Castelul Rhedey, al stră-stră-străbunicei regelui Charles al III-lea, a fost redeschis pentru turişti | FOTO

Data:

Castelul Rhedey din oraşul Sângeorgiu de Pădure, unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Mureş, care are conexiuni puternice cu Regele Charles al III-lea, a fost redeschis pentru vizitare, a anunţat Asociaţia Visit Mureş, după ce, la începutul anului a fost închis din cauza unei defecţiuni care a survenit la sistemul de încălzire.

„Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Padure este deschis din nou pentru vizitatori! Vizitele au loc doar organizat, cu ghidaj local, de luni până vineri, între orele 9:00 – 15:00. Dacă tot vizitaţi castelul, nu rataţi ocazia să vă răsfăţaţi cu renumitul ‘cremeş de Sângeorgiu’. Acest gust tradiţional şi unic este opera lui Téglás Albert, cofetar din Sângeorgiu de Pădure, recunoscut la nivel internaţional, acesta având renumele de ‘rege al cremeşului’. Familia Albert s-a mutat la Sângeorgiu de Pădure în 1960, iar timp de aproape o jumătate de secol a preparat specialitatea familiei, cremeşul franţuzesc, a cărei poveste continuă şi azi, la laboratorul de cofetărie din localitate”, a arătat Asociaţia Visit Mureş, pe Facebook.

Vizitatorii pot descoperi în acest castel-muzeu istoria vieţii frumoasei aristocrate Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, strănepoată, la a 10-a generaţie, a lui Vlad al IV-lea „Călugărul”, fratele vitreg al lui Vlad Ţepeş, potrivit Agerpres.

Turiştii află, astfel, o impresionantă poveste de dragoste trăită de Claudia de Rhedey alături de soţul ei, dar şi detalii despre sacrificiul suprem pe care ea l-a făcut pentru a-l vizita.

Claudia Rhedey a murit la vârsta de 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.

Citește și: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ

Din muzeul amenajat în castelul din Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia şi cei trei copii – Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine – s-a răsturnat şi, în ciuda traumelor suferite, ea şi-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluţă pe care o ţinea cu el şi a condus singur caii care însoţeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure.

Castelul Rhedey a căpătat forma de actuală în anul 1809, fiind o construcţie ridicată pe fundaţia unui vechi castel, din 1663, dovada vechii construcţii fiind o parte din zidurile groase ale pivniţei care se păstrează.

Obiectivul a fost complet restaurat şi inaugurat în anul 2019, fiind redat circuitului turistic după ce s-a reuşit amenajarea unei expoziţii unice la acea dată în România, denumită „Mysteria Residentiae Rhédey”, cu ajutorul tehnologiei moderne, dedicată veţii contesei Claudia Rhedey, strămoaşa Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.

Cercetările pentru deschiderea expoziţiei de la Sângeorgiu de Pădure au fost efectuate de specialiştii Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântul Gheorghe, iar datorită cercetărilor efectuate de Feher Janos s-a putut începe expoziţia pe date istorice, documentate.

Întrucât castelul a funcţionat ca şcoală şi nu mai exista mobilier, ci doar nişte legende, s-a reuşit achiziţionarea de obiecte specifice epocii şi s-a realizat o expoziţie mai aparte, fiind redată fidel atmosfera aristocraţiei de altădată.

În Muzeul Rhedey a fost expusă şi o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care conţine date detaliate despre viaţa contesei.

Citește și: Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

În total, castelul are 13 săli, care împrejmuiesc un hol în formă de U, prevăzut cu o scară de lemn ornamentată.

Proprietatea Rhédey a fost vândută în 1885 latifundiarului Schuller Rudolf, în 1935 a fost cumpărată de către statul român, pentru scopuri administrative, apoi castelul a fost naţionalizat în 1948, aici funcţionând administraţia raionului din Sângeorgiu de Pădure, iar apoi o şcoală.

Localnicii susţin că între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, situată vizavi, exista o pasarelă în urmă cu aproximativ 700 de ani, dar cert este că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în anul 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Claudia este îngropată acolo alături de doi fraţi de-ai ei, decedaţi prematur, este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck şi l-a primit şi pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoş al Casei regale Windsor, adică Hanovra – casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.

Strămoaşa Familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck), s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide.

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care a avut o fiică, Elisabeta a II-a, fosta regină a Marii Britanii.

Chiar în interiorul muzeului de la Sângeorgiu de Pădure, pe un monitor este prezentat mesajul Regelui Charles al III-lea: „Am îndrăgit foarte mult această ţară minunată, pentru moştenirea culturală, pentru tradiţiile şi culturile diverse. Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineînţeles, dar şi prin contesa Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica mea”.

Citește și: Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Visit Mures / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...