Radu Vancu: Orbirea față de Putin seamănă cu ceea ce a fost orbirea voluntară față de Hitler

Data:

Scriitorul Radu Vancu, una dintre vocile importante ale societății civile din România, a vorbit despre literatură în vremea pandemiei și a războiului, despre situația politică din țară, precum și despre cărțile pe care urmează să le publice în perioada următoare. 

Din interviu: 

  • Nu știu dacă am un nume pentru jurnalul meu de acum. Într-un fel, unui al treilea volum de jurnal i s-ar potrivi mai bine titlul celui de-al doilea, „Răul”. Pentru că, acum, răul este cu adevărat la intensitatea lui maximă.
  • I-am scris lui Kurkov, președintele PEN Ucraina, și i-am spus că avem numărul acela de locuri de cazare disponibile. Iar Kurkov a revenit cu un răspuns în care mi-a zis că niciun scriitor nu vrea să plece să se refugieze, ci ei vor să stea în Ucraina și să lupte.

Citește și: Declanșând războiul din Ucraina, Rusia și-a sabotat propria integritate teritorială

  • La FILIT, i-am întrebat pe scriitorii invitați din Ucraina ce fac ei cu scrisul, în perioada asta? Nu simt că e o inutilitate? Nu cumva scrisul pare o frivolitate când, în jur, se moare, în sensul în care spunea Adorno, în ’51, că „a scrie poezie după Auschwitz e barbar”?
  • Știm cu toții că a fost o eroare de apreciere a Europei în relația cu Rusia, pe care în primul rând Germania și Franța au făcut-o. Asta e evident. Nu a fost faimosul business as usual, ci a fost orbirea asta voluntară care refuza să vadă că Vladimir Putin se înarmează, că el câștigă timp și bani pentru a finanța un viitor război. 
  • Cam 20% dintre noi suntem cei dispuși să susținem partide care, cu defectele lor, majore uneori, vor totuși în direcția europeană. Uite, un succes este că și la nivelul politicii de stat, oricât de mizerabili sunt politicienii noștri, cel puțin semnalizează spre Europa.

Continuarea în Sun Media.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Autografele unor personalități legionare, prezentate la Biblioteca Județeană din Prahova

Autografele unor personalități legionare sunt incluse într-o expoziție prezentată...

#CoffeeBach, faimosul brand de… muzică. For the best coffee in town, call 0-800-BACH!

#CoffeeBach. În mansarda unei vile de patrimoniu, frumos renovate,...

Criminal evadat din București, prins în Oradea, după ce a fost recunoscut de un cetățean

Un criminal încarcerat la Penitenciarul Rahova din București, care a reușit să evadeze marți, în timp ce se afla sub escortă, a fost prins la Oradea, după ce un cetățean l-a recunoscut și a sunat la 112.