VIDEO Iohannis, despre drona căzută în România: „Ar fi o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale”

Data:

Iohannis, despre drona căzută în România: „Ar fi o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale”, dacă se confirmă că fragmentele găsite provin dintr-o dronă rusească, și ar fi „o situație complet inadmisibilă”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la București.

A fost prima reacție a șefului statului după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat astăzi că bucăți de dronă au fost găsite în județul Tulcea.

Citește și: Bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării. Măsuri suplimentare de securizare a spațiului aerian 

Kievul a insistat încă de luni că o dronă a căzut în România în urma atacurilor lansate de ruși, însă miniștrii Apărării și de Externe de la București au negat vehement. Cu o zi în urmă, și Iohannis a respins informațiile Ucrainei, declarând: „pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte al vreunui dispozitiv care a ajuns în România”.

YouTube video

Iohannis: „Suntem în alertă și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO”

Klaus Iohannis a vorbit, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care reunește șefi de stat și de guvern din 12 state, despre găsirea unor fragmente de dronă în județul Tulcea.

Citește și: Au fost reținuți Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii stației GPL de la Crevedia

Președintele a spus, din nou, că aceste atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. „Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a avut o primă reacție, în deschiderea summit-ului, după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat în cursul acestei zile că bucăți de dronă au fost găsite pe teritoriul României, în județul Tulcea.

Despre drona căzută în România, MApN a confirmat după 24 de ore

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, miercuri, că au fost găsite bucăți dintr-o dronă pe teritoriul României.

„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează. (…) Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, le-a răspuns Marcel Ciolacu jurnaliștilor.

Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, a declarat, la Digi24, că au fost descoperite, marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența și când au ajuns în România.

Citește și: Manager al firmei Flagas, în cazul exploziilor la Crevedia: „Aici doar garau șoferii.” Un martor acuză: „Era o cloacă de gaz care mirosea”

„În urma analizelor vom pute stabili proveniența și când au ajuns”

Purtătorul de cuvânt al MApN a precizat că „au fost stabilite măsuri de întărire a capacității tehnice de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”, potrivit G4Media!

„Într-o locație foarte aproape de malul Dunării, în care echipele de investigație ale MApN care cercetează de mai multe zile, în cursul serii au semnalat mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă. (…) 

Au fost ridicate probe și în urma analizelor vom pute stabili proveniența și când au ajuns. La acest moment nu putem face legătură între atacuri recente sau mai vechi. 

Și anul trecut am avut o situație când resturile unei drone au fost descoperite pe malul românesc al Dunării”, a precizat Spînu.

Ministrul Apărării declarase că a fost verificată o zonă foarte mare și a confirmat pt Antena3 CNN că s-au găsit bucăți care ar putea fi dintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: presidency.ro

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU
  1. Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns pe teritoriul României. Am avut atacuri la 800 m de graniță
    Redactia | 05.09.2023(…)___–-___ asta ieri, cand era kkt pe el, pentru ca daca recunoaste trebuie sa actioneze cumva, sau sa fuga in Austria…/// Aseara:”Dronă căzută în România: După ce au infirmat vehement, autoritățile de la noi se văd nevoite să confirme.(…)///Azi:” …situatie inadmisibila…”___–-____dulapul sibian, bufon si fanfaron, ca deobicei! Daca situatia este „inadmisibila”, trebuie sa riposteze, nu? Dar nu o va face, de fapt ei merg pe cliseul cu „incident” si nu agresiune,probabil ca o bomba atomica peste bucuresti ar fi tratata la fel, agresorul va zice” pardon, am facut o greseala”, iar iohan ar raspunde „Intelegem, dar sa nu se mai repete”…In acest caz-de sus- iohan trebuia sa ordone evacuarea pe cel putin un km , in raza si toate directiile nationale, si sa comaseze in zona dispozitive si echipamente de depistare si interceptare a acestor drone, sau orice …dar -VAI!- comandantul suprem nici nu stia, sau nu recunoaste ca a stiut de atac, practic el a pus si mentine sub stare de pericol, mai toata populatia din acea zona si -cred- nu numai…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...