VIDEO Traficant la 16 ani

Data:

Video: Trafficker at 16 Years Old

He’s 26 years old, he spent the last eight in a penitentiary having been convicted of child trafficking when he was only seventeen. He agreed to speak with us because he doesn’t want other kids and teenagers to follow in his footsteps. He asks us to call him Vladimir, to protect his identity.

Vladimir says that he was recruited in May 2010, when he was just 16 years old, by a Norwegian citizen originally from the Russian Federation. The head of the network needed him to identify new victims. It was the moment when Victor transitioned from victim to trafficker. Victor’s role in the network was important. He had to please clients who wanted boys younger than 16 years old.

The network was huge, covering all of Moldova, including Transnistria. Arrests followed, court cases and heavy convictions, including the head of the ring who is serving a 24 year sentence. The Greek client walked away, after presenting his diplomatic passport.

Acum are 26 de ani, dintre care ultimii opt ani i-a stat în penitenciar, fiind condamnat pentru trafic de copii pe când el însuși era un puști de 17 ani. A acceptat să vorbească pentru că vrea ca și alți copii și adolescenți să nu-i calce pe urme. Vrea să-i spunem Vladimir, ca să-i protejăm identitatea.

„Am ajuns la concluzia că, în cazul meu, aceasta s-a întâmplat pentru că am avut prea ușor acces la site-urile de cunoștințe de pe internet, lucru care practic nu este controlat”, spune tânărul.

YouTube video

RACOLAT PE INTERNET
Vladimir spune că a fost racolat în mai 2010, pe când avea doar 16 ani, de un cetățean norvegian de 42 de ani, originar din Federația Rusă. Oleg Sivitski îi spune. De altfel, el era, potrivit procurorilor, capul rețelei de traficanți de copii. Inițial, Oleg i-a spus că va oferi servicii de masaj unor clienți din străinătate. Primul client, povestește Vladimir, un grec foarte bogat. 

Prima impresie când am intrat în apartamentul lui a fost de parcă am intrat într-un muzeu. Acolo doar un singur hol era aproximativ cât această cameră. Era apartament cu cinci camere. Acolo era o bucătărie mare, baie în care era și jacuzzi, tot ce vrei. Putem spune că am nimerit din noroi în împărăție. El m-a convins cu bani.

Vladimir

Clientul — Nikolaos Georgiadis, cunoscut în cadrul rețelei drept Nick. Nu era un oarecare, ci un fost parlamentar elen care a venit în Moldova în 2010, în cadrul unei Misiuni a Uniunii Europene, pentru a-l consilia pe ministrul Economiei de atunci, Valeriu Lazăr. Pus în fața faptului împlinit, băiatul a aflat că, pe lângă masaj, urmează să satisfacă fantezii sexuale. 

Au urmat clienți din toate colțurile lumii. De fapt, întreaga rețea era conectată la clienți cu influență de pe tot mapamondul, printre care: un preot danez, un militar german și un inginer tailandez.

Am acceptat să ofer servicii de escortă. Au venit persoane din Germania, Olanda, Italia, Franța, Rusia. În momentul în care am venit a doua oară la Nick, deja aveam telefonul meu, notebook-ul meu. Eu mi le-am cumpărat pe banii pe care i-am „muncit”.

Vladimir
Cetățeni străini, în compania unor tineri din Republica Moldova

DIN VICTIMĂ, ÎN TRAFICANT
Capul rețelei, însă, avea nevoie de el ca să identifice noi victime. E momentul când din victimă, Vladimir ajunge traficant. Rolul lui Vladimir în rețea era important. El trebuia să mulțumească clienții care își doreau băieți mai mici de 16 ani. 

Am încercat să racolez mai mulți [băieți], dar am găsit doar trei. Spre deosebire de Oleg, eu din start îi preveneam ce va fi. Vei primi asta, asta și asta, dar în schimb trebuie să faci asta. Probabil din cauza asta doar trei au acceptat..

Vladimir

Rețeaua, care era una imensă și avea activitate pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană, a ajuns pe masa procurorilor antitrafic. Au urmat arestări, dosare penale, procese de judecată și condamnări la ani grei de pușcărie. Nu scapă de pedeapsă nici Vladimir, care a fost plasat în arest pe când avea 17 ani. Clientul din Grecia, însă, a fost lăsat să plece după ce și-a prezentat pașaportul diplomatic.

