„Tratament de urgență” pentru Spitalul Județean de Urgență din Galați cu 16 milioane de euro, fonduri europene

Data:

Banii europeni atrași prin proiectele de reabilitare reprezintă un „tratament de urgență” pentru o unitate sanitară ce risca să ajungă în pragul colapsului: cel mai mare și mai important spital din județul Galați va fi reabilitat din temelii și extins cu fonduri europene. Investițiile în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați se ridică la peste 16 milioane de euro și se vor face prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020.

În urmă cu 46 de ani, sub numele de Spitalul Județean Unificat Nr. 1, la Galați era înființată una dintre cele mai mari unități medicale cu paturi din țară. Construit după model englezesc, edificiul care adăpostea cel mai mare spital din județul Galați și din județele limitrofe număra nouă etaje și trei niveluri la subsol. Pe de altă parte, înființarea unui spital de o asemenea anvergură a avut la bază și considerente despre care s-a vorbit mai puțin în „Epoca de Aur”. La Galați tocmai se puneau bazele combinatului siderurgic, cu 40.000 de angajați, cărora li se adăugau și alți 10.000 de lucrători ai unităților industriale din vecinătate. Chiar dacă se pomenea adesea de bunăstarea „clasei muncitoare”, condițiile de lucru erau adesea precare, iar accidentele de muncă erau la ordinea zilei. Drept urmare, noul spital avea sarcina să intervină inclusiv în astfel de situații de urgență.

Astăzi, nici unitățile industriale nu mai sunt ce au fost, dar nici spitalul. Cele aproape cinci decenii de activitate și-au pus din plin amprenta pe clădirea actualului Spital Clinic de Urgență din Galați. Pe fondul degradării avansate și în lipsa unor investiții cât mai rapide în consolidare și modernizare, edificiul ar fi devenit în următorii ani asemenea unui colos cu picioare de lut, nesigur pentru a mai găzdui un spital. În acest context, investițiile programate pentru următorii ani în consolidarea, modernizarea și extinderea unității sanitare, vin ca o gură de oxigen salvatoare.

Proiect mixt pentru consolidare și eficientizare energetică

Cea mai importantă investiție din fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020 care vizează Spitalul Clinic de Urgență Galați, constă în creșterea eficienței energetice. Cu o capacitate de aproape 1200 de paturi, Spitalul De Urgență Galați este un consumator important de energie. Anual, unitatea medicală consumă peste 5,5 milioane de kilowați-oră de energie primară, ceea ce o încadrează în clasa energetică B. După implementarea proiectului de eficiență energetică, spitalul va fi încadrat în clasa energetică A, cu un consum anual de energie estimat la puțin peste 3,1 milioane de kilowați-oră, ceea ce înseamnă o economie de 45% față de prezent. Proiectul prevede și înjumătățirea consumului anual specific de energie primară pentru încălzire din surse neregenerabile.

Beneficiar este Consiliul Județean Galați, instituția care are în subordine spitalul. Dar proiectul de creștere a eficienței energetice este a doua treaptă dintr-un proiect mai amplu, care are ca scop și consolidarea unității medicale.

Cumulat, acest proiect presupune o investiție de aproape 70 de milioane de lei, fonduri europene și guvernamentale. Din suma totală, 40.653.685 de lei reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă, asigurată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri Publice.

29.133.937 de lei sunt bani care vin de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Cofinanțarea Consiliului Județean Galați înseamnă 1.385.330 de lei.

„Acesta este cel mai complex proiect de investiții pe care îl desfășoară Consiliul Județean Galați, în momentul de față. Proiectul de eficiență energetică va implica și schimbarea conductelor de fluide medicale și menajere. Toate conductele mari, toate magistralele vor fi înlocuite, inclusiv tot păienjenișul de conducte de la subsolul spitalului. Acest sistem de conducte datează de aproape 50 de ani, iar țevile de metal sunt ruginite și corodate. Există astfel riscul ca în orice moment o conductă să cedeze”, a explicat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Peste 200 de piloni susțin o clădire de nouă etaje

Lucrările de consolidare a spitalului sunt deja în curs de desfășurare, fiind executate de firma bucureșteană de construcții Euromateria SRL, cea care a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Investiții. La nivelul al treilea de la subsol, clădirea este susținută de peste 200 de stâlpi. Chiar dacă structura de rezistență a acestor piloni nu a fost afectată vizibil de trecerea timpului, fără lucrările actuale de consolidare siguranța clădirii ar fi putut deveni problematică, în mai puțin de un deceniu.

Chiar dacă mii de persoane – pacienți, medici și aparținători – trec pragul spitalului în fiecare zi, foarte puțini știu că sub pământ unitatea numără trei niveluri. La nivelul cel mai de jos, acolo unde echipele de muncitori lucrează la consolidarea stâlpilor de susținere, aerul este greu respirabil, din cauza umezelii și a căldurii emanate de sutele de conducte. Atmosfera aduce îndeaproape cu cea dintr-o canalizare. Înainte de începerea șantierului, subsolul era pe alocuri inundat de la scurgerile provenite din conductele vechi.

