Vladimir Tismăneanu: Asasinarea lui Gheorghe Ursu, crimă „pedagogică”

Data:

Gheorghe Ursu a fost un intelectual. Cât se poate de simplu spus, o persoană care avea „gărgăuni în cap”. Uciderea sa de către Securitate a fost menită să sperie, atâta câtă era, intelectualitatea care mârâia. Ori, dacă preferaţi, care mişca (timid) în front. Care „fluiera în biserică”, scrie Vladimir Tismăneanu.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

„(…) Uciderea lui Gheorghe Ursu nu a fost un accident. Era parte din strategia descurajării acelor oaze de conversaţii relativ libere despre care «instructorii» ştiau că pot deveni subversive.

(…). Gheorghe Ursu a fost un intelectual de stânga, antistalinist şi anticeauşist. Regimul Ceauşescu se fascizase, ideologia sa era îmbibată de obsesii dacomane şi tribaliste. Criticul literar marxist Paul Georgescu îl numea pe Ceauşescu «Căpitanul».

Gheorghe Ursu şi apropiaţii săi ştiau că nava e condusă de un căpitan plecat cu sorcova. A notat acest lucru în jurnal. Pe care îl ţinea, ca în povestirea lui Poe, accesibil oricui, ştiind şi sperând că nu va fi observat.

Îmi amintesc conversaţia telefonică pe care am avut-o cu Monica Lovinescu imediat după uciderea lui Ioan Petru Culianu. I-am spus că văd în acea crimă o acţiune a Securităţii.

«De ce el? Erau alţii mai cunoscuţi şi mai active», mi-a răspuns autoarea Undelor scurte. Am crezut atunci, cum cred şi acum, că a fost o acţiune disuasivă. La fel ca şi asasinarea lui Babu Ursu. Crime „pedagogice” comise spre a ne învăţa ”să ne băgăm minţile-n cap”.

Articolul integral, în Puterea a cincea!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Andrei Ursu / Facebook

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca Județeană | Info Sud-Est

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca...

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Semnificația sărbătorii

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează...