De ce a scăzut numărul de maghiari din Transilvania

Data:

Scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se explică şi prin dubla cetăţenie acordată de Guvernul de la Budapesta, susține fostul președintele al UDMR, Markó Béla.

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

„După 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”, a afirmat fostul preşedinte al UDMR, în cadrul unei emisiuni la KlubRadio.hu, citat de g4media.ro. Potrivit lui Marko Bela, acest aspect poate avea mai multe explicaţii, precum faptul că în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. De asemenea, maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii, apreciază fostul lider UDMR Marko Bela.

Citește și: Ce leagă și ce desparte Austria de satul meu. O călătorie între două țări care s-au trezit rivale

Conform datelor Recensământului 2021, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%, ceea reprezintă un fenomen îngrijorător în opinia lui Marko Bela. De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară, a explicat Markó.

Adevărata problemă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare substanțială a populației de etnie maghiară – până acum era vorba de în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.

 Continuarea în Monitorul de Cluj


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...