Șefa secției care și-a „cazat” părinții la Sf. Spiridon din Iași – primele concluzii ale anchetei

Data:

Peste 100 de zile de spitalizare în Clinica de Dermatologie de la Spitalul Sf. Spiridon, plus alte internări în clinicile de Cardiologie şi de Terapie Intensivă. Acestea sunt primele concluzii la care a ajuns comisia de control constituită la Spitalul Sf. Spiridon în cazul  medicului şef de secţie care s-ar fi folosit de angajaţii şi de resursele unităţii medicale pentru a oferi, în ultimii trei ani, o îngrijire de tip paliativ pentru părinţii săi, pe banii contribuabililor.

“Acesta este doar vârful icebergului. Dacă ar fi o comisie de la Ministerul Sănătăţii, care să le garanteze angajaţilor că nu păţesc nimic dacă declară totul, atunci se va afla în ce măsură dr. Laura Solovăstru a abuzat de sistemul de sănătate”, susţin sub anonimat, angajaţi ai celui mai mare spital din Regiunea Moldovei.

 „Escarele”, motivul internării la Dermatologie

Sâmbătă, 29 octombrie, Ziarul de Iaşi a publicat în exclusivitate un articol în care relata situaţia şocantă descoperită la Secţia de Dermatologie, condusă de prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru (FOTO). Mai mulţi angajaţi, din diferite secţii ale unităţii medicale au relatat că, în ultimii trei ani, tatăl şefei de Secţie Dermatologie a stat mai mult internat în unitatea medicală decât acasă, fiind asistat în permanenţă de personalul secţiei, într-o rezervă de pe secţie, şi tratat cu medicamente din farmacia spitalului. Iar asta s-ar întâmpla de trei ani, spun unele surse.

Citește și: Șefa de secție care şi-a ţinut internat tatăl aproape 1.000 de zile în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, demisă

Altele susţin chiar că de 4 ani părintele este îngrijit în unitatea medicală, iar mama şefei de secţie era, de asemenea, aşteptată să se interneze şi ea, din nou, peste iarnă. La fel cum s-ar fi întâmplat şi în iarna trecută. Jumătate de an ar fi stat în spital, susţin unii angajaţi, şi jumătate de an acasă. 

Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a explicat că şederea pe o perioadă îndelungată la Dermatologie a tatălui ei s-a datorat unor escare, răni care apar la nivelul pielii în cazul persoanelor imobilizate pentru mai mult timp la pat.

Cert este că după publicarea articolului, telefonalele au început să zbârnâie. Persoane din conducerea secţiei au început să transmită mesaje prin care îi îndeamnă pe aceştia să nu ofere informaţii despre pacienţi. „Se anunţă controale, fiţi pe fază, NU daţi informaţii despre pacienţi”, spun o parte dintre mesajele care au fost consultate de către „Ziarul de Iaşi”.

Însă informaţiile circulă, în ciuda îndemnurilor ca cele de mai sus. Unele surse, susţin că tatăl prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru a fost mutat pe o altă secţie cu două etaje mai jos, de teama unui control. 

Surse medicale au afirmat că aceasta este o practică des întâlnită: la controalele DSP sau ale altor organisme la Secţia de Dermato-Venerologie, „pacienţii problemă” erau „transferaţi” rapid pe alte secţii. Alte surse susţin că şi fiul şefei de la Dermatologie ar fi fost internat acolo şi tratat cu perfuzii scumpe, deşi ar fi trebuit să fie internat la Spitalul de Boli Infecţioase.

Citește și: Caz şocant: şefa de la Dermatologie din Spitalul „Sf.Spiridon” şi-a „cazat” părinţii în unitate timp de 3 ani

Cele mai multe internări sunt la Dermatologie

Între timp, „conducerea Spitalului Sf. Spiridon a luat decizia constituirii unei comisii, sub conducerea directorului medical. Această comisie va analiza oportunitatea internării, în condiţiile multiplelor diagnostice pe care pacienţii le au.

Dar şi durata acestor internări, care depăşesc media zilelor de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean Sf. Spiridon, tocmai pentru că avem un profil de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Spiridon, şi coordonator al UPU Smurd Iaşi dr. Diana Cimpoeşu.

Deocamdată, susţine aceasta, „S-a constatat că pentru domnul, din 2018, şi pentru doamna din 2019, sunt multe zile de spitalizare care depăşesc durata medie de spitalizare din spitalul nostru, care este un Spital de Urgenţă. Pacientul a avut spitalizări şi în clinica de dermatologie, şi în clinica de cardiologie, şi în terapie intensivă, având la acel moment criterii de terapie intensivă. Cele mai multe zile de spitalizare, depăşind 100, sunt în Clinica de Dermatologie.”

„Mama mea nu are de ce să stea în spital, are casa ei”, a declarat iniţial şefa secţiei Dermatologie Venerologie de la Spitalul Sf. Spiridon, înainte ca verificările făcute de conducerea Spitalului Sf. Spiridon să o contrazică.

„Suntem una dintre clinicile în care pacienţii sunt cei mai mulţumiţi, inclusiv în perioada de COVID. Nu folosesc pe nimeni în niciun fel, eu sunt mereu în clinică, vin la serviciu, ni se şi prelungeşte programul de lucru. (…) Faptul că îl îngrijesc pe tatăl meu, dacă asta e o culpă, mi-o asum.

Dar nu îl îngrijesc doar în clinica dermatologică, este un pacient obişnuit, cu necazurile vremurilor, are patologie şi dermatologică, de toate felurile”, a mai precizat şefa Secţiei de Dermatologie.

Citiți mai multe în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse în cuvinte | Crișana

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse...