VIDEO Ce se mai poate face cu plagiatul lui Ciucă. 5 avocați caută soluții

Data:

spot_img

Două dintre cele trei persoane care au făcut sesizări cu privire la suspiciunile de plagiat din cazul Ciucă, sesizări blocate în instanță în mod suspect, au declarat, la Interviurile PressHUB, că nu s-au resemnat și vor merge mai departe cu încercarea de a obține analiza tezei de doctorat a premierului României.

Pe 18 ianuarie anul acesta, jurnalista Emilia Șercan a publicat dovezile că generalul Nicolae Ciucă, actualul premier al României, ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei de doctorat. La scurt timp, 9 sesizări pentru investigarea lucrării au fost depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Numai trei au îndeplinit reglementările legale și au fost acceptate.

Doi români din diaspora contra lui Ciucă

Din cele trei persoane care au depus sesizări cu privire la plagiatul premierului, două sunt din diaspora, ceea ce arată resemnarea românilor din România, fapt trist, în viziunea deputatului USR Mihai Polițeanu, cea de a treia persoană care a depus o sesizare.

„După ce Emilia Șercan a publicat dovezile, m-am gândit imediat să sesizez CNATDCU, dar inițial am avut o reținere, am zis că sunt politician și se poate interpreta ciudată o astfel de sesizare. Am așteptat, prin urmare, să o facă altcineva.

După 3 zile, am văzut un interviu cu profesorul Mircea Dumitru (vicepreședinte CNATDCU – n.r.), care a spus că nimeni nu a depus o sesizare. Așa că pe 20 ianuarie, mi-am rezervat câteva ore, am citit ordinul de ministru aplicabil în această situație, am redactat sesizarea și am trimis-o”, a povestit Mihai Polițeanu, la Interviurile PressHUB.

Deputatul a fost contactat ulterior de Marian Henzulea, voluntar la proiectul Integritate pe bune, care a depus a doua sesizare. Cea de a treia a venit de la un român din Elveția.

„Au fost nouă sesizări, doar 3 au fost admise. Dintre cele trei, două sunt din afara țării: Marian Henzulea, care locuiește în Thailanda, și cel de al doilea domn, care lucrează în Elveția.

Acest fapt confirmă starea de apatie a românilor care trăiesc în România și lehamitea pe care o au față de politicieni. Este trist că a fost nevoie ca două persoane din diaspora au făcut acest lucru și nimeni din țară”, a menționat Mihai Polițeanu.

YouTube video

Henzulea: Când am văzut că nimeni nu este interesat să facă sesizare, m-am activat eu

Marian Henzulea a menționat, în cadrul Interviurilor PressHUB, că deși se află la mare distanță de țară, este la curent cu ce se întâmplă în România, ba mai mult, se implică activ în dezvăluirea politicienilor sau angajaților de la stat impostori.

„Sunt voluntar la Integritate pe bune, un grup civic format în urmă cu 10 luni și ne dorim să devenim avertizori de integritate. România nu are o societate civilă puternică, iar politicienii cu probleme de integritate, cum e domnul Ciucă, profită de toată această apatie. Așa am ajuns eu să fac sesizarea la CNATDCU.

Când am văzut că nimeni nu este interesat să facă această sesizare, m-am activat eu. Doamna Șercan a găsit că domnul Ciucă este hoț. Ăsta este adevărul. Un hoț nedovedit.

Eu înclin să cred tot mai mult că este hoț, pentru că se luptă tot sistemul din jurul dânsului să nu ajungă aceste sesizări la CNATDCU”, a acuzat Marian Henzulea.

Citește și: VIDEO Deputatul Mihai Polițeanu: În Comisia de apărare din Parlament sunt oameni ai sistemului. Au o gândire post-sovietică

Justiția, cu două viteze, în funcție de interes

Sesizările celor trei au fost respinse de două instanțe, într-un mod care ridică mari suspiciuni de corupție. Primul lucru care se remarcă este viteza cu care au acționat judecătorii pentru a opri mersul plângerilor, după ce premierul Nicolae Ciucă a făcut o acțiune pentru suspendarea acestora.

După numai 8 zile de când generalul a cerut oprirea demersurilor, o primă instanță s-a și pronunțat în dosar, lucru extrem de rar în justiția românească. Ulterior, judecătoarea Ionela Tudor, de la Tribunalul București, a motivat decizia sa de suspendare cu argumente de ordin politic, nu de drept, manifestându-și grija pentru cariera lui Nicolae Ciucă și pentru „stabilitatea politică a României”.

