Soldați ucraineni mutilați în exploziile de mine, puși pe picioare la un centru din Oradea | Bihoreanul

Data:

spot_img

Soldați ucraineni mutilați în exploziile de mine au primit proteze performante prin grija Centrului Theranova din Oradea.

Mitraliorul a păşit pe vârfuri. „Ştiam că terenul e minat. Am zis că scap”, povesteşte bărbatul. N-a scăpat. A auzit o bubuitură, a simţit bucăţi de pământ izbindu-l în faţă, s-a văzut azvârlit în aer de suflul exploziei. Nu mai ştie exact ordinea.

Când s-a dezmeticit, căzut la pământ, ştia că a călcat pe o mină. „Primul gând este să scapi de durere. Al doilea, că trebuie să te linişteşti. Ştiam că voi primi cea mai bună îngrijire medicală. Astăzi, pierderea unui picior nu înseamnă nimic”, spune luptătorul.

Rămas fără piciorul stâng în iunie 2023, în timpul unui atac împotriva unor tranşee ocupate de ruşi, Chris face parte din primii patru luptători dintr-un grup mai mare, de 20 de militari, din trupele speciale ucrainene care au primit proteze performante prin grija Centrului de protejare şi ortezare Theranova din Oradea.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră singur în Parlamentul European

Clasificat!

Identitatea primilor patru luptători ucraineni care au primit îngrijire, luna trecută, în cadrul Centrului Theranova este secretă. Misiunile la care au participat aceşti combatanţi din trupele speciale sunt clasificate. Până şi perioada în care vor sosi la centrul din Jaco du Plessis, preşedintele Fundaţiei TheranovaParcul Olosig următorii 16 militari pentru a le fi montate în locul membrelor amputate proteze din carbon, de ultimă generaţie, este ţinută sub tăcere.

„Oamenii aceştia ar putea fi identificaţi de către FSB (n.r. – fostul KGB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) şi puşi în pericol, oriunde în lume. În luna aprilie, un rus a omorât cu cuţitul doi ucraineni care aveau câte un braţ amputat şi se aflau la tratament în Germania pentru a primi proteze”, explică Jaco du Plessis, preşedintele Fundaţiei Theranova.

Citește și: Cutremur politic în toată Europa după alegerile europarlamentare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drumuri județene modernizate pentru legătura la autostrada Curtea de Argeș-Râmnicu-Vâlcea | Argeșul Online

Consiliul Județean Argeș a adoptat, ieri, trei hotărâri menite...

Experiență unică pentru tineri din șapte județe, în Tabăra Militară Airsoft Agafton | Monitorul de Botoșani

Tabăra Militară Airsoft Agafton oferă tinerilor o experiență unică,...

SculptFest, la a treia ediție. Ateliere, concerte și activități outdoor | Ebihoreanul.ro

Vineri începe cea de-a treia ediție a SculptFest (26-28...