Raport UNICEF: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut în România în timpul pandemiei de COVID-19

Data:

spot_img

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de țări analizate, a avertizat joi UNICEF, într-un nou raport privind imunizarea.

Potrivit raportului Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei. În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime.

Potrivit noilor date adunate în cadrul Proiectului privind încrederea în vaccinuri și publicate joi de UNICEF, China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Starea copiilor lumii reprezintă raportul de referință al UNICEF. Ediția din 2023 a raportului este prima dedicată exclusiv vaccinării de rutină. În fiecare an, UNICEF ajută aproape jumătate dintre copiii lumii cu vaccinuri care le salvează viața.

Potrivit UNICEF, încrederea în vaccinuri este volatilă și variază în timp. Sunt necesare date suplimentare și o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendință pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Cu toate acestea, potrivit raportului, confluența mai multor factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător.

Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”.

Citește și: Controversatul proiect prin care Dîncu vrea să ajute clubul Steaua. Ce caută Romtehnica în ecuație

Peste 60 de milioane de copii nu au fost vaccinați din cauza pandemiei

Reprezentanții UNICEF semnalează că, în mod alarmant, diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19.

Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

Raportul UNICEF avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări. Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior.

În cazul comparației între perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, se observă o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.

Potrivit UNICEF, pandemia a exacerbat și inegalitățile existente. Pentru mult prea mulți copii, mai ales pentru cei din comunitățile cele mai marginalizate, vaccinarea rămâne un serviciu indisponibil, inaccesibil sau costisitor.

Chiar și înainte de pandemie, progresele privind vaccinarea au stagnat timp de aproape un deceniu și s-au făcut eforturi la nivel mondial pentru a vaccina copiii cei mai marginalizați.

Citește și: „Două la primărie, patru la școli… Doamne păzește, coane Fănică, să trăiți, o sută șaizeci (160), în cap…” sau UNITER și spectacolele fantomă (dar nu de la operă)?

Din cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind așa-zișii „copii cu zero doze”. La sfârșitul lui 2021, India și Nigeria (ambele țări înregistrând un număr foarte mare de nașteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar și Filipine au raportat o creștere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin.

„Copiii care nu beneficiază de vaccinuri trăiesc în cele mai sărace, mai izolate și mai marginalizate comunități, afectate uneori de conflicte. Potrivit noilor date produse de Centrul Internațional pentru Echitate în Sănătate în scopul acestui raport, la nivelul gospodăriilor celor mai sărace, unu din cinci copii nu beneficiază de nicio doză de vaccin, în timp ce, în gospodăriile cele mai înstărite, raportul este de doar unu din 20.

S-a constatat că, în multe cazuri, copiii nevaccinați trăiesc în comunități greu accesibile din mediul rural sau din cartiere sărace. Deseori, aceștia sunt copii ale căror mame nu au putut merge la școală și nu prea au un cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivelul familiei.

Cele mai mari provocări se înregistrează în țările cu venituri mici și medii, unde aproximativ unu din 10 copii din mediul urban și unu din șase copii din mediul rural nu au beneficiat de nicio doză de vaccin. În țările cu venituri medii superioare, decalajul dintre copiii din mediul urban și cei din mediul rural este aproape inexistent.

Pentru a asigura vaccinarea fiecărui copil, este esențial să se asigure dezvoltarea asistenței medicale primare și să se ofere cadrelor din prima linie, în majoritate femei, resursele și sprijinul de care au nevoie. Potrivit raportului, femeile se află în prima linie a programelor de vaccinare, însă ele se confruntă cu salarii mici, cu locuri de muncă informale, cu lipsa instruirii formale și a oportunităților în carieră și cu amenințări la adresa propriei siguranțe”, susțin reprezentanții UNICEF.

Recomandările UNICEF

Pentru a face față acestei crizei ce afectează supraviețuirea copiilor, UNICEF îndeamnă guvernele să își reînnoiască angajamentul privind creșterea finanțării programelor de vaccinare și să colaboreze cu alți actori pentru a debloca resursele disponibile, inclusiv fondurile rămase în urma pandemiei de COVID-19, astfel încât să accelereze și să ia măsuri prompte pentru recuperarea întârzierilor în administrarea vaccinurilor cu scopul de a proteja copiii și de a preveni izbucnirea unor epidemii de boli.

Citește și: Predoiu confirmă ce a explicat și PRESShub: CCR nu impune un prag pentru abuzul în serviciu

Raportul îndeamnă guvernele: să identifice urgent și să asiste toți copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19; să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creșterea încrederii în acestea; să acorde prioritate finanțării serviciilor de vaccinare și a asistenței medicale primare; să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare și producție la nivel local.

„Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au protejat comunitățile împotriva unor epidemii de boli mortale. Știm cu toții prea bine că bolile nu cunosc granițe. Vaccinarea de rutină și asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună șansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele și suferințele inutile.

Având în vedere că mai sunt disponibile resurse din campania de vaccinare împotriva COVID-19, acum este momentul să redirecționăm aceste fonduri pentru a dezvolta serviciile de vaccinare și pentru a investi în sisteme durabile pentru fiecare copil”, a declarat Catherine Russell..

Raportul integral este disponibil AICI.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO CREDIT: UNICEF / Radoslaw Czajkowskito)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Furtună în Giurgiu. Acoperişuri luate de vânt, maşini avariate şi copaci căzuţi | FOTO

Furtună în Giurgiu. Acoperişuri luate de vânt, maşini avariate...

Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

În urma retragerii lui Joe Biden din cursa pentru...

Cum arată declarația pentru „Taxa pe lux”

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Românii care...

Ce spune Donald Trump după retragerea lui Joe Biden

Donald Trump spune despre vicepreședinta Kamala Harris că este...