Pușcăriașul ieșean Alfred Petrea a clonat gigantul IT Indra într-un proiect european de milioane de euro

Data:

Firma originală are 35.000 de angajați și contracte în 100 de țări pe tot globul. Firma lui Petrea copiază numele și site-ul, scriind, naiv, la prezentarea companiei: „Conduc totul singur. Sunt un animal social”.

Clona Indra apare ca furnizor al unor echipamente de 3,7 milioane de lei, printr-o licitație derulată în preajma Revelionului, într-un proiect european de 14 milioane de lei. Beneficiarul este o firmă înregistrată la Iași de o italiancă dubioasă, cercetată în țara de origine pentru jocuri de noroc.

Între firma italiencei și furnizorul Alfred Petrea există mai multe legături descoperite de REPORTER DE IAȘI.

O italiancă aflată, în trecut, în atenția procurorilor din țara natală derulează în această perioadă, la Iași, un proiect european în valoare de peste 14 milioane de lei. Multiple indicii conduc spre suspiciunea că un contract de 3,7 milioane de lei din cadrul proiectului a fost „servit”, în mod intenționat, capului unei rețele de spălare de bani, trimis în judecată de DIICOT și condamnat în anii 2000 pentru evaziune fiscală.

Achiziția s-a făcut în decursul a câteva zile de la finalul lui 2020 și începutul lui 2021, când toată lumea era liberă și a ajuns la o firmă clonă a unui brand renumit. Alt contract a ajuns la un conațional al italiencei, venit cu afaceri în Iași, poze de pe Facebook arătând că cei doi sunt foarte apropiați.

Instrument financiar de plăți online

SC Eloquentia SRL din Iași, cu acționar unic Francesca Feriotto, cetățean italian, și cu administrator Paul Petrișor Chiriță, un bărbat din Tecuci, a aplicat pentru un proiect cu finanțare europeană, măsura “Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor”.

Francesca Feriotto, cetățean italian și acționar unic

Proiectul cu titlul „Platformă Inovativă pentru Tranzacții Financiare Rapide și Securizate” este prescurtat EloRev. Din descrierea de pe site, este o platformă financiară de tip „large account”: emite carduri, clienții realizează plăți și tranzacții.

Valoarea totală a proiectului este de 14,2 milioane de lei, din care 3,2 milioane este contribuția firmei și aproape 11 milioane de lei este asistența financiară nerambursabilă.

Au cheltuit deja 4,3 milioane de lei pe achiziții

În 2020, Eloquentia a realizat primele proceduri de achiziție, prin licitații deschise. În aprilie a cumpărat, pentru 130.000 de lei, servicii de management financiar (câștigător: SC Savvy Business Strategy SRL București – firmă cu cifră de afaceri de 59.100 lei în 2019).

A urmat o achiziție de echipamente – laptopuri, softuri, imprimante, monitoare, scannere, licențe – de la SC Stegal Tehnic SRL din Iași. Preț: 466.660 lei. Contractul a fost licitat și semnat în mai 2020.

A treia achiziție, cea mai importantă de până acum, a fost postată pe platforma de beneficiari privați a Ministerului Fondurilor Europene pe 29 decembrie 2020. Caietul de sarcini a vizat următoarele achiziții:
* echipamente hardware – Sistem specializat pentru învățare automată, sistem de stocare de capacitate mare; aplicații software și licențe pentru proiect;
* amenajare data center. Licitația pe un caiet de sarcini complex a fost adjudecată pe 5 ianuarie, după o perioadă mare de zile libere de final/început de an, iar valoarea de adjudecare a fost de 3,7 milioane de lei. Firma câștigătoare: Indra Management BPO din Spania.

Încrengăturile cu Stegal Tehnic

Dacă la Savvy Business Strategy frapează doar cifra de afaceri mică, comparativ cu suma contractului din 2020, la celelalte achiziții există o sumedenie de indicii care creează suspiciuni. Stegal Tehnic aparține unui alt cetățean italian, Andrea Rubino, aparent stabilit în Iași. Rubino apare pe profilul de Facebook al lui Feriotto ca petrecând Revelionul 2021 împreună cu aceasta.

Adică într-o licitație pe bani europeni, furnizorul și beneficiarul sunt prieteni.

Rubino apare pe profilul de Facebook al lui Feriotto ca petrecând Revelionul 2021 împreună

REPORTER DE IAȘI a contactat-o pe Francesca Feriotto pentru realizarea materialului, atât pe telefonul afișat pe site-ul proiectului EloRev, cât și pe mail. I-a fost trimis un set de întrebări, dar, până la editarea articolului, nu a răspuns. I-au fost adresate întrebări și referitor la relația cu Andrea Rubino, care apare în profilul ei.
Francesca Feriotto a motivat că nu știe foarte bine limba română și că are nevoie de un traducător. A promis că va răspunde la întrebări, dar „nu foarte repede”.

