Reglementări absurde puse în aplicare de Poliţie. Păţania de pomină a unui arheolog amator

Data:

Reglementări absurde puse în aplicare de Poliţie. Un arheolog amator a fost pus într-o situaţie imposibilă. Şi-a cumpărat două detectoare de metale şi, pentru a respecta legea, s-a prezentat imediat la Poliţie pentru a obţine autorizaţia în lipsa căreia nu avea voie să le folosească. Detectoarele i-au fost imediat confiscate, pentru că şi simpla deţinere este interzisă. Situaţie absurdă, însă: ca să le autorizezi, îţi trebuie actul de deţinere.

Reglementările legale în domeniul detectoarelor de metale sunt contradictorii. Deţinerea de detectoare fără autorizaţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 şi 75.000 lei şi confiscarea aparatelor.

Pe de altă parte, normele stabilite de Ministerul Administraţiei cer ca cererea de autorizare să fie însoţită de actul prin care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale. Arheologul amator nu poate cere autorizarea înainte de a avea detectorul, iar dacă îl are, e bun de plată.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Chemaţi să se pronunţe asupra cazului, magistraţii Judecătoriei au constatat că procesul-verbal de contravenţie fusese întocmit cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Avertismentul aplicat ca sancţiune reprezenta o măsură proporţională cu gradul de pericol social al faptei, întrucât trecuse un timp foarte scurt de la achiziţionarea aparatelor şi până la depunerea cererii de autorizare.

În schimb, confiscarea aparatelor era o măsură vădit disproporţionată, câtă vreme Dumitru R. nici măcar nu le folosise. Judecătorii au dispus anularea confiscării şi înapoierea detectoarelor de metale către proprietar. Sentinţa a fost contestată de Serviciul de Investigaţii Criminale, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Aricolul integral, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...