Tudorel Toader ratează Afacerea Apollonia: Senatul UAIC a respins achiziția de 3,6 milioane de euro

Data:

Rectorul Universității „Al. I. Cuza” (UAIC), Tudorel Toader, a propus Senatului, printr-o decizie care a surprins pe toată lumea, achiziționarea unei clădiri a Universității Apollonia. Imobilul, situat pe Păcurari, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară, ar fi fost cumpărat de UAIC pentru 3,6 milioane de euro. Suma provenea dintr-un excedent bugetar al Universității, dar afacerea a picat după ce jumătate dintre membrii Senatului s-au abținut sau au votat împotriva alocării sumei. Profesori din cadrul Senatului spun că rectorul Tudorel Toader a pornit campania electorală cu banii UAIC, urmând să împartă spațiile din clădirea vizată profesorilor care să-l susțină. După ce UAIC a respins cumpărarea, și Universitatea Apollonia s-a răzgândit. Președintele fondator Vasile Burlui spune că imobilul rămâne în patrimoniul instituției, prețul oferit de Cuza fiind prea mic.

Senatul a respins proiectul

Rectorul Tudorel Toader a cerut Senatului UAIC deblocarea a 18 milioane de lei pentru achiziționarea imobilului Universității Apollonia de pe Păcurari. Casa, cu suprafața utilă de 1.524 mp și cu un teren de 1.490 mp, a fost evaluată recent, printr-un raport de expertiză cerut de instituție, la 3.618 milioane de euro.
Senatul a primit solicitarea rectorului de a debloca 10 milioane de lei din soldul disponibil de la finanțarea de bază pe anii trecuți (economii din banii primiți de la Ministerul Educației) și 8 milioane de lei de la veniturile proprii.
La vot, Senatul, de obicei receptiv la propunerile rectorului Toader, i-a respins proiectul. Afacerea a căzut cu 28 de voturi pentru, 3 împotrivă și 25 de abțineri. „La limită. Nu a fost un vot clar împotrivă”, spune rectorul Toader.

Citește și: Anchetă a Corpului de Control al ministrului de Interne, după accidentul de la 2 Mai

„Metoda folosită a fost la limita abuzului”

Cum au motivat membrii Senatului decizia de a respinge proiectul: din cauza modalității de prezentare a proiectului și a suspiciunilor privind o înțelegere financiară între Tudorel Toader și conducerea Universității Apollonia.
„Nu știu nici acum de ce a încercat domnul Toader să introducă această achiziție pe ordinea de zi a Senatului. Era din start o eroare, o achiziție de o sumă atât de mare se face prin proceduri de achziție transparente, nu în felul acesta (…), explică profesorul Gabriel Mursa de la FEEA, membru al Senatului.

Continuarea, în ReporterIS!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Inquam Photos – Octav Ganea

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related