România nu mai produce nimic. O minciună ușor de combătut

Data:

România nu mai produce nimic, susțin nostalgicii regimului comunist, tot mai activi pe rețelele de socializare. Datele economice, ușor de găsit și de verificat, contrazic această afirmație. România are mai multe domenii în care se situează pe locuri fruntașe în Uniunea Europeană.

Exportăm biciclete

România ocupă locul 34 în lume la exporturi, iar mărfurile produse în țară care sunt cel mai mult vândute în lume sunt mașinile și echipamenteșe.

România este fruntașă într-un domeniu la care nu te-ai fi gândit: producția de biciclete în Europa. Țara noastră a produs cele mai multe biciclete din Europa, după Portugalia, potrivit unui grafic postat prima dată de Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

România a produs doar în 2021 2,5 milioane de biciclete, la distanță mică de Portugalia, care a realizat în același ani 2,9 milioane de biciclete.

În total, în Europa au fost produse 13,5 milioane de biciclete în 2021. După România, pe locul 3, se situează Italia, cu 1,9 milioane de unități, urmată de Germania cu 1,4 milioane și Polonia cu 1,2 milioane.

Astfel că doar primele 5 țări din acest top au produs aproape 10 milioane de biciclete, adică aproximativ 75%.

Citește și: Unde a făcut armata premierul Ciolacu. Trecut în rezervă cu gradul de caporal

Alte domenii în care România este pe primele locuri

Economia României este cotată a fi a 19-a cea mai complexă şi sofisticată din lume, la mică distanţă de Italia (locul 16), China (17) şi Franţa (18), țări cu tradiție și investiții masive. Evoluția sa este analizată în cadrul The Atlas of Economic Complexity, o analiză a prestigioasei Universităţi Harvard.

Indicatorul folosit – complexitatea unei economii – analizează nu doar cât de dezvoltată este o ţară, cât şi ce şi cum produce şi mai ales cât de sofisticate sunt produsele şi serviciile pe care le trimite peste graniţă la export.

România a evoluat de la poziția 39, la începutul anilor 2000.

Chiar și agricultura stă mult mai bine decât cred cei care au o viziune negativă asupra modului cum funcționează economia actuală.

Pe locul 1 în Europa la producția de floarea-soarelui și porumb

România este cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din cadrul Uniunii Europene, cu un volum de producție de 2,8 milioane de tone în 2021, ceea ce reprezintă aproximativ 27% din producția totală de semințe de floarea-soarelui din Europa.

Cu o recoltă de 9,18 milioane de tone de grâu recoltate de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a clasat pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) în 2022 și în acest domeniu.

Contrazice astfel o altă minciună distribuită de nostalgicii după comunist, respectiv că România „nu mai este grânarul Europei”..

Pe primele 3 locuri s-au clasat Franța, Germania și Polonia.

România nu mai produce nimic. Dar este în top la vin

Încă un domeniu în care România se plasează în topul țărilor europene este producția de vin. Astfel, podgoriile din țara noastră au produs 4,4 milioane de hectolitri de vin în 2023. A depășit cu peste 4% media din ultimii 5 ani. A ajuns pe locul 6 în topul țărilor din Uniunea Europeană.

Cel mai mare producător de vin din UE rămâne Italia, cu 50,3 milioane hectolitri, urmată de Franța și apoi Spania.

Alte două ramuri în care România stă bine sunt cele privind producția de mere și pere. România cultivă 11% din totalul de mere din Europa și este pe locul șapte în rândul producătorilor europeni.

În plus, suntem pe locul 11 la producția de pere, cei mai mari producători fiind Belgia, Olanda și Spania.

Citește și: Un alt avocat reclamă presiuni pentru a se retrage din dosarul „Ferma Dacilor”

Pe locul 7 în Europa la producția de mașini

Tot pe locul 7 ne plasăm și când vorbim de producția de mașini. În 2020, au fost realizate aproape 438.000 de automobile în România, depășind Ungaria (433.000) sau Polonia (221.000).