Contract cu o clonă

Cea de-a doua mare achiziție a Eloquentia SRL, în valoare de 3,7 milioane de lei, a fost de la Indra Management BPO din Spania. Firma a fost înregistrată pe 23 septembrie 2020, în Castellon – Spania, de către ieșeanul Alfred Petronel Petrea.
Din datele de pe site-ul societății, dar și din denumire, rezultă că este o denumire copiată după o puternică firmă spaniolă, Indra BPO (Business Process Outsursing), care are 35.000 de angajați și clienți în peste 100 de țări.

Firma înființată de ieșean, Indra Management BPO, cu zero experiență, se laudă pe site-ul propriu cu 120 de angajați, 90 de proiecte în derulare, 100 de proiecte viitoare.
Pe de altă parte, deși vrea să pară de succes, la „contact” este scris un pasaj de un amatorism uluitor: “Ne-ar plăcea să ne auzim. În acest moment nu există noi, conduc totul singur. Deci, orice părere ai, orice sugestie ai avea și orice idee vrei să împărtășești – te rog să nu eziți, scrie-mi imediat. Sunt un animal social. Animal pentru că am un oarecare grad de comportament aleatoriu. Social pentru că îmi place să comunic cu oamenii”.

Ca să profite de renumele angajatorului spaniol, firma lui Petrea face angajări în numele acestuia, postând, în acestă perioadă, anunțuri pe Internet. În aceste anunțuri, apare numele firmei-clonă a lui Petrea care își asumă paternitatea societății spaniole, fiind indicat un link spre site-ul acesteia.

REPORTER DE IAȘI a sunat de trei ori pe numărul de contact din Spania, afișat pe site. De fiecare dată a răspuns robotul de la Vodafone: telefonul este închis.

Legăturile Feriotto – Petrea

Felul în care s-a făcut achiziția de 3,7 milioane de lei pentru echipamente speciale, complexe, realizată pe final de an, în câteva zile, cu o clonă din Spania arată o relație între Francesca Feriotto și Alfred Petronel Petrea.

În profilul de Facebook al italiencei apare, în lista de prieteni, ieșeanca Diana Irinescu, care este partenera de viață a lui Alfred Petronel Petrea. Coincidențele nu se opresc aici. Mobilul administratorului SC Eloquentia SRL, Paul Petrișor Chiriță (același cu telefonul afișat pe EloRev, site-ul proiectului), apare, în martie 2020, într-un anunț deangajare “operator Back Office/Call center” al firmei Tradekey Useful SRL din Iași.

Sediul firmei este pe strada Vasile Conta 42 (în spatele Casei Studenților), aceeași adresă cu Eloquentia SRL și sediul proiectului EloRev derulat de această societate!

Unic asociat la Tradekey Useful SRL este Matei (foto jos, în centru), fiul Dianei Irinescu, partenera lui Petrea. Deci fiul este la beneficiarul Eloquentia, iar tatăl este în capătul celălalt al relației economice, fiind furnizorul într-un proiect european de milioane de euro, participând la o licitație publică.

Matei Irinescu și Alfred Petrișor Petrea sunt asociați într-o firmă: Motor Capital Invest SRL, iar Alfred, Matei și Diana au același domiciliu, într-un bloc din centrul municipiului Iași.

Trecutul „Eminențelor cenușii”

Cel mai mare semn de exclamare provine, însă, din trecutul penal al lui Alfred Petronel Petrea. Un obișnuit al sistemului judiciar din România. În 2000, a fost arestat și ulterior, în 2002, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală.

În prezent, numele său apare într-un dosar celebru al DIICOT în care paguba adusă statului este de milioane de euro, iar Petrea este considerat capul rețelei.Cazul documentat de DIICOT privește acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani, fiind inculpate în acest dosar 93 de persoane: toate sunt acuzate că au aderat la un grup infracțional organizat specializat în eludarea plății taxelor către stat și spălarea banilor, prin firme de tip fantomă.

Potrivit rechizitoriului, la gruparea evazionistă condusă de Alfred Petronel Petrea au aderat mai mulți oameni de afaceri, printre care fostul deputat William Brînză, Dumitru Marin și Marian Răducu Țărândă.

Dosarul rețelei condusă de Petrea a ajuns în instanță în ianuarie 2019. Trebuie menționat faptul că, inițial, și Diana Irinescu, partenera lui Petrea, a fost suspectă în acest dosar.

Și numele Francescăi Feriotto apare într-o investigație penală, în Italia. Garda Financiară italiană i-a ridicat mai multe echipamente dintr-o sală de jocuri, suspiciunea fiind că, în mod ilegal, era admisă creșterea mizei maxime la partidele de poker. În final, cercetările au fost stopate, iar Feriotto a scăpat de acuzații.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...