Tot mai multe localități din România nu mai plătesc facturi pentru energie. Soluția unei comune din județul Cluj

Data:

Tot mai multe localități din România nu mai plătesc facturi pentru energie. Comuna Iclod, din județul Cluj, și-a propus în urmă cu doi ani să devină independentă energetic. A instalat panouri fotovoltaice și, de atunci, Primăria, două școli, casa de cultură și baza sportivă sunt alimentate cu energie solară.

Anul trecut, pentru tot anul 2023, facturile lor au fost 0. Aproape 150 de panouri solare asigură acum gratuit independența energetică la Iclod.

„Am fost prima primărie din Cluj și a doua din țară care a devenit independentă energetic. Acum se văd și beneficiile: n-am plătit niciun leu tot anul trecut la energie pentru clădirea primăriei, două școli, casa de cultură și baza sportivă”, a explicat Emil Pîrțoc, primar la Iclod.

Cum a început totul

Inițiativa primăriei clujene a venit în momentul în care se anunța o criză a energiei energetice.

„Când am văzut că prețurile la energie o luau razna, am hotărât să găsim o soluție, să vedem ce putem face ca să avem o sursă alternativă.

Și chiar atunci eram contactați de foarte multe firme de consultanță pentru accesarea de fonduri europene sau guvernamentale, pentru programe care finanțau montarea de panouri fotovoltaice.

Dar toate ofertele erau destul de scumpe și nu ne garantau accesarea la aceste fonduri. Și atunci, împreună cu domnul primar și Consiliul local, am luat decizia să realizăm investiția din bugetul local”, explică Claudiu Sălăjanu, șef de serviciu Urbanism și Achiziții publice din Primăria Iclod.

„Astfel că am început să căutăm firme de profil. Știam că există și firme locale astfel că le-am solicitat oferte. Aveau avantajul de a lucra mai rapid, puteau să ne răspundă la toate solicitările și să ne și asigure mentenanța.

Noi preferăm să lucrăm cu firme din localitate pentru că banii rămân aici, iar angajaților, fiind localnici, le-ar fi rușine să-și bată joc.

Când o firmă de aici, de la noi, ne-a adus oferta pentru instalarea de panouri fotovoltaice, suma totală era mai mică decât suma cerută de alții doar pentru consultanță!

Am mai cerut câteva oferte și am ales-o pe cea mai bună. Am procedat bine, pentru că am ieșit ieftin și, de atunci încoace, firma locală asigură și mentenanța. Îi chemăm oricând, că e zi sau noapte, și vin repede”, continuă primarul să descrie felul în care au ajuns să implementeze un proiect care le aduce avantaje mai mari decât sperau.

Primarul (stanga) și șeful Serviciului Achiziții (dreapta)
Primarul (stanga) și șeful Serviciului Achiziții (dreapta)

De ce nu mai plătesc facturi pentru energie locuitorii din Iclod

În anul 2022 proiectul vizând panourile solare a demarat.

„Din fericire am reușit să instalăm panourile pe toate clădirile care țin de primărie. Firește, proiectul s-a realizat pe baza istoricului de consum pe un an de zile. În funcție de asta s-a făcut calculul necesarului.

S-a avut în vedere că noi avem și o bază sportivă foarte modernă, unde joacă și echipe de la Cluj, ca de pildă Universitatea Olimpia, cea mai titrată echipă de fotbal feminin din România.

Energia pe care o produc panourile alimentează baza sportivă și cele două școli, din Iclod și Livada, în total – cinci obiective”, explică Claudiu Sălăjanu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul a vizat la început înstalarea la căminul cultural a 24 de panouri solare monocristaline de 500W, la școală 16 panouri, iar la Iclod Arena – 8 panouri. Investiția pentru cele trei sisteme a fost estimată să fie amortizată într-o perioadă de 5,5-7 ani.

În total proiectul a costat 37.000 de euro. „Când am începu să punem noi panourile un kWh costa 3 lei, acum ar fi 6 lei, dacă n-ar fi subvenționat la 1 leu până în 2025. Ne bucurăm că am făcut investiția la timp”, spune Claudiu Sălăjanu.

Școala din Iclod
Școala din Iclod

Reprezentanții primăriei Iclod precizează faptul că furnizorul de energie electrică nu a făcut încă regularizarea: „Însă producția este impresionantă, chiar ne-a surprins!”

Un calcul al producției pe anul trecut arată că panourile de pe clădirea primăriei au produs 10.520 kWh, cele de pe școala din Iclod 8.820 kWh, de la cea de-a doua școală 1.370 kWh (aici panourile au fost montate mai târziu), cele de la baza sportivă 2.550 kWh, iar de pe Centrul cultural 3.950 kWh.

În total, panourile fotovoltaice instalate la Iclod au produs 26.910 kWh.

