Tot mai mulți polițiști sunt anchetați penal. Ce se întâmplă?

Data:

Tot mai mulți polițiști sunt anchetați penal, pentru fapte care sunt incompatibile, în mod normal cu activitatea unei instituții care ar trebui să păzească legea, nu să o încalce.

Un agent a distrus sistemele GPS de la mai multe autospeciale, altul a fost prins la furat, muli conduc băuți sau drogați. Trei astfel de incidente au fost semnalate în presă doar de la începutul acestui an.

Cel mai recent caz a avut loc acum două săptămâni când, pe 15 ianuarie, s-a constat că lipseau 3 sistemele GPS montate pe autospeciale aparținând IPJ Vrancea.

„Trei dispozitive GPS nu au mai fost identificate fizic pe autospeciale, asupra unuia existând bănuiala că s-ar fi intervenit neautorizat.

Din primele verificări efectuate, rezultă faptul că întreruperea comunicaţiilor ar fi fost efectuată pe timpul executării serviciilor de către acelaşi agent de poliţie”, a transmis la momentul respectiv IPJ Vrancea.

Polițistul a fost cercetat disciplinar, iar în urmă cu câteva zile, IPJ Vrancea a anunțat că a fost concediat.

Citește și: Polițistul anchetat pentru că ar fi distrus GPS de pe mașinile de poliţie, concediat

Nu a fost singurul caz din ianuarie

Tot în ianuarie, mai mulți ofițeri de poliție au fost reținuți pentru că nu l-au testat cu aparatul alcooltest pe un fost comandant al Poliției Petroșani, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului.

Citește și: Polițiști reținuți pentru că nu l-ar fi testat cu aparatul etilotest pe fostul comandant al Poliției Petroșani

Un poliţist din Oradea şi fratele său, prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate din casa unui om de afaceri. Cei doi au comis fapta după ce au forţat-o pe prietena afaceristului să le dea cheia. Însă femeia îi reclamase deja procurorilor, căci nu era la prima ameninţare din partea poliţistului şi a fratelui acestuia…

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţistul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Valentin Potre (foto stânga), şi victima sa, consilier de credite în Oradea, acum martor în dosar, se cunoşteau de mai mult timp, iar în noiembrie anul trecut poliţistul i-a propus o afacere: el îi trimitea clienţi pentru credite, iar ea urma să-i taxeze cu 10% din valoare, lăsându-i să înţeleagă că pentru aprobări trebuia să intervină pe lângă funcţionarii bancari.

Citește și: Un poliţist din Oradea şi fratele său, prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate

Tot mai mulți polițiști sunt anchetați penal. Europol: Este doar interesul crescut al presei

Cosmin Andreica, președinte Europol, a explicat pentru PRESShub că este adevărat că în ultima vreme au existat mai multe incidente care au vizat polițiști, dar susține și că astfel de subiecte apar mai des în presă pentru că „vând” mai bine.

„Pe de o parte, sigur, subiectele legate de poliție, să vând cel mai bine. Vedem că si știrile încep cu «un polițist a făcut ceva».

Sigur, să spunem că poliția vinde cel mai bine. Pe de altă parte, într-adevăr, sunt mai multe incidente, în cele mai multe fiind implicați polițiști tineri”.

Cosmin Andreica consideră că un motiv pentru această situație ar putea să fie lipsa unei selecții mai atente a persoanelor care ocupă aceste funcții.

„O problemă este lipsa unei baze de selecții adecvate pentru nevoile noastre și pentru profilul pe care instituția îl caută, pentru că clar vorbim despre un profil specific pe care ar trebui să le aibă un polițist.

Un polițist are mai multe restrângeri ale drepturilor, ar trebui să se abțină de la anumite comportamente față de un cetățean obișnuit.

Însă nu mai aveam o bază de selecție. Ne bucurăm că cel puțin locurile pe care le scoatem la concurs sunt ocupate și reușim să avem cel puțin un candidat pe un loc, asta deja este o victorie în momentul de față pentru minister și este evident că nu se mai fac acele verificări și nu mai există acel filtru pe care îl întâlneam în urmă cu 15-20 de ani, atunci când și atractivitatea față de profesia de polițist era mult mai mare, din mai multe perspective”.

Citește și: 3 ani de la incendiul de la „Matei Balș”. 26 de morți, ancheta bate pasul pe loc, niciun vinovat

Meseria de polițist, varianta de rezervă

Președintele Europol crede că din ce în ce mai mulți tineri ajung să fie polițiști ca o variantă de rezervă, în cazul în care nu reușesc să intre la facultatea pe care și-o doresc.