Producția de mașini s-a dezvoltat în România, ajungând la un număr de 507.000 automobile în 2022.

Deci nu este de mirare că în top 15 al celor mai bine vândute autoturisme în Europa în 2023 se află și două produse în România.

Ford Craiova Foto: Facebook Guvernul României
Ford Craiova Foto: Facebook Guvernul României

Ford Puma, un autoturism fabricat la Craiova, ocupă locul 11 în acest clasament cu 159.778 de exemplare vândute în Europa în 2023. Pe locul 15, se află Dacia Duster cu 156.556 de mașini comercializate anul trecut.

Cea mai spectaculoasă evoluție s-a înregistrat în sectorul „Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule”. Valoarea producției livrate a crescut de peste trei ori, de la 15 miliarde de lei în 2011 la peste 51 de miliarde de lei în 2021.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
9 COMENTARII
  1. „… in care Romania este pe primele locuri…”///”… de unde costul ridicat al productiilor (poate competitive)…”__–-___ exact asta spuneam la art./interviu cu Germina Nagat, ca putem fi competitivi la kg/ha- ca exemplu, sau numar de unitati produse, orice), insa pretul de cost este mare, pentru ca organizarea productiei este slaba, in agricultura inca sunt zeci de mii de ha. de arabil excelent, nelucrate, pentru ca exista acea lipsa de organizare si planuri in mare dar detaliate la amanunt, care trebuie sa vada toate stagiile de productie, cu precadere pretul de cost si ultimul pret, cel de vanzare, daca cel de cost e ridicat si cel de vanzare sub media, profitul va fi mic, sau f. mic…Este o ecuatie simpla, care insa in agricultura (si industria alimentara) , poate fi benefic daca se vinde ieftin, insa in cantitati uriase, profitul se face din volum si nu din pretul de vanzare…

  2. ROMÂNIA MAI PRODUCE SUFICIENT CÂT SĂ ASIGURE ÎN ÎNTREGIME CONSUMUL INTERN DOAR PENTRU DOUĂ PRODUSE ALIMENTARE: OUĂLE ȘI CARNEA DE OVINE/CAPRINE – Cronica .ro(23/01/2024 ) România a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două produse alimentare: ouăle și carnea de ovine/caprine, arată o analiză a Institutului Național de Statistică cu date din 2022. Pentru porc, pentru prima oara, producem SUB 50% din consum.___–-__Doar 2 produse, asta spune clar ca este vorba de un dezastru, si este datorat tocmai faptului ca in tarile de unde se importa alimentele, se produce mai ieftin, tocmai pentru ca au o organizare si tehnologie mai buna, mai avansata, care duce la eficienta…S-ar putea , totusi, ca „tot raul e spre bine”, adica societatea romaneasca va intelege ca mancand carne de mamifere, echivaleaza cu canibalismul, de unde va vira spre un mai mare consum de vegetale si carne de la oricare alta clasa mai inferioara mamiferelor, pasari, pesti, etc., etc., care pot satisface chiar si cantitativ , necesarul si cerintele pietii…Plus , s-ar rezolva alte 2 mari probleme, cele legate de biopoluare si cele de sanatate a omului, carnea rosie este precursor in bolile care omoara cel mai mult, b. cardio-vasculare si chiar forme de cancer…

  3. ‘Șase croitorii românești produc haine pentru Hugo Boss. Mulți investitori străini au închis fabricile de la noi declarând că România a devenit prea scumpă.(…)–__–cam asta este boala economiei romanesti, produce prea scump, iar aceasta din cauza ineficientei, adica productivitae mica, prea mult timp pentru a produce o unitate din ceva, de unde plata mai mare si tot ce decurge de aici…

  4. 2024, anul recesiunii în România: Euro sare de 5 lei, iar dolarul va câștiga teren. Cum arată prognoza completă a mediului de afaceri

    ( Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 21:30) 2024, anul recesiunii în România: Euro sare de 5 lei, iar dolarul va câștiga teren. Cum arată prognoza completă a mediului de afaceri (…)___–___iar daca se va declansa (extinde) cel de al TRM, Romania va deveni cea mai anarhica tara din Europa si -in acelasi timp- cea mai usoara prada, avand in vedere cine si cum o „conduce”…

  5. Peste 40% din valoarea adăugată realizată de producătorii de piață din România revine întreprinderilor străine

    ( Vineri, 09 Februarie 2024, ora 15:13 -Ziare.com) Peste 40% din valoarea adăugată realizată de producătorii de piață din România revine întreprinderilor străine (…)–__–iar situatia nu este deloc abuziva, adica „jaful strainilor”, etc, acestea sunt regulile economice, dar cauza de baza a situatiei(dezastruoase, oricum, pentru partea romana), consta si sta in acelasi lucru, partea romana, conducerea tarii este o conducere cleptocrata, de banditi si jefuitori, dar care ( ca si tara, numai, nu si ei, conducatorii), devine precum in „Hotzul mai mult pagubeste si lenesul mai mult alearga”, exact asta se petrece in Romania, conducatorii vor -permanent- sa traga tzepi, nu sa faca afaceri serioase, iar in final, tara iese in pierde precum in cazul cu Rosia MOntana, unde -aproape sigur- Romania va plati cel putin UN MILIARD dolari, DESPAGUBIRI, DESI NU tara ESTE DE VINA CI, -in mare- 3 personaje, v. ponta, d. ciolos si e.boc, acestia sunt cei din prima linie, cu siguranta ca mai sunt implicati inca 15-20 de mari mahari, sefii din parlament, pres-edintele tarii, sefii serviciilor, si diversi secretari de stat…In sfarsit , daca despagubirea va fi doar de 1, 5 miliarde( ei cer mai mult), banii se pot recupera de la acesti indivizi, prin confiscari extensive(speciale) de averi , cat si incarcerarea indivizilor in regim cu munca silnica si zilnica, iar in 15 -20 de ani, intreg prejudiciul s-ar putea sa fie acoperit…Iar referitor la titlu, Romania-in fapt- nu mai detine niciun capital(in proportie semnificativa), practic exista 3 feluri de capital, primele doua sunt cele naturale, pamantul si omul, iar Romania inca isi vinde (pe nimic) si pamatul cat si oamenii, ii” exporta” ca sclavi scoliti, oriunde in lume, dar cu precadere in Germania si Austria(preferintele SS-lui , iohan( SS-shobolan sasesc), iar al treilea capital (nu chiar nou-vezi „Pilda talantilor”) capitalul monetar, exista si in Romania, insa NEDECLARAT SI NEIMPOZITAT si -la fel de „bine”- folosit pentru scopuri ilegale( coruptie, plati electorale, etc.) cat si actiuni frivole, de „asa vreau, ca pot”, marii bogati din Romania( ajunsi bogati prin „afaceri cu statul”) „investesc” capitalul in masini f scumpe( peste un sfert milion dolari/bucata , ceasuri scumpe, de zeci de mii de dolari/bucata, subzistenta beizadelelor, a amantelor , etc., in strainatate si in cele mai scumpe locatii, vacante exorbiante in strainatate ca si „vizite de stat”,etc., etc.,,in loc sa deschida laboratoare de cercetare si productii pilot, prin care sa impulsioneze si sa motiveze economia autohtona, in actuala situatie, cei cu idei -si fara, la fel- pleaca pe capete in strainatate, pentru ca chiar nu pot sa mai respire, datorita sistemului batjocuritor de inechitabil, cu „o’oamenii „puterii, care se pensioneaza la sub 50 ani, si cu pensii speciale, de nababi, practic toata avutia si munca tarii si populatiei, este TOTAL IN MANA SI LA DISCRETIA a cel mult un sfert de milion din populatie, adica politic trecut si prezent, parte din administratie, trecut si prezent, armata din toate timpurile, activi si rezerva, popime si alte caste total privilegiate, total impotriva oricarui minim bun-smt, impotriva chiar a ceace se numeste umanitate si umanism…

