Trei biserici în stil baroc, așezate în triunghi: ortodoxă, romano-catolică și greco-catolică

Data:

Piețele centrale au fost întotdeauna puncte importante și de interes ale oricărui oraș. În toată Europa, în aceste zone s-au dezvoltat pe vremuri puncte comerciale, pentru ca acum să fie spații publice destinate de multe ori exclusiv pietonilor.

În Oradea lucrurile s-au petrecut la fel, piața centrală afirmându-se ca un spațiu economic complex și devenind în timp spațiul de socializare de azi. BIHOREANUL vă spune povestea poate celui mai cunoscut loc din oraș: Piața Unirii.

După ce în 1692 imperialii austrieci i-au bătut pe otomani și au cucerit de la aceștia Oradea, așezarea a intrat într-o nouă etapă de evoluție. Cetatea a fost reparată și orașul reconstruit, iar rolul militar al fortăreței a scăzut, pentru că urbea din afara zidurilor s-a dezvoltat tot mai mult, apărând străzi, case și edificii publice.

Centrul de greutate al orașului s-a mutat la vest de cetate – Újváros, adică Orașul Nou, întins pe străzi paralele aflate la sud de Crișul Repede și de Olosig, o localitate care în timp avea să devină parte a Oradiei.

Epicentrul său era piața publică, un spațiu de comerț și piață agroalimentară, în jurul căruia după anul 1700 au apărut case în stil baroc. Spațiul actualei Piețe Unirii a fost de la început comercial, iar în timp a căpătat rol ecleziastic și administrativ.

În secolul XVIII, aici au fost ridicate trei biserici în stil baroc, ceea ce conferă unicitate pieței. Aparținând celor trei confesiuni principale locale – ortodoxă, greco-catolică și romano-catolică -, cele trei construcții sunt așezate în triunghi, sugerând armonie și echilibru estetic și spiritual.

Citește articolul integral pe Ebihoreanul.ro

Citește și: Astra Film Festival 2022. Lumea, văzută din peste 100 de perspective cinematografice

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...