Unde se duc banii din taxe: 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului

Data:

spot_img

Unde se duc banii din taxe: șase companii deținute de statul român au în total datorii către bugetele de stat de peste 10 miliarde de lei.

Cea mai îndatorată este Compania Națională a Huilei (CNH), unul dintre cei doi mari jucători pe piața de cărbune din România, care datorează statului 5,199 miliarde de lei (1 miliard de euro).

Societatea este în insolvență de câteva ani, iar de-a lungul timpul o parte din datoriille uriașe acumulate au fost șterse prin acte normative ale Guvernului.

În urmă cu 13 ani, de exemplu, datoriile CNH se ridicau tot la un miliard de euro. O parte au fost șterse, dar societatea care scoate cărbune a acumulat altele și a ajuns, din nou, la aceeași sumă.

CFR Marfă, de la 13 milioane la 2 miliarde în doar doi ani

Pe locul 2, la capitolul datorii către stat, se află CFR Marfă, cu 2,162 miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro). Interesant este faptul că o parte consistentă din datorie a fost acumulată doar în ultimii doi ani.

Astfel, în 2020, CFR Marfă datora statului doar 13,8 milioane de lei, potrivit Profit. Compania nici măcar nu exista în top 50 al celor mai îndatorate societăți la ANAF realizat pe anul 2020, iar acum a urcat până pe poziția a doua.

A acumulat datorii de 2 miliarde de lei în doar doi ani, fără ca în timpul ăsta banii să fi fost folosiți pentru modernizare și dezvoltare. Din contră, anul trecut a raportat o pierdere de 153 de milioane de lei, al zecelea an consecutiv în care compania a mers pe minus.

Citește și: EXCLUSIV Instituțiile de stat se grăbesc să ocupe posturile vacante pe care vrea Ciolacu să le taie

Companiile din piața cărbunelui, numai datorii

Unde se duc banii din taxe: locul al treilea este ocupat de cel al doilea mare jucător din România în piața cărbunelui, Complexul Energetic Hunedoara, cu 1,747 miliarde de euro.

Urmează în topul datornicilor încă o companie de cale ferată, Societatea Națională a Căilor Ferate (SNCFR), cu 1,276 miliarde de lei datorie la bugetele de stat, și un alt jucător important din domeniul cărbunelui, Societatea Națională a Cărbunelui, cu 418,7 milioane de lei restanțe.

În clasamentul datornicilor apare și TAROM, cu 77 de milioane de lei datorii către stat.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

Unde se duc banii din taxe: datoriile CFR Marfă, după o privatizare eșuată

Creșterea practic peste noapte a datoriilor operatorului de stat a fost cauzată de o investigație a Comisiei Europene care a arătat că o tentativă de privatizare, ce a avut loc în 2013, a fost efectuată greșit.

„În vederea privatizării, toate datoriile cumulate de societate până la acel moment au fost stinse prin conversie în acțiuni. Principalele datorii au fost înregistrate către bugetul de stat și către CN CFR SA.

 Ca urmare a eșuării procesului de privatizare, respectiv finalizării în cursul anului 2020 a investigației Comisiei Europene, care a stabilit faptul că, în lipsa privatizării societății, conversia în acțiuni a datoriilor acesteia a constituit ajutor de stat ilegal, sumele respective au fost repuse în balanța CFR Marfă ca datorii către ANAF și CN CFR SA”, explica, în 2021, pentru Profit.ro conducerea societății CFR Marfă.

Șansele ca statul să-și recupereze aceste datorii sunt infime. Companiile de stat reprezintă o cincime din pierderile totale din economie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală...

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...