Am încercat să vorbim cu câțiva dintre băieții prinși în mrejele rețelei, numele cărora apar în rechizitoriul procurorilor moldoveni. Nicolae, care avea atunci 18 ani, ne-a răspuns că este împăcat cu trecutul lui. Și el, ca și Vladimir, se află, momentan, în detenție, fiind condamnat pentru trafic de copii.

Nimeni nu învață ceva mai bine, decât atunci când trece singur prin astfel de situații. Eu am acceptat nedreptatea așa cum mi-a propus-o viața și acțiunile mele, pe alocuri. Să vorbesc acum despre asta, ar însemna să retrăiesc experiențe neplăcute din trecut pe care le-am depășit și pe care nu vreau să le mai readuc nici în discuție.

Nicolae

Alți băieți, victime ale rețelei, au luat calea străinătății. Vitalie, de exemplu, ne-a scris următoarele: „Sincer nu vreau să mă gândesc la cazul dat. Eu am și uitat. Va înțeleg ca doriţi să aflaţi cât mai multe informaţii, dar eu chiar nu doresc să-mi aduc aminte absolut nimic.”

DOSAR PENAL ÎN GRECIA
Cel care a stat în fruntea rețelei, Oleg Sivitski, a primit cea mai dură pedeapsă — 24  ani de închisoare. Într-un interviu din 2017 pentru un ziar danez, el susține că nu a comis vreo ilegalitate.

Eu aduceam turiști și-i direcționăm acolo unde lor le era interesant. Cu ce se ocupau, pe mine nu mă interesa. Eu cred că am respectat legea. Aici tuturor le este indiferent de vârsta de 16 — 18 ani. Nu este specificat în Codul Penal. Se consideră că toți până la vârsta de 18 ani sunt copii. De ce ar trebui să mă deranjeze că ei au 16 — 17 ani și fac cunoștință cu bărbați de 40 de ani? Ce, asta nu-i normal?

Oleg Sivitski

Iar Nikolaos Georgiadis, reîntors în Grecia, s-a implicat activ în campania electorală din toamna anului 2015, fiind cel care a gândit strategia electorală a principalului partid de opoziție — Noua Democrație. 

În Grecia, despre dosarul lui penal, pornit de procurorii moldoveni în toamna lui 2010, s-a aflat abia în ianuarie 2016, atunci când revista HotDoc din Atena a relatat despre acest caz. Mediatizarea cazului a dus la șifonarea imaginii impecabile a politicianului, care se poziționa ca un personaj pasionat de pian, muzică jazz și dedicat activităților sociale. A urmat și un dosar penal deschis de autoritățile elene, care l-au acuzat pe Georgiadis că a abuzat sexual copii din Moldova.

Politicianul grec a fost condamnat de prima instanță din Atena în februarie 2019, la doi ani și patru luni de detenție și penalități care se ridică la suma de 20 de mii de euro. Georgiadis a contestat cu apel, decizia. Grecul a reușit să scape și de această dată de pedeapsă, după o revizuire a Codului Penal grec, care a micșorat perioada de prescripție.

Părerea lui [Nikolaos Georgiadis] este că totul a fost o capcană. Cu alte cuvinte, numele lui a fost folosit pentru că el avea imunitate diplomatică în Moldova de către o altă persoană care a vrut astfel să-și salveze propria situație. Este o victimă a unei conspirații.

Vangelis MPITSAKSIS, avocatul lui Nick Georgiadis

Tot din cauza unor modificări din 2012 ale codului de procedură penală a scăpat nepedepsit și în Moldova. (DetaliiAICI) Mai exact, dosarul lui, care a fost încetat din cauza imunității diplomatice în noiembrie 2010, a fost repornit trei luni mai târziu. Între timp, procedura penală s-a schimbat. Mai exact, o persoană nu poate fi urmărită penal de două ori pentru aceeași faptă. În consecință, dosarul cetățeanului grec a fost clasat.

Olga CEAGLEI, Liuba ȘEVCIUC

Articol realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House România și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
RISE Moldova
RISE Moldova
RISE Moldova este o comunitate de jurnaliști de investigație, programatori și activiști din Republica Moldova și România. RISE Moldova investighează crima organizată și face conexiuni din zone offshore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est și Asia Centrală, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor. RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists. RISE Moldova a fost fondat în 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Conlucrarea între ONG-uri, autorități și comunitate locală, crucială în lupta împotriva traficului de persoane

Consorțiul de organizații ce implementează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim...

De ce dispar copiii de sub protecția statului. 440 au fugit în doar un an

De ce dispar copiii de sub protecția statului. Andreea*...

Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși a devenit publică

Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși...