ROMÂNII AJUTĂ UCRAINA. Firmele de asistenţă rutiere au sărit în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina

Data:

Puţin peste jumătate dintre refugiaţii de război din Ucraina vecină, cotropită şi bombardată de trupele ruse, aleg să părăsească România, pentru a pleca în alte ţări europene.

Motivele sunt diverse: au membri de familie care locuiesc deja în alte ţări sau au locuri de muncă asigurate acolo sunt cel mai des întâlnite.

Însă, unii dintre aceşti refugiaţi, care călătoresc pe teritoriul ţării noastre cu maşinile personale au întâmpinat (probabil, şi alţii care vor veni vor întâmpina) probleme de natură tehnică cu automobilele lor.

De multe ori, aceştia nu şi le pot rezolva, în principal, din lipsa banilor. E şi de înţeles: şi-au părăsit ţara luând cu ei doar ce-a încăput într-un portbagaj. Aşa că se simte nevoia de a-i ajuta pe refugiaţii aflaţi în această situaţie neplăcută, ca şi nevoia de coordonare a acestui ajutor.

În urmă cu câteva zile, o maşină cu refugiaţi s-a defectat pe autostrada Bucureşti-Piteşti. A fost nevoie de intervenţia celor de la ISU Argeş, care i-au cazat pe oameni la Secţia Drumuri Naţionale Căteasca.

Pompierii şi-au sunat cunoştinţele, prietenii, au făcut cumva rost de o autoplatformă, maşina defectă a fost tractată într-un service, s-a găsit şi un mecanic inimos care să facă reparaţia gratuit, iar lucrurile au fost, într-un final, rezolvate, graţie omeniei fiecăruia dintre cei implicaţi.

Transport gratuit de la taximetriști

Au apărut deja şi taximetrişti care oferă transport gratuit pentru refugiaţii din Ucraina aflaţi în situaţii de acest gen.

Profesioniştii din breasla asistenţei rutiere, depanărilor şi tractărilor au început şi ei să se organizeze, pentru a-i ajuta mai eficient şi mai prompt pe refugiaţii ucraineni aflaţi în astfel de situaţii.

„Urmând exemplul altor câtorva colegi de breaslă în ale asistenţei rutiere din ţară, am decis să oferim gratuit orice fel de asistenţă rutieră va fi având nevoie orice maşină cu refugiaţi, înmatriculată în Ucraina, pe toată perioada în care această ţară e în război cu Rusia.

Ajutăm cu plăcere, gratuit, cu tractare, reparaţii, asistenţă rutieră, pe raza judeţului Mureş şi în cele limitrofe, chiar şi cu transport sau cazare… pe scurt, cu orice ne stă în puteri”, e mesajul făcut public de Dan Anca, proprietarul unei mici firme de asistenţă rutieră din satul Corunca, judeţul Mureş.

De la Argeș la Cluj

„E o tragedie ceea ce trăiesc acei oameni şi înţeleg şi eu, ca şi alţi colegi de-ai mei care se ocupă cu asistenţă rutieră, să le dăm o mână de ajutor. Noi oricum ne-am ales această meserie pentru că ne place să ajutăm, cu atât mai mult o vom face pentru refugiaţii de război din Ucraina”, a declarat, pentru PressHub, Dan Anca.

Iniţiativei s-au raliat, deja, şi alte firme şi întreprinzători din domeniu, din Sighişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca şi, foarte probabil, şi din alte părţi.

În ciuda faptului că acesta este, în continuare, unul nereglementat (oricine poate face tractări auto în România, de multe ori fără nicio pregătire, cu dotări minimale, gen o remorcă-platformă şi atât), profesioniştii s-au cam ales de restul şi, practic, nu există judeţ în care să nu activeze câteva astfel de firme de asistenţă rutieră.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...

Două piețe din Timișoara, modernizate după sărbătorile pascale

Două piețe din Timișoara, modernizate. Cu investiții în derulare...

Armata obligatorie? Un fost ofițer se împotrivește categoric. De ce? | Aktual24

Armata obligatorie. Hari Bucur Marcu, ofițer în rezervă și...

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, pe traseul „300 de scări” din Slănic Moldova

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, vineri, pe traseul...