„Din păcate, tinerii care au un profil superior, optează pentru alte tipuri de profesii și meseria de polițist oarecum devine doar o variantă de rezervă în situația în care tânărul care este absolvent al liceului nu reușește să intre la facultate dorită sau să pe ocupe job-ul dorit.

Și atunci alternativa de a fi polițist, în condițiile în care nu există concurență, este o variantă, dar și aceasta provizorie.”

Tot mai mulți polițiști sunt anchetați penal

O explicație găsită de Cosmin Andreica pentru această situație sunt scăderile salariale. Acesta a explicat că mulți dintre cei care se angajează, renunță după aproximativ 5 ani și se orientează spre locuri de muncă mai bine plătite.

„Acest efect al scăderii salariilor în rândul polițiștilor a dus la o creștere semnificativă a numărului de demisii în rândul colegilor care au intrat în ultimii trei-cinci ani de zile în sistem, ceea ce într-adevăr ne-a surprins și pe noi. Ne așteptam ca cel puțin o perioadă de 10 ani de zile să rămână în sistem, dar au schimbat în 3-5 ani de zile, au schimbat imediat profesia și au găsit job-uri mult mai bine plătite, cu mult mai puține responsabilități și mai puține sacrificii.

Când spun că au scăzut salariile polițiștilor, mă refer la și mă raportez la salariul minim pe economie pentru că, de exemplu, în urma unei analize pe care am realizat-o, am constatat că în anul 2008 salariul mediu al unui polițist era de aproximativ cinci ori salariul minim pe economie, iar în momentul de față salariul mediu al ului unui polițist este de 1,7 ori mai mare decât salariul minim pe economie”, este de părere Cosmin Andreica, în dialog cu PRESShub.

Citește și: DNA a clasat dosarul lui Ion Mocioalcă, cu 4 zile înainte ca acesta să fie numit vicepreședinte al Curții de Conturi

Școlarizarea este insuficientă

Cosmin Andreica mai spune, în discuția cu PRESShub, că și școlarizarea celor care intră în poliție este insuficientă.

„Vorbim o calitate foarte slabă a școlarizării. Cei care urmează în momentul de față cursurile unei școli de poliție au parte de o perioadă de șase luni de zile de teorie, cu șase luni de zile practică.

În șase luni de zile este imposibil să aibă cineva pretenția că poate să transfere cunoștințele necesare pentru a acționa în zona, știu eu penală, a structurilor de investiții criminale, a structuri ordine publice, rutieră ș.a.m.d.

Până la urmă înveți pentru examenul de permis de conducere 30-60 de zile, adică un simplu act normativ îți ia o lună, două luni ca să înveți să pot trece un examen.

Ce să mai vorbim despre faptul că acei absolvenți, după ce termină școala de poliție, primesc în brațe 100-200 de dosare penale, fără ca ei să fie absolvenți de drept, de exemplu, și sunt numiți în structurile Poliței Judiciare și întocmesc acte de urmărire penale bazându-se pe în total nu știu cât să vă spun 40h-60h de drept penal cât au avut la școala de poliție”.

Citește și: Iulian Dumitrescu a demisionat din conducerea PNL

Un al treilea caz doar în ianuarie

Însă totuși vedem că numărul de incidente care au în prim-plan agenți de poliție este unul destul de însemnat și nu doar polițiștii tineri sunt vizați.

La începutul acestui an, șeful Secției de Poliție Rurală Nr.8 Tulnici, județul Vrancea, comisarul șef Valentin Găină, a fost prins băut la volan.

Polițistul nu a vrut să sufle în alcooltest, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Militar Focșani pentru recoltarea probelor de sânge.

Cu două zile înainte de Crăciun, o mașină de poliție aflată în misiune a accidentat un copil de 10 ani în localitatea Bursucani, din județul Galați.

Un alt dosar a avut ca subiect un Sediu de Poliție construit pe teren fraudat de un grup infracțional. Un inspector din cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar alte trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore, în dosarul care vizează fraude cu terenuri în cea mai scumpă zonă a Capitalei.

În noiembrie, șeful Vămii Sculeni, Cristian Mancaș, și doi agenți de Poliție de la același punct de frontieră au fost reținuți de DNA pentru luare de mită, dar și alte infracțiuni de corupție. Procurorii DNA au dispus, la momentul respectiv, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților.

Un alt agent de poliție a fost reținut într-un dosar de producere și comercializare de produce de vapat și dulciuri care conțineau substanțe interzise.

Alături de alți 27 de inculpați, a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organiat și efectuarea de operațiuni cu produe cu efecte psihoactive, fără a avea autorizație.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...

„Paşte în parcare”, o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa

„Paşte în parcare", o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa, a...