România și rolul-cheie în criza cehoslovacă din 1938 | Aktual24

Data:

spot_img

România și rolul-cheie în criza cehoslovacă din 1938, moment cunoscut în istorie pentru situația diplomatică complicată și presiunile internaționale existente.

Ignorat de istoriografia română și de cea internațională, rolul țării noastre în evoluția crizei cehoslovace din toamna anului 1938 rămâne unul deosebit de important – practic, decizia luată în acest moment de București stabilește cursul evenimentelor spre izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial în forma pe care o știm azi.

Escaladarea tensiunilor dintre Germania și Cehoslovacia îi determină pe anglo-francezi să negocieze cu Stalin intervenția armatei sovietice în ajutorul Pragai.

Citește și: Leonard Zăicescu despre antisemitismul din România: Antisemiții continuă să rămână pedepsiți

Interesul național a fost prioritatea românilor

Pentru ca 1.000.000 de soldați sovietici să intre în Cehoslovacia este însă nevoie ca aceștia să tranziteze pe undeva Polonia ori România, deoarece nu exista graniță comună sovieto-cehoslovacă.

Despre polonezi se știe că sunt ostili, așa că se apelează la români.

Care refuză în cele din urmă acest tranzit, temandu-se că rușii ar putea ca, o dată intrați în țară, să nu mai vrea să plece – așa cum mai făcuseră de multe alte ori în istorie.

Înainte să se ajungă la celebra Conferință de la Munchen, din 29-30 septembrie 1938, în care Marea Britanie și Franța vor ceda pretențiilor lui Hitler și vor consimți ca Germania să ocupe regiunea sudeta a Cehoslovaciei.

Europa cunoaște un intens balet diplomatic, iar România are un rol mai important decât ar putea părea la prima vedere.

Odată cu venirea lui Hitler la putere în ianuarie 1933 și afișarea fățișă a politicii revizioniste a Germaniei (care existase și până atunci, dar pe ascuns), Franța începe să caute modalități de a contracara ambițiile Berlinului.

Citește și: De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova

România și rolul-cheie în criza cehoslovacă. Decizile marilor puteri

La 2 mai 1935, ministrul de externe francez Pierre Laval semnează tratatul de asistență mutuală cu Uniunea Sovietică. Parisul își presează aliații din Europa răsăriteană să facă același lucru.

Așa că, două săptămâni mai târziu, la 16 mai 1935, Cehoslovacia semnează un tratat aproape similar cu Moscova.

Continuarea în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related