Proiecte în educație de peste 200 milioane de lei derulate de MEC în Regiunea Nord-Est. 100 de școli și grădinițe au fost redate elevilor din Moldova

Data:

spot_img

Aproape 100 de unități de învățământ au fost construite sau reabilitate cu fonduri europene în regiunea de nord-est. Este vorba despre două proiecte gestionate de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), finanțarea fiind asigurată prin intermediul Programului Operațional Regional (POR). În cadrul proiectelor au fost cuprinse unități (grădinițe și școli) din toate cele șase județe ale regiunii. Potrivit MEC, lucrările la toate școlile incluse în proiect au fost finalizate, iar, în cazul grădinițelor, mai sunt în execuție câteva zeci de unități. Toate grădinițele amenajate sunt construcții noi, în timp ce, în cazul școlilor, jumătate sunt clădiri noi, iar cealaltă jumătate reprezintă construcții existente care sunt modernizate.

Unul dintre obiectivele celor două proiecte vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, prin îmbunătățirea calității infrastructurii de educație și dotarea unităților pentru asigurarea unui proces educa]ional la standarde europene. Toate școlile și grădinițele sunt prevăzute, cu câteva excepții, în mediul rural.

Proiectele au o valoare de peste 200 milioane lei

Cele două proiecte ale MEC au primit finanțarea europeană în decembrie 2018. Valoarea totală ajunge la 214 milioane lei, cu o valoare totală eligibilă de 183 milioane lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 155 milioane lei. Potrivit fișelor de proiect puse la dispoziție de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), programul MEC prevede amenajarea a 62 de grădinițe și 30 de școli. „Dintre cele 62 de grădinițe cuprinse în proiect au fost finalizate lucrările la 31 de grădinițe, restul fiind în execuție. Toate școlile din cadrul proiectului au fost finalizate”, se arată într-un răspuns al MEC pentru „Ziarul de Iași”. Conform sursei citate, toate clădirile aferente grădinițelor sunt construcții noi, în timp ce, în cazul școlilor, 16 sunt clădiri noi, iar alte 15 sunt unități de învățământ care au beneficiat de reabilitări sau consolidări.

„În cazul grădinițelor, au fost folosite proiecte tip, cu 2, 3 și 4 săli de grupă, în funcție de necesități, care au fost adaptate la teren, pentru fiecare locație. Prin proiect se realizează și dotarea cu mobilier a sălilor de grupă (dulapuri, mese, scaune), precum și a cabinetelor medicale (dulapuri, paturi, birouri)”, au mai precizat oficialii MEC.

Beneficiarii direcți: peste 21.000 de preșcolari și elevi

Dintre cele 62 de grădinițe, cele mai multe sunt construite în Suceava (17), județ urmat de Bacău (14), Vaslui (10), Botoșani (8), Iași (8) și Neamț (5). În cazul  școlilor, cele mai multe intervenții sunt în Vaslui (13), județ urmat de Suceava (6), Botoșani (4), Iași (4), Neamț (2) și Bacău (1). „Obiectivul general îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare la un sistem educațional de înaltă performanță, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile”, se precizează în fișele de proiect. Beneficiarii direcți sunt 17.710 de elevi (8.962 fete și 8.748 băieți) și 3.616 de preșcolari (1.931 fete și 1.685 băieți. O altă categorie este reprezentată de cadrele didactice care beneficiază de o infrastructură educațională modernă necesară pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate. „Un alt beneficiar direct: unitățile de învățământ – prin creșterea prestigiului în comunitate, reducerea cheltuielilor de întreținere datorită consumului scăzut de energie, trecerea la o clasă energetică superioară a clădirilor grădiniței”, se mai arată în fișele de proiect.

Lista comunelor unde au fost construite cele 30 de școli

În cazul județului Vaslui, acolo unde au fost construite cele mai multe școli, comunele alese de MEC au fost: Albești, Bălteni, Bogdana, Bogdănița, Cretești, Delești, Dragomirești, Pădureni, Poienești, Ștefan cel Mare, Sulușea, Văleni și Zorleni. În Suceava, școlile au fost amenajate pe raza comunelor Bilca, Bogdănești, Preutești, Putna, Slatina și Valea Moldovei. În cazul Iașului, este vorba despre comunele Bârnova, Comarna, Lespezi și Miroslava, în timp ce la Botoșani de Dobârceni și Frumușica, la Neamț de Bicaz-Chei și Secuieni, iar la Bacău de Săucești. Cu câteva excepții, toate școlile construite se adresează claselor I – VIII.

Lista comunelor prinse în proiectul celor 62 de grădinițe

Singurele orașe prinse în programul de construire de grădinițe se află în județele Suceava (Fălticeni, Suceava, Cajvana și Salcea), Bacău (Moinești) și Botoșani (Dorohoi). În ceea ce privește comunele incluse în proiect, cele mai multe sunt din Suceava: Cornu Luncii, Dolhești, Fântânele, Forășesti, Gramești, Hârtop, Iacobeni, Malini, Moara, Pătrăuți Slatina și Stroiești. La Vaslui, este vorba despre Berezeni, Bogdănești, Hoceni, Iana, Lipovești, Perieni, Rebricea, Ștefan cel Mare și Suleșea, iar în județul Bacău despre Blăgești, Corbasca, Dofteana, Horgești, Odobești, Oncești, Palanca, Racova, Săucești, Secuieni, Urechești și Vultureni.

Nu în ultimul rând, grădinițe au fost construite și în județele Iași (Belcești, Comarna, Drăgușeni, Dumești, Popești, Ruginoasa, Țibana și Ungheni), Botoșani (Bălușeni, Broscăuți, Cândești, Cristinești, Gorbănești, Hudești și Mihai Eminescu) [și Neamț] (Borlești, Oniceni, Poienari, Țibucani și Urecheni). „Proiectele contribuie și la realizarea obiectivului Programului Operațional Regional: sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile și echilibrate teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor și resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltării durabile a polilor urbani de creștere, îmbunătățirea mediului de afaceri și a infrastructurii de bază”, se arată în prezentarea celor două proiecte ale MEC.

Proiecte pentru educație, depuse de autoritățile locale

Nu doar MEC derulează în zona de nord-est a țării proiecte pentru construirea sau reabilitarea de școli și grădinițe, ci și autorități locale. De exemplu, la Iași, Primăria are semnate contracte în valoare de aproape 30 milioane lei în cadrul a patru proiecte care prevăd modernizarea unui campus școlar, construirea a două grădinițe și reabilitarea altei unități de învățământ. Toate proiectele sunt în implementare.

Alte circa 80 de proiecte similare au fost depuse de către autorități locale din întreaga regiune, iar valoarea acestora trece pragul de 300 milioane lei. Printre proiecte se numără  inclusiv inițiative ce au vizat reabilitarea termică a clădirilor în care funcționează unități școlare sau modernizări și extinderi. Toate proiectele au fost înaintate pentru finanțare prin intermediul POR 2014 – 2020.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că l-a votat pe Călin Georgescu | Aktual24

Ștefan Mandachi și-a cerut scuze fanilor săi pentru că...

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte PSD....

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...