  6. Investițiile străine directe au scăzut în România cu peste 5 miliarde de euro în 2023. Orban: ”Nu e de joacă/ Sunt un motor al economiei”
    ( Lia Damian Sambata, 10 Februarie 2024, ora 14:47)___–__ iar in Romania, sunt sute de miliarde de euro nedeclarati si neimpozitati si -cel mai rau- nefolositi pentru o dezvoltare economica solida si la vedere, oficiala, ci pentru a satisface chefurile a cateva sute de mii de cetateni, care -in imensa majoritate- au praduit acesti bani si cu ei- partial- finanteaza o economie subterana al carei scop ultim este completa destabilizare a Romaniei, tocmai pentru ca acesti mari banditi(in special, cei din varf) sa nu poata fi trasi la raspundere pentru actele de mare sabotaj, comise de/in zeci de ani….

  7. – Ciolacu: „Federația Rusă nu reprezintă un pericol, România deține o putere militară fără precedent” (…)///2-Ciolacu, întrebat despre posibilele daune în cazul Roşia Montana: „Avem o stabilitate macroeconomică, va trebui să găsim soluţii” __–___ acest macel maduro de Romania ori este cretin ori nebun, sau -tulai drace!- a dat culmea ghinionului peste el, adica este corpul unde nebunia si cretinismul salasuiesc impreuna, adica 40 la suta din profitul general, se duce afara, si asta doar la modul legal, iar doar 5 miliarde euro investitii straine inseamna ceva serios pentru Romania, iar el vorbeste de stabilitate economica, cat si de o „putere militara” de elita, chiar daca este fara precedent, este -intr-adevar- unica prin numar de asa-zisi ofiteri ( activi si de rezerva), care-per total impreuna cu alte cadre militare- insumeaza o cifra mai mare decat toata trupa /ostirea actuala a tarii, cea ce reprezinta un sabotaj incomensurabil la bugetul national, mai ales ca multi asa-zisi ofiteri de rang inalt, cheltuie milioane/lunar, in alte tari… Iar „solutia” este gasita si chiar foarte uzitata, adica „se plateste”, ca doar nu plateste el sau prietenii lui( ponta, etc.) CI plateste poporul, care -trebuie spus- se uita ca si tampit, cum este furat si batjocorit de o mana de criminali psihopati….Romania chiar trebuie redenumita, Absurdistan se potriveste perfect…

  8. Romania a depășit cu 0,1% PIB-ul pe cap de locuitor din Ungaria. Problema e că foarte puțin din această valoare se întoarce către populație (Ziare.com )____–___exact, prin preturi crescute artificial si noi taxe, populatia nu are nici-un avantaj pentru performanta economica pe care o face, nu mai adaugam ca din start, romanii sunt talhariti prin pensii speciale, etc.9acordate catre cel mult un procent din populatie), cum nici un alt popor in lume si in orice epoca, nu a fost…

  9. Încă un împrumut extern pentru România, ale cărei datorii tind să devină greu sustenabile

    (Vineri, 16 Februarie 2024, ora 09:51 – pe Ziare.com ) Încă un împrumut extern pentru România, ale cărei datorii tind să devină greu sustenabile.Toate cele trei mari agenții de rating atribuie României cea mai mică notă din categoria „investment grade”, …iar Risco.ro avertizează că creșterea peste anumite limite a împrumuturilor țării riscă să devină o povara greu de suportat de România, a cărei populație deja plătește excesele din toate domeniile ale guvernanților …”__–__definit, iohan va termina mandatul la cel mai triumfalist mod posibil…Practic, Romania este vanduta in proportie de peste 75%, oricine va fi noul jupan al tarii, va trebui sa se multumeasca cu resturi, dar-oricum- el si noua camarila isi vor face si ei plinul, si -pare- ca exitul Romaniei devine inevitabil…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...