Vameș arestat la domiciliu după acțiunea procurorilor europeni

Data:

Vameșul Bogdan Dorobanțu de la Vama Siret va fi cercetat de procurorii Parchetului European în arest la domiciliu, după ce un judecător de la Tribunalul Iași a decis că el nu trebuie să fie arestat preventiv.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Dorobanțu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.

Un alt vameș cercetat sub control judiciar este Constantin Ostrovan. Cei doi complici nu au voie să comunice sub nicio formă.

Averile oficiale

Dorobanțu susține că are un apartament, un spațiu comercial și o casă în Suceava. În conturi are 450.000 de lei dintr-un salariu de 7200 de lei pe lună.

Ostrovan are o casă de 126 metri pătrați, două terenuri, 60.000 de euro în conturi, datorii la bancă de 84.000 de lei și a încasat în 2021 un salariu anual de 82.000 de lei. Vameșul a câștigat în 2021 3000 de lei la pariuri sportive.

Reprezentanţii Parchetului European (EPPO) de la Iaşi au efectuat în urmă cu două zile opt percheziţii, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret şi la domiciliile unor funcţionari vamali.

Modul de operare

Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice şi juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea şi tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor ţări terţe (din afara UE), cum ar fi Ucraina şi Kazahstan, şi, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie finală.

În realitate, bunurile nu au părăsit spaţiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale UE, inclusiv Belgia şi Germania.

Acest lucru ar fi fost făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina, arată comunicatul EPPO.

50 de TIR-uri neverificate

între iunie 2017 şi ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (şase) şi Cehia (unul).

Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transporturi de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către ţări terţe şi a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor vamale.

În consecinţă, mărfurile erau vândute în ţările UE cu profituri uriaşe, sustrăgându-se în acelaşi timp de la colectarea taxelor, accizelor şi TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650 000 EUR numai în ceea ce priveşte taxele vamale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...