Smart-campus pe bani europeni la Universitatea din Oradea

Data:

Remarcată la nivel național mai degrabă pentru scandaluri decât pentru performanțe deosebite, Universitatea din Oradea face pași importanți pentru modernizare cu ajutorul fondurilor europene. Instituția a câștigat deja un proiect de peste 6 milioane de euro și are în evaluare un altul de 6,5 milioane de euro.

Anul acesta, pe 18 februarie, instituția a semnat cel mai mare contract de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru reabilitarea spațiilor de învățământ „Smart Campus – Universitatea din Oradea”, P.O.R. 2014 – 2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. 

Valoarea totală a contractului de finanțare este de aproximativ 6 milioane euro, din care valoarea cofinanțării eligibile a Universității este de 600.000 de lei. Cu o durată de realizare de doi ani, investiţia prevede realizarea de lucrări de reabilitare, modernizare, extindere, echipare și dotare a unei suprafețe totale de 5.027 mp pentru șase clădiri și dotarea cu amfiteatre, săli de curs, săli de seminar, laboratoare, săli studiu, săli pentru cercetători și săli pentru doctoranzi. 

Proiectul mai cuprinde implementarea unor măsuri de eficientizare energetică, dotarea cu un punct termic independent cu energie geotermală și crearea de facilități  pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Pentru încălzirea spațiilor reabilitate şi modernizate prin proiect se va utiliza apa geotermală reziduală (care a trecut deja prin schimbătoarele de căldură) și pompe de căldură.

În prezent se lucrează la proiectul tehnic și după ce ADR-ul îl va valida, vom da drumul execuției lucrărilor. Sperăm că vor veni firme la ofertare, sunt foarte multe lucrări preconizate în zonă și va trebui să existe forță de muncă disponibilă. E o problemă, din păcate, și nu numai aici, ci la nivel național. Anul acesta trebuie însă musai să înceapă lucrările.

Marcela Prada, prorectorul responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu al Universității din Oradea

Universitatea a mai depus o cerere de finanțare din fonduri externe nerambursabile, ca o continuare la acest proiect, pentru reabilitarea corpurilor A, B, C și M, a anunțat rectorul rectorul Constantin Bungău. Suma solicitată e de aproximativ 6 milioane de euro, iar proiectul este în procedura de evaluare.

Marcela Prada

Când vom intra în campus va fi un alt impact. Deocamdată vedem clădiri cu fațade și zugrăveli depreciate. Avem clădiri cu corpuri construite la 1900, cu igrasie etc. La proiecte s-a lucrat într-un ritm susținut în 2017, mai ales pentru că sistemul este ”primul venit primul servit”, iar competiția a fost acerbă. Noi ne-am scris proiectele, dar în echipă este colegul Adrian Nicula a cărui soție este în echipa de scriere a proiectelor de la Primăria Oradea și ne-au ajutat acolo unde am avut nevoie. Nu știu dacă vom reuși să atragem un număr mai mare de studenți, dacă ne uităm la situația natalității în România, dar ar fi extraordinar dacă am reuși să păstrăm numărul studenților pe care îi avem. Am mai depus proiecte pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE), dar din 5-7 proiecte depuse doar unul s-a finanțat. Toate au fost eligibile și propuse spre finanțare, dar nu au mai prins bani. Și la Programul Operațional Competitivitate (POC) am avut proiecte, dar nu am avut șanse pentru că am concurat cu centre universitare și de cercetare mari.

Marcela Prada

În 2015, instituția a mai desfășurat un proiect important prin Programul Operational Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”. Este vorba despre „Creşterea capacităţii de cercetare și dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică”, de 8,4 milioane de lei, prin care s-au construit laboratoare interdisciplinare pentru tehnologii în ingineria electrică.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Monument în memoria eroului anticomunist Liviu Corneliu Babeş, la 35 de ani de la sacrificiul suprem

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a dezvelit sâmbătă monumentul dedicat...

Cărțile care dărâmă blocul. Cum s-a transformat în știre virală gluma unui scriitor

Cărțile care dărâmă blocul și locatarii care au reclamat,...

A murit scriitorul Dinu Săraru

A murit scriitorul Dinu Săraru sâmbătă, la vârsta de...