Vlad Gheorghe a depus un amendament pentru confiscarea averii celor care comit fapte de corupție și a familiei lor

Data:

Vlad Gheorghe a depus un amendament pentru confiscarea averii celor care comit fapte de corupție și a familiei lor. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat vineri că a depus un un amendament în Directiva de combatere a corupției pentru confiscarea averii celor care comit fapte de corupție, precum și a familiei lor, dacă în urma unei investigații separate din partea autorităților competente se constată că nu poate fi justificată.

Amendamentul prevede ca, atunci când un oficial sau un funcționar public este condamnat pentru o infracțiune de corupție, trebuie să se declanșeze o evaluare a întregii averi asociate acestuia, precum și a rudelor apropiate și a partenerilor acestuia. Evaluarea va cuprinde toate activele financiare, bunurile mobile și imobile, pentru a se verifica dacă averea deținută de persoana condamnată pentru corupție sau de rudele ei corespunde veniturilor declarate oficial.

Potrivit europarlamentarului, dacă evaluarea constată o diferență semnificativă între veniturile raportate și ce deține efectiv demnitarul sau funcționarul public, precum și persoanele afiliate lui, adică dacă respectivul condamnat pentru fapte de corupție are o avere inexplicabilă sau venituri dovedite din activități ilicite, bunurile vor fi confiscată de către autorități, chiar dacă ele depășesc sau nu fac obiectul prejudiciului din procesul inițial de corupție.

Citește și: Puterea știrilor false. Cât de repede s-a răspândit minciuna Hamas despre bombardarea spitalului din Gaza

“Explicația este foarte simplă – un demnitar aflat la al doilea, al treilea, al patrulea mandat sau un funcționar public de ani de zile în această funcție publică, dacă au avut ca unică sursă de venit declarată salariul din bani publici nu are cum să dețină 10 terenuri, 5 case, 100 de mașini, barcă etc. doar din acel salariu. Deci în mod evident averea lui – sau averea pusă pe numele mamei, soțului sau soției, copiilor etc. provine tot din fapte de corupție. Sigur că unui baron nu-i pasă dacă e prins cu mita în portbagaj, dacă e confiscată doar acea mită când el are o avere care să-i ajungă pentru zece generații de-acum încolo. Sigur că nu-i pasă de condamnarea penală dacă scapă și de pușcărie că are grijă partidul. Sigur că în majoritatea cazurilor de corupție cetățenii rămân iar cu buza umflată, coruptul nu-și primește o justă pedeapsă, iar europenii onești – fie ei români sau germani – se simt pe bună dreptate batjocoriți, și furați”, a declarat Vlad Gheorghe.

Amendamentul a fost preluat și depus conform procedurii de Giles Boyer, raportor alternativ pentru opinia Comisiei pentru control bugetar asupra acestei Directive, iar soluția propusă de europarlamentarul român a primit deja susținerea mai multor eurodeputați.

Citește și: 5.000 de lei în plus la pensie pentru un judecător care a muncit o lună în penitenciar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Vlad Gheorghe / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Executivul a aprobat acordul cu guvernul Ucrainei pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa| Curierul Național

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...