VIDEO Campanie România TV pentru „spălarea” lui Visarion Alexa și acuzarea femeii agresate. Avocat: „Cât să fie de entuziasmată ca să nu plece?”

Data:

Reținerea pe 17 septembrie a preotului Visarion Alexa, pentru agresiune sexuală asupra unei femei, a declanșat la România TV o adevărată campanie de apărare a prelatului și de acuzare a celei care l-a reclamat la poliție.

Vârf de lance în victimizarea lui Visarion Alexa și denigrarea victimei sale a fost moderatorul Victor Ciutacu.

În cel puțin două emisiuni, pe 20 și 21 septembrie, în emisiunea „Punctul culminant”, acesta a chemat în studio numai bărbați, inclusiv doi politicieni, și a adus acuze grave la adresa femeii, a constestat moralitatea sa, a susținut că preotul a fost „executat” în cadrului unui „caz controversat”.

Doi avocați, un jurnalist cunoscut pentru pozițiile sale în apărarea mai multor infractori condamnați, un economist, un general de armată și un fost șef al SIE au participat activ la campania în care RTV a atacat-o pe femeia care l-a reclamat pe Visarion Alexa pentru agresiune sexuală.

Victor Ciutacu a folosit în mod repetat cuvântul „miliția” cu referire la acțiunea polițiștilor, pentru a decredibiliza dosarul. Răzvan Savaliuc, în prima emisiune, înainte ca Visarion Alexa să-și recunoască acțiunile, a insistat asupra faptului că, din moment ce „femeii nu i-a plăcut, de ce a venit și a doua oară?”.

Avocatul Adrian Cuculis a susținut că nu cunoaște nici un caz în care o femeie agresată sexual să denunțe după „trei luni, șase, nouă luni”, cum s-a întâmplat în cazul Alexa, iar avocatului Tonel Pop i se pare ciudat că tânăra nu a plecat imediat, „instinctual”, în momentul în care a fost pipăită și „i s-a introdus ceva în zonele intime”.

Visarion Alexa și-a recunoscut faptele în fața comisiei de disciplină a Patriarhiei Române

Pe 17 septembrie, preotul Visarion Alexa a fost reținut de poliţişti, la o lună după ce au fost sesizaţi, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că acesta a agresat-o sexual.

Femeia de 37 de ani a susținut că agresiunea ar fi avut loc în timpul spovedaniei, la biserica din sectorul 6 unde este paroh Visarion Alexa.

Ulterior, preotul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Pe 22 septembrie, Visarion Alexa a recunoscut fapta așa cum apare în rechizitoriul procurorilor și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Prin urmare, Arhiepiscopia București a decis ca până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească să îl suspende pe preot.

Citește și: Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele, în fața comisiei de disciplină a BOR

Două emisiuni în care este atacată victima

După anunțul reținerii preotului, postul de televiziune România TV a început o campanie de spălare a imaginii acestuia și de denigrare a celei pe care a agresat-o sexual.

PRESShub a identificat cel puțin patru înregistrări în care se vorbește despre „miza execuției” lui Visarion Alexa.

Emisiunile au fost postate șj pe Youtube

Vârf de lance în campania de apărare a preotului Visarion Alexa a fost, după cum reiese și din imaginea de mai sus, moderatorul Victor Ciutacu. PRESShub a monitorizat două dintre edițiile emisiunii acestuia, „Punctul culminant”.

Numai bărbați aduși în studio

Pe 20 septembrie, după ce tot RTV a făcut publice stenogramele discuției dintre preotul de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari (București) și victima sa, Victor Ciutacu i-a invitat în studio pe avocatul Adrian Cuculis, pe jurnalistul Răzvan Savaliuc, pe senatorul Daniel Zamfir și pe fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Numai bărbați, după cum a remarcat chiar Eugen Teodorovici, de la care Victor Ciutacu a încercat să smulgă o opinie despre acest caz.

De altfel, fostul ministru și senatorul Daniel Zamfir, chemați probabil pentru subiectele care s-au discutat tot în cadrul emisiunii, dar după „dezbaterea” despre cazul Alexa, au evitat să se pronunțe categoric pe acest dosar.

La un moment dat, ezitările parlamentarului l-au enervat pe Victor Ciutacu, care a început să țipe și să invoce faptul că a fost coleg cu soția lui, Oana Zamfir, la Antena 3, „care este credincioasă”.

