Scriitoarea Larisa Turea: Dezumanizarea prin înfometare, de către Statul Sovietic, a propriilor cetățeni, constituie o crimă rămasă nepedepsită

Data:

spot_img

Nimic nu poate justifica crima instituționalizată. Foametea ca instrument de exterminare folosit de URSS, de Stalin, rămâne și astăzi doar un subiect de istorie, fără asumarea niciunei răspunderi penale, scrie Sunmedia.ro.

Holocaustul, exterminarea ca program politic, crimele săvărșite de Germania hitleristă au făcut obiectul unor procese penale, au fost oficial condamnante, au fost aplicate pedepse penale, răspunderea penală a funcționat.

Crimele săvârșite de URSS nu doar pe teritoriul uniunii, dar și în toate statele aflate în Blocul Comunist, nu au făcut obiectul unor încadrări juridice, nu au fost pedepsite. Anii 30 în Ucraina, exterminarea în masă a populației prin înfometare prin ceea ce este numit Holodomor.

Citește și: Controversatul proiect prin care Dîncu vrea să ajute clubul Steaua. Ce caută Romtehnica în ecuație

În anii ’40, înfometarea populației în republicile sovietice, ca de exemplu Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, a fost un instrument de exterminare în masă, de rapt, de jaf. Scriitoarea Larisa Turea a scris Cartea Foametei, publicată la editura Cartier, un proiect editorial întins pe decenii, început în anii ’80.

Mărturiile tulburătoare adunate în această carte sunt un veritabil rechizitoriu. Șocante sunt asemănările cu declarațiile celor care, în România, în Moldova, și-au lăsat casele în urmă și au luat Trenurile foametei pentru a se salva.

Foametea nu a fost doar rezultatul secetei din anii 1946 -1947, ci jaful practicat de URSS care, în numele datoriei de război, în ceea ce privește România, a devalizat țara. Același jaf s-a petrecut și în RSS Moldovenească.

Citește interviul integral cu scriitoarea Larisa Turea în Sunmedia.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: sunmedia.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...

Alertă Aeriană în Tulcea: RO-Alert Semnalează Drone Rusești în Zonă

Noapte trecută forțele ruse au lansat un nou val...