Casa Roset-Catargiu din Iași. Restaurarea unui simbol | Ziarul de Iași

Data:

Casa Roset-Catargiu din Iași. Institutul Național al Patrimoniului vrea refacerea conacului devastat din Răducăneni, construit în secolul al XIX-lea.

Trei ani după finalizarea proiectului tehnic, s-a lansat licitația pentru contractul de lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Roset-Catargiu”, din Răducăneni.

Imobilul este inclus în Programul Național de Restaurare, aprobat de către Ministerul Culturii, în calitate de ordonator principal de credite și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism care gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.

Citește și Povestea profesorului de la Harvard care și-a luat casă în Transilvania: „Prin Criț, poți să vezi stadiul lumii globale”

Conac cu o bogată istorie: Lascăr Rosetti și Alexandru Ioan Cuza

Valoarea totală estimată de la care începe procedura este 9,3 milioane de lei. Ofertele sunt așteptate până pe 7 mai și vor fi evaluate în primul rând după componenta financiară (70 la sută din punctaj).

Dacă va fi atribuit, contractul va avea o durată de 48 de luni, din care termenul de execuție a lucrărilor este de 36 luni.

Proiectul tehnic a fost realizat de firma ieșeană Arc Design, care a câștigat licitația organizată în acest scop în toamna anului 2019 de Institutul Național al Patrimoniului.

Cei de la Arc Design vor acorda asistență pe tot parcursul lucrărilor consolidare și restaurare a clădirii.

Citește și Castelul Rhedey, al stră-stră-străbunicei regelui Charles al III-lea, a fost redeschis pentru turişti

Conacul a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea de Lascăr Rosetti, revoluționar pașoptist care a sprijinit alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei, ocupând ulterior funcții precum ministru de Finanțe sau președinte al Curții de Casație.

Continuarea în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Ziarul de Iași / ziaruldeiași.ro

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...