3 orașe din România, selectate de Comisia Europeană pe lista celor 100 de orașe inteligente și neutre climatic

Data:

Comisia Europeană a anunțat joi cele 100 de orașe care vor participa la misiunea „Orașe neutre și inteligente din punct de vedere climatic”.

Cele 100 de orașe provin din toate cele 27 de state membre, alte 12 orașe provenind din țări asociate sau în curs de asociere la programul Orizont Europa. Din România au fost selectate orașele București, Cluj-Napoca și Suceava.

Potrivit Comisiei Europene, cele 100 de orașe selectate sunt invitate să elaboreze contracte privind orașele climatice, care vor include un plan global pentru neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transportul, împreună cu planurile de investiții aferente. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat.

„Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în contractele privind orașele climatice le vor permite acestora să colaboreze cu UE, cu autoritățile naționale și regionale și, cel mai important, cu propriii cetățeni pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.

Contractele Climate City vor fi create în comun cu părțile interesate de la nivel local și cu cetățenii, cu ajutorul unei platforme de misiune (care este gestionată în prezent de proiectul NetZeroCities).

Platforma misiunii va oferi orașelor asistența tehnică, de reglementare și financiară necesară. În total, Orizont Europa va investi aproximativ 360 de milioane de euro în acțiuni de cercetare și inovare legate de misiune (de exemplu, în mobilitate, energie, planificare urbană) în perioada 2021-23”, a transmis joi Comisia Europeană.

SURSA: Comisia Europeană

Comisia a lansat o cerere de exprimare a interesului pentru această misiune adresată orașelor, deschisă în perioada 25 noiembrie 2021-31 ianuarie 2022. Acest apel a permis orașelor să își exprime interesul de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030 ca parte a misiunii și să prezinte informații cu privire la situația lor actuală, lucrările în curs și planurile de viitor cu privire la neutralitatea climatică.

377 de orașe din toate statele membre ale UE, precum și nouă țări asociate și țări care negociază asocierea și-au exprimat interesul, iar Comisia Europeană a selectat 100 de orașe.

Citește și: Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, reținut pe Aeroportul Otopeni (surse)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...

Două piețe din Timișoara, modernizate după sărbătorile pascale

Două piețe din Timișoara, modernizate. Cu investiții în derulare...