UE: Companiile care distrug mediul vor fi obligate să-l refacă – amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau 40 de milioane de euro

Data:

UE: Companiile care distrug mediul vor fi obligate să-l refacă – amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau 40 de milioane de euro. Vot final: noua listă a infracțiunilor împotriva mediului și a sancțiunilor conexe. Parlamentul urmează să aprobe noi norme care vizează protejarea mediului în UE prin intermediul dreptului penal.

După dezbaterea care va avea loc luni, eurodeputații urmează să dea undă verde unei noi directive privind infracțiunile împotriva mediului, în urma acordului cu statele membre încheiat în noiembrie 2023. Noua lege prevede o listă actualizată a infracțiunilor împotriva mediului, care acum include și comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă sau încălcarea legislației UE privind substanțele chimice. Legea introduce și așa-numita „infracțiune calificată” ce constă în provocarea distrugerii unui ecosistem, cum ar fi incendiile forestiere la scară largă, și care, prin urmare, este comparabilă cu ecocidul.

Citește și Legea UE privind refacerea naturii: peste 80% din habitatele europene sunt într-o stare precară

Infractorii individuali, inclusiv reprezentanții companiilor, pot primi pedepse cu închisoarea de până la cinci sau zece ani, în funcție de gravitatea infracțiunii. De asemenea, li se va cere să refacă mediul pe care l-au distrus și să compenseze daunele. Companiile se pot confrunta, de asemenea, cu amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau 40 de milioane de euro.

Context

Noua legislație urmărește să abordeze numărul tot mai mare de infracțiuni împotriva mediului în UE. Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și este una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane, arată Parlamentul European.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

Începe Romanian Creative Week 2024: 12 zile, 200 de evenimente, 1.000 de artiști

Începe Romanian Creative Week 2024. Peste 1.000 de artiști...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...