O dată blocate demersurile, magistrata nu s-a mai grăbit să dea și motivarea, care a venit după aproape patru luni. S-a făcut recurs, care a fost, de asemenea, judecat în viteză de al doilea judecător, Marius Iosif, de la Curtea de Apel București. Acesta s-a pensionat la scurt timp după ce protecția pentru Nicolae Ciucă a fost reactivată.

Citește și: Judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat în cazul doctoratului lui Ciucă a făcut cerere de pensionare

„Nu ne-am resemnat. Trebuie să înțelegeți cât de rapid și cât de lent a funcționat justiția, după caz, în acest dosar. Termenul de finalizare a analizei dosarului de la CNATDCU era 25 februarie. Pe 22 februarie, generalul Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației și a cerut suspendarea înregistrării celor trei sesizări care au îndeplinit condițiile de formă.

La câteva zile, pe 1 martie, s-a decis în instanță suspendarea înregistrării sesizărilor. Cu alte cuvinte, CNADTCU nu mai putea analiza teza lui Ciucă. După aceea, aproape 4 luni de zile, nu a fost redactată motivarea.

Apoi, iar în regim de urgență, pe 24 iunie, judecătorul Marius Iosif, un apropiat al domnilor Chiuariu și Relu Fenechiu, amândoi politicieni condamnați definitiv, a confirmat decizia primei instanțe.

În nici un moment, nici în prima instanță, nici în a doua, nici eu, nici Marian Henzulea, nici cea de de a treia persoană nu am fost introduși în cauză.

Or, asta înseamnă încălcarea drepturilor procesuale, noi trebuia să fim acolo, pentru că erau sesizările noastre, despre acestea s-a discutat și s-a luat decizii”, a explicat deputatul Marian Polițeanu, la Interviurile PressHUB.

Practic, a fost încălcat dreptul la apărare al celor trei persoane.

5 avocați caută soluții pentru a redeschide dosarul Ciucă

Mihai Polițeanu și Marian Henzulea au anunțat că vor merge mai departe cu demersurile lor pentru a afla adevărul în cazul plagiatului lui Nicolae Ciucă.

„Noi vom merge mai departe, discutăm deja cu un grup de avocați, implicați civici, sunt la acest moment 3 avocați (între timp s-au mai oferit 2 – n.r.). Calculăm pașii următori, așteptăm și a doua motivare.

Sunt mai multe opțiuni, de a merge spre Inspecția Judiciară, către CSM sau către Parchet, cu o sesizare penală, sau poate cu toate.

Nu lăsăm lucrurile așa. Chiar dacă nu se va întâmpla nimic, e datoria noastră ca cetățeni să mergem mai departe.

România nu trebuie să cadă într-o noapte a autocrației, a lipsei de democrație, să redevenim o țară în care sistemul de justiție este subordonat politic, nu mai există luptă anticorupție, nu mai există stat de drept.

Asta se întâmplă cu generalul Ciucă și cu toți ceilalți care conduc România azi”, a avertizat deputatul Mihai Polițeanu, la Interviurile PressHUB.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Toate demersurile juridice sunt de apreciat . Adevarul trebuie aratat cu orisicare pret .Impartialitatea factorilor decidenti trebuie si ea respectata asa cum trebuie respectate toate hotaririle CCR si cele ale Instantelor de Judecata ,aflate in faza lor finala, ce nu mai poate fi contestata .Trebuie inteles si trebuie facuta o distinctie clara intre o hotarire judecatoresca, ce este argumentul absolut in cazul nostru ,al aparitiei sau nonaparitiei plagiatului si aparitia formelor de contestare in Media(ziaristi, formatori de opinie ) a ceea ce Fostul general Ciuca (la data aparitiei tezei de doctorat) a abtinut urmare a deciziei finale luata in integralitate de o Comisie universitara specializata .CCR a arata foarte clar procedura de urmat si in acelasi timp a aratat si cine poate face distinctia dintre plagiat si nonplagiat .Parerologia nu tine loc de adevar si credintele (uneori false ) unora sau altora nici macar atit . Instanta este cea care poate hotari ,dupa ce toate termenele si toate motivatiile partilor aflate in conflict juridic au fost cunoscute si atasate paragrafelor din legea ce stipuleaza obtinerea unei Teze de Doctorat (evident totul atasat legilor in vigoare la data aparitiei lucrarii ).Respectarea cailor de atac este neschimbata si parcursul celor care se cred nedreptatiti este stiut de toata lume .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

BEC a respins a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

Biroul Electoral Central (BEC) a respins a doua candidatură...

O experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

Dacă treci acum prin Piața Unirii din Timișoara, vezi...

Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni

Într-o ședință de sâmbătă seară, Curtea Constituțională a stabilit...