Răsturnarea lui Carol I, de către liberali, s-a transformat într-o glumă | Aktual24

Data:

spot_img

Răsturnarea lui Carol I este unul din momentele-cheie ale istoriei României, pe care publicul larg nu le percepe așa cum ar trebui.

Ne referim la tentativa de lovitură de stat pe care liberalii au încercat s-o dea la 8/20 august 1870, prin răsturnarea de pe tron a lui Carol I și proclamarea republicii.

O serie de circumstanțe ulterioare au făcut ca acest eveniment de răscruce în evoluția țării noastre să se transforme, până în zilele noastre, în subiect de bășcălie care ar putea fi rezumat, simplu, în sintagma „Republica de la Ploiești“.

Povestea loviturii de stat încercate de liberali contra lui Carol I este în egală măsură bizară, cinică, tragicomică și spectaculoasă. Nu trebuie uitat că Ion C. Bratianu, creierul puciului, dar și ceilalți fruntași liberali, fuseseră implicați până peste cap nu doar în revoluția de la 1848 și în tot procesul de unire a Moldovei cu Țara Românească, dar și în aducerea prințului german pe tronul Principatelor Unite.

Pare o nebunie ca, la doar 4 ani după ce au făcut toate scamatoriile diplomatice posibile ca să-l înscăuneze pe Carol I, fruntașii liberali să vrea răsturnarea acestuia și proclamarea republicii.

Citește și: PNL și PSD domină noul Consiliu de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului

Cum au încercat liberalii răsturnarea lui Carol I

În spatele acestui aparent nonsens stau motive serioase. Puciul vine în momentul în care Franța, patria adoptivă, principala susținătoare și sursa de inspirație a liberalilor, este în război cu Prusia, patria lui Carol de Hohenzollern, prințul României.

Pe acest fundal internațional extrem de important – e vorba, de fapt, de lupta pentru supremație în Europa –, în plan intern liberalii sunt nemultumiți că noul domnitor nu e atât de reformist și progresist pe cât și-ar dori ei.

Disperarea îi împinge pe liberali să comită o sumedenie de erori strategice. Ei intra în contact cu rușii, de la care speră să obțină protecție împotriva otomanilor, după ce dau lovitura de stat.

Numai că aceasta e o naivitate și o prostie, bineințeles, pentru că Rusia are un singur obiectiv: realizarea vechiului său plan de anexare a principatelor și de stabilire a graniței pe Dunăre, cu intenția ulterioară de a ajunge la Constantinopole.

Articolul integral în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: aktual24.ro

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. O națiune penibilă. Veche. Mai actuală azi ca niciodată. Cu conducători patrioți nevoie mare, neavând în minte altceva decât îmbuibarea și inavuțirea personală. Plebea? Iubită cu emfază în discursuri, hulită cu sete în culise.
    Iubitoare de țară? Aiurea!
    Vrem nu vrem, cam ăștia suntem. Nu ne dorim decât binele personal, nu avem caracter și caractere. Ne lăudăm cu strămoșii, dar nu știm nicicum să-i cinstim. O parodie de caracter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Povestea veteranului de război clujean, ajuns la 104 ani | Monitorul de Cluj

Povestea veteranului de război clujean, ajuns la 104 ani....

Cum ne protejăm de caniculă. Sfatul medicului | Gazeta de Stâlpeni

Cum ne protejăm de caniculă în aceste zile toride....

Cătălin Predoiu răspunde criticilor venite din partea Premierului

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a răspuns reproșurilor venite...