Summitul NATO de la Vilnius, pe înțelesul propagandei ruse

Data:

Summitul NATO de la Vilnius nu avea cum să nu trezească interesul special al armatei de dezinformare a Rusiei, mai ales că Alianța Atlantică a fost mult timp o țintă principală în vizorul Kremlinului.

În definitiv, propaganda rusă a pus eșecurile de pe front pe seama faptului că nu ar lupta cu Ucraina, ci cu NATO. Această teorie se bate însă cap în cap cu o alta, promovată tot de Kremlin – și anume aceea că Occidentul s-a săturat să mai sprijine Kievul.

Nu trebuie să ne surprindă faptul că aceeași propagandă susține două idei de sens contrat – pe de o parte, solidaritatea arătată pe front față de Ucraina și pe de alta, „oboseala” Occidentului. Kremlinul le  folosește pe fiecare atunci când îi convine.

Așa și cu summitul NATO de la Vilnius.

Pe de o parte, propaganda Kremlinului a căutat să scoată în evidență ”breșele” dintre Ucraina și partenerii occidentali, după cum remarcă EUvsDisinfo, într-o analiză consacrată summitului de la Vilnius.

Președintele Zelenski este zugrăvit ca fiind recalcitrant și nerecunoscător față de partenerii occidental – o idee menită a scădea sprijinul pentru Ucraina în rândul opiilor publice din vest („iată pe cone sprijinim noi…”).  

Este adevărat că președintele Zelenski a exprimat o anumită frustrare în prima zi de summit.

Dar, după cum observă EUvsDisinfo,  declarațiile de după întâlnirea cu aliații au arătat orice altceva decât amărăciune.

Această abordare a propagandei merge în paralel cu ideea opusă: NATO se află în spatele Ucrainei, Alianța Atlantică este cea care escaladează confruntarea (deci, nu pare că s-a plictisit și nici că a obosit, dimpotrivă…).

Citește și: Și totuși este trist că scandalul azilelor a izbucnit doar pentru că Ciolacu se răfuiește cu Firea

Astfel că Rusia s-a grăbit să condamne „consecințele foarte negative” ale summitului pentru Europa și au trecut la amenințări de-abia  voalate cu privire la o confruntare directă cu Rusia.

Iată cum propaganda rusă pendulează astfel, cu ușurință, de la ideea că „NATO este o amenințare existențială” la aceea că „Occidentul este slab”, în funcție de ceea ce servește obiectivelor de manipulare la un moment dat.

Un alt subiect care a captat propagandei pro-Kremlin a fost dificila decizie a SUA de a livra muniții cu dispersie Ucrainei, scrie EUvsDisinfo.

Unii comentatori ruși s-au grăbit să verse lacrimi de crocodil și să denunțe riscurile pe care utilizarea munițiilor cu dispersie le prezintă pentru populația civilă din Ucraina.

Poate cel mai cinic dintre toți a fost Vladimir Soloviov.

Cunoscut drept un susținător fervent al loviturilor nucleare împotriva ucrainenilor ba chiar și a ocidentalilor ( ceea ce, desigur, ar atrage un răspuns teribil), propagandistul a devenit brusc pacifist când a venit vorba de noul tip de muniții furnizat de SUA.

Propaganda rusă a condamnat utilizarea munițiilor cu dispersie ca fiind o crimă de război, în ciuda faptului că tocmai Rusia a folosit munițiile cu dispersie în războiul său împotriva Ucrainei iar armata sa lovește în mod deliberat și regulat populația civilă  folosind fără discriminare bombe cu fosfor.

Dezinformarea rusă își are însă oamenii ei și în mediul online din Statele Unite.

Kim Dotcom, un cont foarte activ pe Twitter, cunoscut pentru abordările ultraconservatoare și pro-ruse vede deja o victorie a Rusiei și o înfrângere a NATO, consfințită la Vilnius.

„Războiul prin procură al SUA în Ucraina se epuizează. Ucrainei nu i se dă niciun angajament pentru a obține statutul de membru NATO, deoarece Occidentul a ajuns să realizeze că nu poate câștiga un război împotriva Rusiei și că pacea va fi posibilă doar cu o Ucraină neutră.

Citește și: Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO. Zelenski și-a dat seama de acest lucru și spumegă la Vilnius, atacând NATO.

Exact așa este. NATO a pierdut acest război. Biden a pierdut acest război. Rusia câștigă și pe bună dreptate, deoarece tot ceea ce s-a întâmplat în Ucraina a fost o fraudă împotriva poporului ucrainean, comisă de un imperiu american falimentar în ultima sa poziție împotriva unei lumi multipolare în ascensiune.(…)

Vestea bună este că acest război s-ar putea termina în curând. Occidentul și-a pierdut pofta de a arunca mai mulți bani în gaura neagră ucraineană.

Rusia ar putea fi tentată să cucerească Odessa și să transforme Ucraina într-un stat fără acces la mare. Rusia deține toate cărțile în mână. Să vedem cum le joacă Putin”.

O abordare care răstoarnă lucrurile cu o ușurință uimitoare și care poate fi veștejită cu o singură remarcă: Occidentul a refuzat din primul moment ca Rusia să aibă drept de veto asupra aderării unei țări sau a alteia ( între timp, NATO s-a lărgit cu Finlanda și o va face foarte curând cu Suedia).

Rusia a declanșat războiul – printre altele – tocmai pentru că a înțeles că nu poate ajunge la un compromis cu Occidentul peste capul Ucrainei și al celorlalte națiuni din Europa Centrală, de unde ceruse retragerea NATO.

Citește și: Un infirmier dintr-un centru pentru copii cu dizabilități, sancționat doar cu reducerea salariului pentru abuzarea a doi băieți

Iar aceste lucruri nu s-au schimbat.

Dimpotrivă, la summitul de la Vilnius, angajamentul militar în sprijinul NATO a crescut. Țările G7, cele mai puternice economii ale lumii, au hotărât să acorde garanții de securitate și sprijin militar pe termen lung Kievului.

Nu pare deloc un semn de plictiseală sau de oboseală din partea lumii libere. Dar, desigur, poate funcționa ideea cealaltă: Rusia se află, de fapt, în război cu NATO și, de curând, cu G7.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Americanii sunt instigatorii războiului din Ucraina! Ei au organizat lovitura de stat din 2013-2014, din Ucraina, așa cum au făcut în multe țări de pe planeta, unde au susținut dictatori (Augusto Pinochet, dictatura coloneilor din Grecia, dictatorul Mohammad Reza din Iran, Manuel Noriega din Panama etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis și hoții de 1 milion de euro

Iohannis și hoții de 1 milion de euro. Nu...

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...

Miracolul Bernard Pivot

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a...

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul. Jumătate dintre...