În același timp, reprezentanții autorității locale spun că toate contractele legate de instalarea de panouri, pe fiecare clădire, conțin clauza obligatorie cu prestatorul de a obține documentele de prosumator.

„Cu toate punctele astea avem contracte de prosumatori, practic, de compensare. Încă nu ni s-a făcut factura de regularizare, dar asta nu este problema noastră.”

Implementarea proiectului a ținut cont de valoarea consumului pe anii precedenți. „Calculele au arătat că avem nevoie de o putere istalată de 32 kW în total.

Pentru comparație vă pot spune că în anii precedenți instalării panourilor numai pentru clădirea primăriei plăteam la energie 1500 de lei pe lună, ori 12 luni vă dați seama ce gaură în buget.

Astfel am redus la 0 nu doar cheltuielile cu primăria ci și cu școlile și baza sportivă, care erau și ele destul de mari.”

Citește și: O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic

Proiecte legate „solar”

La Iclod clădirile școlilor precum și a grădiniței cu program prelungit sunt modernizate, iar recent a fost semnat contractul de lucrări pentru construirea unei Cantine școlare prin Compania Națională de Investiții.

Casa de cultură este amenajată astfel încât acolo pot avea loc spectacole dar și evenimente locale, aniversări sau diferite întruniri.

„Nu luăm bani pentru câte un majorat, vă dați seama că oferirirea sălii este cadoul nostru pentru majoratul  unui tânăr. Cum să nu facem măcar atât pentru ei?!”

În baza sportivă se antrenează tinerii din localitate și au loc competiții sportive.

„În baza sportivă de la noi au loc antrenamente inclusiv seara târziu. Se țin nocturne, se consumă energie, dar acum avem avantajul că nu ne costă nimic.

Am amenajat și la Livada, tot un sat al comunei noastre un teren de fotbal cu noctură, alimentat tot de la panourile solare.

Dacă nu realizam acest proiect, nu am fi putut să ne permitem”, spune primarul.

Un alt obiectiv inclus în lista consumatorilor de energie solară de la Iclod este amfiteatrul în aer liber. O construcție modernă cu 300 de locuri unde se vor organiza spectacole dar și proiecții sptămânale de filme.

„Toate vor fi consumatoare de energie care nu ne va costa nimic”, a explicat primarul localității.

Facturile de anul trecut au confirmat acest lucru: Primăria Iclod nu a plătit niciun leu la energie. Toate clădirile alimentate de la panourile fotovoltaice pe care le-au instalat au funcționat cu 0 costuri.

Ele asigură nu doar iluminatul, pentru că au fost instalate pompe de căldură și sistem de aer condiționat, clădirea primăriei folosește energia solară și pentru aclimatizare. Atât iarna cât și vara.  

Independență energetică și politică

Primăria Iclod a depus spre spre finantare un proiect pentru realizarea unui parc fotovoltaic de 78 kW care va asigura energia electrica necesară iluminatului public pentru întreaga comună.

Un alt proiect vizează clubul de fotbal, unde se vor antrena peste 50 de copii din localitate. Acolo vor avea stadion cu teren sintetic, nocturnă, vestiare și dușuri, totul alimentat cu energie solară.

„Și aici, la centru de comună, avem peste 100 de copii care folosesc baza sportivă, înclusiv seara. Iar cheltuielile noastre cu energia acum sunt zero.

Ne-am gândit că e mai bine să le oferim copiilor noștri șansa să facă sport decât să stea pe șanțuri, iar oamenii să se adune nu doar la cârciumă.

De aceea am investit și în amfiteatru sau casa de cultură care are 400 de locuri. Sunt spații unde se întrunește comunitatea. Altfel cum să menții o comunitate unită dacă nu-i oferi locuri și prilejuri de a se întâlni?”, explică primarul.

Un alt proiect se referă la cantina care va asigura o masă caldă pentru toți elevii, obiectiv inclus la rândul lui în rețeaua de energie solară.

Primarul Emil Pîrțoc este primar din 2018, independent politic. A fost jucător de rugby și arbitru internațional. Primăria Iclod are 24 de angajați. Populația comunei este de 3.950 de locuitori din care 550 sunt copii. 30 de societăți comerciale înregistrate pe teritoriul comunei contribuie la bugetul local.

Citește și: România trebuie să investească în energie cât investește în apărare

Strategii

Potrivit celor mai recente date de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, România are o capacitate de producție de 3 GW de energie eoliană și 1,5 GW de energie solară.

Conform versiunii actuale a PNIESC, adoptate în octombrie 2021, România își propune astfel ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la 30,7% în consumul final brut de energie până în 2030 prin punerea în funcțiune de noi centrale eoliene, fotovoltaice și hidroenergetice, precum și prin creșterea numărului de prosumatori.

Prin versiunea Strategiei pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (STL) notificată de România către Comisia Europeană în aprilie 2023, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie la nivelul anului 2030 crește la 36,3%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Trans Energy
Trans Energy
spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related