ULTIMA ORĂ Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea stat membru NATO – „Putin a vrut să închidă ușa NATO. Astăzi am arătat lumii că a eșuat” 

Data:

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al NATO, marcând o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, care adaugă aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera alianței cu Rusia, relatează CNNThe Guardian și BBC.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, a declarat luni că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea Finlandei în NATO.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Citește și Cât de mult depinde soarta războiului de Bahmut. Opinia unui general NATO

Ziua de marți, când Finlanda va adera oficial la NATO, „va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Referitor la Suedia, care a solicitat și ea să adere la blocul nord-atlantic în același timp cu Finlanda în luna mai, dar a cărei candidatură de aderare este încă blocată de Turcia, Stoltenberg a spus că arborarea drapelului Finlandei „este bună și pentru Suedia”.

Foto: Antti H’m’l’inen / AP / Profimedia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile internaționale

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. De ce este Skynex o armă precisă | Aktual24

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. Kievul...