Teatrul Național din București participă la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău cu două spectacole și o expoziție

Data:

Teatrul Național din București participă la cea de-a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău (14-24 septembrie 2023) cu două spectacole importante din repertoriu, „Creatorul de teatru”, în regia lui Alexandru Dabija și „Bolta cerească”, regia Gelu Colceag.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura sub genericul „Atât de aproape” și va avea nu mai puțin de 50 de evenimente, de la spectacole la expoziții de fotografie și de la conferințe despre arta teatrală la audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice.

Nu vor lipsi spectacolele în aer liber și expozițiile de carte. Invitat de onoare este și anul acesta Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, cu spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko.

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București participă la această ediție cu două spectacole importante din repertoriu.  

„Creatorul de teatru” îl va aduce pe actorul Marcel Iureș în fața publicului moldovean pentru prima dată la acest eveniment, spectacolul regizat de Alexandru Dabija având deja participări numeroase la festivaluri și turnee (Festivalul Theatre Olympics din Ungaria – mai 2023, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2023, Constanța, Iași, Brașov și Craiova).

„Bolta cerească” de Lucy Kirkwood se bucură de o distribuție unică, din care fac parte nu mai puțin de 14 actrițe ale TNB, flancate de trei actori, într-o poveste „despre justiție și decizii de viață și de moarte, despre legi și răsaduri care trebuie plivite, despre drepturi și copii cărora le dau dinții, despre divinitate și alifii vindecătoare”.

Actrițe de top ale Naționalului se găsesc în acest spectacol: Tania Popa, Magda Catone, Ana Ciontea, Ilinca Goia, Medeea Marinescu, Mirela Oprișor, Lamia Beligan, Erika Băieșu, Carmen Ungureanu, Raluca Petra, Rodica Ionescu, Brândușa Mircea și mai tinerele Aylin Cadîr/Alexandra Sălceanu.

Cele două spectacole vor avea loc pe 22 și 23 septembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, biletele fiind deja puse în vânzare.

Pe 14 septembrie, în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău, pe platoul din fața TNME va fi prezentată și expoziția multimedia „(R)Evoluția tablourilor”, un proiect TNB în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, prezentat prima dată în pandemie și realizat de fotograful Florin Ghioca.

Sunt 11 actori care spun tot atâtea povești ale unor tablouri împușcate și deteriorate grav la Revoluția din 1989 și restaurate ulterior pe parcursul mai multor ani.

Publicul poate afla poveștile acestor lucrări de artă scanând QR codurile imprimate pe fotografii. Actorii TNB care au devenit „vocile” tablourilor sunt: Ion Caramitru, Mircea Rusu, Amalia Ciolan, Emilia Popescu, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Daniel Badale, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean și Lari Giorgescu.

Pentru al treilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis.

Citește și: Teatrul Național București începe stagiunea din 17 septembrie

Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se învață și se dezvoltă modele sustenabile de gestionare a patrimoniului cultural național, în care se construiește pas cu pas un ecosistem cultural prietenos și accesibil fiecăruia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5 ani, arată un sondaj

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5...

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu 9 m distanță între ele

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu...

Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe legea fugarilor

Din grijă pentru infractorii condamnați definitiv, șefa instanței supreme,...

Culmea eficienței în administrație: o centură ocolitoare pe care am așteptat-o 30 de ani a fost gata în 8 luni!

Culmea eficienței în administrație: centura ocolitoare a orașului Beclean a fost deschisă circulației rutiere de Ziua Națională a României, exact pe 1 decembrie 2023. Pe 29 noiembrie o comisie a stabilit că se poate da drumul la circulație, potrivit Săptămâna.online.