De la bază și până la etajul al doilea, consolidarea constă în aplicarea de centuri de beton cu armătură pe fiecare stâlp de susținere. De la nivelul al treilea în sus, pentru a nu adăuga greutate suplimentară în structura construcției, consolidarea va fi făcută cu rășini speciale și cu vată de sticlă.

Până la sfârșitul anului, odată ce lucrările de consolidare vor avansa, autoritățile spun că va începe și execuția propriu-zisă a proiectului de eficiență energetică. Pe lângă schimbarea tuturor conductelor vechi de jumătate de secol, investiția presupune și schimbarea lifturilor, a tuturor geamurilor și a tâmplăriei care nu au fost deja schimbate, precum și a caloriferelor din fiecare salon și cabinet medical. Sisteme de climatizare vor fi montate pe fiecare nivel în parte, iar sălile de operație vor dispune de sisteme de ventilație performante.

Schimbarea lifturilor, consumatoare importante de energie electrică, se încadrează în lucrările conexe efectuate în cadrul proiectului de eficientizare energetică. În multe saloane, ferestrele au încă tâmplărie din lemn. Chiar și acolo unde există tâmplărie PVC și geamuri termopan, acestea sunt de multe ori vechi, fiind montate de peste un deceniu. Din acest motiv, căldura din saloane se pierde repede, în anotimpul rece, în vreme ce vara bolnavii se coc în saloane.

La exterior, spitalul va fi placat cu vată minerală și cu plăci de compozit, pentru a reduce cât mai mult din pierderea de agent termic. Autoritățile spun că investiția va fi gata până în 2021.

„Un spital nou nu construiești cu mai puțin de 250 de milioane de euro”

„S-a pus problema că de ce investim atâția bani într-un spital vechi și nu mai luăm un împrumut pentru construirea unui spital regional. În primul rând, aceasta a fost o decizie de acum ori niciodată. Ca să obținem promisiunea Guvernului să ne dea șapte milioane pentru consolidarea spitalului (fonduri provenite de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – n.red.), apoi să obținem finanțarea pentru un proiect de aproape zece milioane de euro pentru eficiență energetică (din fonduri europene – n.red.), nu știu când ar mai fi avut șansa Galațiul să pună mâna pe asemenea sume destinate sistemului sanitar. Iar în tot acest timp spitalul s-ar fi degradat în continuare, ceea ce, în câțiva ani, ar fi însemnat mari probleme pentru funcționarea sa. Mai mult, un spital nou de dimensiunile Județeanului nu construiești cu mai puțin de 250 de milioane de euro.

În al doilea rând, nu am cum, efectiv, să pun toate aceste sume într-un singur coș, pentru că ele au ca destinație clară sursa de finanțare și pentru ce anume trebuie folosită aceasta”, a declarat Costel Fotea.

Finanțări europene pentru extinderea Ambulatoriului și a Urgențelor

În fața clădirii Spitalului Clinic de Urgență Galați funcționează Ambulatoriul de specialitate și Unitatea de Primire Urgențe (UPU – SMURD) a unității medicale. Și cele două clădiri vor beneficia de două proiecte cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

Indiferent că problema de sănătate de care suferă este sau nu o urgență medicală, sute de gălățeni vin zilnic la UPU-SMURD. Spațiul în care unitatea funcționează este astfel tot timpul aglomerat cu pacienți și cu aparținătorii acestora. De asemenea, în ciuda faptului că a trecut deja, în anii din urmă, prin lucrări capitale costisitoare, unitatea nu are încă un garaj cu circuit care să permită intrarea mașinilor de ambulanță pe o parte și ieșirea lor pe altă parte.

Pentru a rezolva aceste neajunsuri, Consiliul Județean Galați a aprobat, pe 24 august 2018, solicitarea de trecere a unui teren de peste 700 de metri pătrați din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al județului Galați. Pe respectivul teren, autoritățile județene vor construi o nouă clădire lângă actualul spațiu al UPU. Investiția este estimată la peste 6.600.000 de lei, echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de euro. Cererea de finanțare urmează să fie depusă în cursul lunii octombrie, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

Pe lângă ridicarea noii clădiri, proiectul prevede și reconfigurarea circuitelor, pentru evitarea aglomerației, precum și dotarea secției cu un dispozitiv de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și cu un computer tomograf (CT).

Aglomerația este o problemă și în Ambulatoriul de specialitate al spitalului. Un proiect separat al Consiliului Județean Galați vizează extinderea Ambulatoriului cu încă 23 sau 24 de cabinete medicale. Suma necesară estimată pentru aceste lucrări se ridică la peste 11 milioane de lei, bani pe care autoritățile vor să-i obțină tot din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Remus Basalic
Remus Basalichttps://www.viata-libera.ro/
Reporter, din 2011, la ziarul ”Viața liberă” din Galați, specializat pe domeniul medical și social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...