174 de ani de la nașterea poetei Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu | Săptămâna Online

Data:

174 de ani de la nașterea poetei Veronica Micle se împlinesc anul acesta. Serviciului Județean Bistrița Năsăud al Arhivelor Naționale prezintă o serie de documente inedite din colecțiile depozitate la arhivele bistrițene, cu un fond documentar de excepție și un colectiv care știe cum să valorifice aceste valori istorice.

Consemnarea nașterii Anei Câmpeanu (numele real al poetei Veronica Moicle) în Registrul parohial greco-catolic de stare civilă – Năsăud. Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Colecția Iuliu Moisil

Poeta Veronica Micle (174 de ani de la naștere), născută Ana Câmpeanu, la Năsăud pe 22 aprilie 1850, s-a căsătorit cu Ștefan Micle, profesor universitar renumit de la Iași. Pe timpul cât Stefan Micle a fost rectorul universității din Iași, Mihai Eminescu este numit directorul Bibliotecii Centrale.

Citește și: A început „lupta pentru succesiune” în clanul Corduneanu. Cine țintește poziția de lider după moartea lui Costel Corduneanu 

174 de ani de la nașterea poetei Veronica Micle

Frumoasa, spirituala, cultivata, Veronica devine o femeie plină de poezie și mister, romantică și provocatoare. În primăvara anului 1872 face o călătorie la Viena pentru un tratament medical, ocazie cu care îi este prezentat Mihai Eminescu.

La 1 septembrie 1874 Eminescu e numit director al Bibliotecii Centrale din Iaşi. Va locui în Iaşi până în octombrie 1877, timp în care are cu Veronica o relaţie tumultoasă. Din amintirile lui Slavici ştim că după stabilirea la Iaşi în 1874, Eminescu frecventează salonul literar al Veronicăi.

În primii 2 ani relația este platonică, cea care a decis să schimbe lucrurile este Veronica. La 6 Februarie 1876, pe cand sotul ei Ştefan Micle lipsea din Iaşi, Veronica i-a dăruit lui Eminescu o oră de intimitate şi l-a lăsat să o strângă în braţe.

Urmează șase luni de frământări continue, ocazie cu care Eminescu scrie foarte multe poezii care dovedesc zbuciumul din sufletul său. In cele din urma, Eminescu pare ca reuşeşte să se desprindă din vraja ei şi scrie poezia „M-ai chinuit atâta cu vorbe de iubire”.

174 de ani de la nașterea marii iubiri a lui Mihai Eminescu

Tot în 1876, dupa o vizită la Bucuresti, Eminescu se împrieteneste cu nepoata lui Maiorescu, poeta Mite Kremnitz. Veronica Micle rămâne însă idolul său.

Veronica preia din nou inţiativa şi reuşeşte să îl recucerească oferindu-i ceea ce până atunci îi refuzase. Dovada este scrisoarea de dragoste a lui Eminescu din 30 august 1876, vreme la care Veronica era încă căsătorită cu profesorul Micle.

Cu timpul, pasiunea lui Eminescu se mai domoleşte. El hotăreşte să se mute la Bucureşti în octombrie 1877, devenind redactor la Timpul. Crește pasiunea pentru Mite Kremnitz, careia îi predă lectii de limba română și-i oferă în manuscris poezia „Atât de fragedă”. Faptul îl alarmează pe Maiorescu, după cum reiese dintr-o însemnare a criticului din ziua de 1 iunie: „Grea epoca Eminescu”.

După moartea lui Ştefan Micle din 4 august 1879, legătura dintre cei doi se reia.

Articolul integral, în Săptămâna online


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marco Mezquida Trio aduce spiritul şi energia jazzului iberic cu două concerte la Bucureşti şi Cluj

Marco Mezquida Trio vine cu două concerte în România:...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Festivalul Euroregional de Teatru | Puterea a Cincea

Festivalul Euroregional de Teatru, ediția a cincisprezecea, este organizat...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...