YouTube video

Avocatul Cuculis: Femeia a fost instruită de la bun început cum să îl ațâțe

Emisiunea din 20 septembrie a început sub genericul „Tehnica DOS din jurul bisericii părintelui Visarion Alexa”, DOS fiind Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, care se ocupă cu supravegherea audio-video în dosare penale.

Genericul se referă la faptul că, la ultima întâlnire cu Visarion Alexa, femeia agresată de acesta a purtat tehnică de înregistrare pusă la dispoziție de polițiști.

„Visarion Alexa a fost filat, supravegheat video și audio. Sub ochii polițiștilor, preotul a căzut în capcană. A mărturisit păcatul în fața femeii care-l acuză de agresiune sexuală. Pus în fața probelor, duhovnicul a descris cu lux de amănunte ce s-a întâmplat la spovedanie, în zi de sărbătoare”, a început Victor Ciutacu.

Apoi, moderatorul RTV s-a adresat avocatului Adrian Cuculis: „Domnule Cuculis, să o luăm metodic. Sunt controverse care privesc ambele părți ale acestui caz. Eu am niște întrebări de om întreg la minte, care nu e dispus să îl creadă nici pe unul, nici pe celălalt până la capăt, în povestea asta.

Dumneavoastră, din practica dumneavoastră, știți multe femei care sunt agresate sexual, cum susține doamna, și nu am nici un motiv să o combat azi, și le vine relevația peste câteva luni de zile să depună plângere la miliție, după ce în prealabil stau la taină cu presupusul agresor pe Telegram și timp în care fac și capturi după toate conversațiile?

Citește și: Preotul Visarion Alexa, reţinut, după ce o femeie a reclamat că ar fi agresat-o sexual. Reacția BOR

Adrian Cuculis: În această dimineață am vorbit cu el (cu preotul Alexa, aflat la domiciliu, sub control judiciar), pe telefonul soției. A fost o discuție așa… Parcă nici el nu a vrut să facă un pas înainte, parcă nici eu.

Vă mărturisesc, prima dată când am auzit informația asta eram aici în platou la RTV și zic: „Domnule, nu se poate așa ceva, ăsta era un reper pentru mulți din profesia lui. E o făcătură”. Au apărut niște informații apoi tot aici la RTV și începi să îți pui problema că s-ar putea…

Nu prea există la zona de agresiune sexuală, pentru că agresiunea sexuală este actul sexual altul decât cel al violului, e clar, da, persoană care să vină după trei luni de zile, după șase luni, după nouă luni, pentru că prima agresiune sexuală a avut loc în aprilie, așa reiese din documente.

Ulterior, ea s-a dus și a depus plângerea, poliția i-a zis că nu are cum să probeze, căci așa m-am întrebat și eu, că era la spovedanie, doar nu erau camere de luat vederi în biserică.

Ce cred eu realmente, strict pe procedură, nu pe vinovație, că asta va stabili judecătorul, cred că proba pe care au adunat-o cu Direcția de Operațiuni Speciale, femeia a fost instruită de la bun început cum să îl ațâțe și ce să-i spună și ce să-i facă. Îți dai seama din start.

Răzvan Savaliuc intervine: Am informații că era și îmbrăcată provocator.

Adrian Cuculis: Este o probă adunată în mod neloial la dosarul cauzei. Neloial, legal.

Răzvan Savaliuc: E ilegal. Este un abuz pe care-l fac mulți anchetatori. Este interzis organelor de cercetare penală să provoace o persoană să săvârșească o faptă penală în scopul obținerii de probe.

În fața unui judecător care se respectă, probele acestea trebuie anulate. Numai citind acel dialog, este clar că femeia a fost învățată exact cum să pună problema.

Ciutacu: Hai că are și popa o cardeală în el, de moare lumea

Adrian Cuculis: Învățată nu e o problemă, provocarea e o problemă.

Răzvan Savaliuc: Eu zic așa, se știa de un comportament anumit al lui, a avut niște inamici și l-au făcut în stilul ăsta.

Victor Ciutacu: Dar asta nu exclude comportamentul lui nepotrivit.

Răzvan Savaliuc: Asta poate să răspundă în fața bisericii, e cu totul altă chestiune. (…)

Victor Ciutacu: Hai că are și popa o cardeală în el, de moare lumea. (râsete în studio).

Teodorovici: De ce ați chemat numai bărbați în emisiunea asta?

După câteva minute de discuție, moderatorul se îndreaptă spre Eugen Teodorovici, care până atunci a tăcut, și vrea să obțină o opinie de la acesta.

Eugen Teodorovici încearcă să evite situația ridicolă și remarcă un fapt evident: De ce ați chemat numai bărbați în emisiunea asta? Că în studio sunt numai bărbați.

Victor Ciutacu: Pe dumneavoastră v-am chemat în calitate de tehnocrat, ca să zic așa. Popa ăla nu și-a dat seama că femeia aia…

Răzvan Savaliuc: Pot să îi pun și eu o întrebare domnului Teodorovici? Dar de ce credeți că s-a dus și a doua oară? Dacă nu i-a plăcut prima dată, de ce s-a dus și a doua oară să fie agresată? Cum o explicați pe asta?

Eugen Teodorovici: Aici aș avea o explicație, dar nu pot să o exprim…

Victor Ciutacu: Simți-vă liber, domnule… E o zonă liberă.

Eugen Teodorovici: Eu știu așa, o vorbă românească, trebuie să faci ce spune popa, nu ce face popa. (Daniel Zamfir râde). Asta e prima chestiune.

A doua chestiune: tot ce s-a făcut după aceea, cu mesaje, cu de astea, s-a făcut la recomandarea cuiva. Toată această provocare, ca preotul să răspundă, să închidă ei ceva. Mai departe, ce să vă spun: omul și-a recunoscut vina, probabil nu o să mai fie față bisericească.

Victor Ciutacu: Și-a recunoscut cumva parțial, că a zis că a fost provocat (din studio: nu a avut avocat)… Avocatul l-a și dat pe gheață, l-a sfătuit să-l înfunde.

Eugen Teodorovici încearcă să sară la alt subiect și se referă la ministrul Muncii, Marius Budăi. Nu e lăsat, îl aduc înapoi moderatorul, jurnalistul și avocatul din studio.

Citește și: Reacții absurde la acuzațiile de agresiune sexuală aduse preotului Visarion Alexa

Dacă nu îți place, de ce te mai duci și a doua oară?

Răzvan Savaliuc: Eu consider că e un abuz cum s-a făcut această anchetă. Omul a fost executat, știindu-se că are un comportament deplasat. Să ascultăm și versiunea omului, ca să înțelegem realitatea.

În colimatorul moderatorului intră Daniel Zamfir. Victor Ciutacu vrea să obțină o opinie de la acesta. Daniel Zamfir ezită: „Subiectul mă depășește. Nu știu că să spun“.

Victor Ciutacu: Sunteți om, vă duceți la popă, domnule Zamfir, că vă știu om credincios.

Daniel Zamfir: Ce am văzut acolo, în aceste stenograme, e din altă lume. Nu am ce să comentez eu mizeriile alea, că sunt niște mizerii. Într-adevăr, preotul era una din figurile publice care se tot manifestau. Avea o notorietate. Ce să zic? Că e rușinos? Este. E o mizerie. Bine că l-au dat afară pe preot.

Victor Ciutacu și Răzvan Savaliuc insistă pe faptul că femeia a venit de mai multe ori la preot: Dacă nu îți place, de ce te mai duci și a doua oară?

Campania RTV în cazul Alexa: „Apar noi femei-ispite“

Cu o zi înainte ca preotul Visarion Alexa să-și recunoască faptele în fața comisiei de disciplină a Bisericii Ortodoxe Române, România TV continuă campania de dezvinovățire a acestuia.

Pe 21 septembrie 2022, Victor Ciutacu îl aduce în studio, în sprijinul preotului, pe avocatul Tonel Pop. Mai sunt de față Valentin Ionașc, sociolog, Cătălin Harnagea, fost șef al SIE, invitat des la RTV, economistul Ilie Șerbănescu și un general de armată.

Emisiunea are un generic și mai dur „Cum l-au ruinat pe preotul Visarion Alexa și care este miza execuției”

YouTube video

„Continuă controversele uriașe în cazul preotului Visarion Alexa. O altă femeie și-a făcut curaj și a susținut că a fost în trecut victima părintelui Visarion. Acuzațiile acesteia sunt și mai grave decât cele pentru care a fost săltat de poliție: viol.

În plus, tot mai multe femei au început să mărturisească că ar fi fost victimele preotului. Astăzi, Visarion Alexa s-a întâlnit din nou cu poliția, pentru a semna controlul judiciar”, începe Victor Ciutacu.

Moderatorul RTV se îndreaptă spre avocatul Tonel Pop, căruia îi spune că dosarul penal care-l vizează pe Visarion Alexa este „un caz care stârnește uriașe controverse”.

Victor Ciutacu: Taberele sunt extrem de bine împărțite, extrem de bine delimitate. Pe de o parte sunt susținătorii fanatici ai preotului, care spun că, Doamne apără și păzește, așa ceva nu se poate, era aproape sfânt.

Pe partea cealaltă, se îngroașă numărul prezumtivelor victime care au început să aibă, exact ca în scandalul #metoo din America, revelații după 10 ani, după 3 ani, după 5 ani și niciuna nu a depus plângere la poliție și toate invocă faptul că s-au dus să se plângă la Patriarhie, unde nu le-a ascultat nimeni, deși secții de poliție sunt prin fiecare cartier.

Tonel Pop: Când vii și atingi o femeie în atâtea zone intime, foarte intime, mângăieri, deja mi se pare prea mult. Acea femeie trebuia să se ridice și să plece. Cât să fie de blocată, cât să fie de entuziasmată, de hipnotizată, nu știu prin ce stări ar putea să treacă o femeie, să o pipăi atât, prin atâtea zone, atât de insistent, atât de intime, aproape că se ajunge la un act sexual (Și de atâtea ori, a completat Ciutacu) și să nu pleci, să te ferești.

Avocatul Pop: Cer o comisie mixtă de procurori, bărbați și femei

Victor Ciutacu insistă: Și de atâtea ori, domnule Pop, căci nu era prima încercare, din ce spune doamna.

Tonel Pop: Ceva nu e în regulă aici. Ceva este putred pe expunerea procurorilor, nu știu dacă dânșii au înțeles foarte bine și nu știu dacă procuror este o femeie sau un bărbat.

Eu aș solicita să fie o echipă mixtă, căci există aceste chestiuni între femei-bărbați, fiecare înțelege într-un fel.

Cred că ar fi un echilibru să fie o echipă mixtă de procurori. Cum poți să stai un sfert de oră să te pipăie într-una, să îți introducă, să îți facă.

Citește și: Legătura preotului Visarion Alexa cu dispariția unei minore în 2014

Ciutacu: „Doamna era sedată?“

Victor Ciutacu: Domnule, stați un pic, femeia aceia se presupune că era îmbrăcată. Să vorbim rațional. Să ajungi la zonele alea intime, la care făcea referire doamna, respectiv vagin, sâni, fese, trebuie să dai întâi hainele la o parte. Doamna era sedată?

Tonel Pop: Lucrurile par destul de încurcate.

Victor Ciutacu: Eu mai am o întrebare. Mă așez la jumătate, că nu cauționez un eventual abuz sexual al preotului asupra enoriașei. Eu am citit cu mare atenție și am urmărit stenogramele de la ultima întâlnire, că a dus miliția tot DOS-ul acolo, ceea ce nu a reușit să facă la Caracal cu fetele alea două.

Punea doamna aia niște întrebări, dincolo că părea toată povestea construită ca să-l facă să se dea în primire singur pă preotul respectiv. Avea niște întrebări de 5-6 rânduri, de mie mi-e greu să le citesc de pe prompter.

O femeie aflată într-o situație de genul ăsta, ești într-o situație limită când ești agresată sexual, poți să te concentrezi să pui întrebările alea aproape savante?

Tonel Pop: În nici un caz. Dar dacă procurorii au învățat-o să aibă un anumit repertoriu, normal că femeia a pus acele întrebări. Dar în prima parte, unde procurorii nu erau băgați, unde lucrurile se întâmplau liber?

Eu cred așa, că o femeie, și un bărbat, să știți, instinctual, în momentul în care este pipăit și i se introduc niște lucruri în anumite zone intime, fuge, se ferește, este instinctul de conservare, animalic, că nu ești hipnotizat.

Dar o femeie, când te duci și spre vagin, se ferește, domnule, fuge.

Victor Ciutacu: Dar sari, draculului, păcatele mele.

Tonel Pop: Mai vorbim și inginerește, ca între ingineri, că meseria mea e de inginer. Ai reacție fizică, nu se poate.

Pe parcursul emisiunii au mai intervenit cu ironii și conspirații despre cazul preotului Visarion Alexa și Ilie Șerbănescu, și generalul de armată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...