Un semnal de alarmă de Ziua Pământului: Planeta versus Plastic

Data:

Un semnal de alarmă de Ziua Pământului. „Planet versus Plastic”, aceasta este tema aleasă în anul 2024, având în vedere cantitatea uriașă a deșeurilor produsă anual.

Recuperarea materiei prime secundare prin reciclarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) ar contribui la evitarea extracției a peste 900 miliarde kg de minereu.

Nu se reciclează corespunzător

Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) generate în fiecare an pe glob se măsoară în zeci de miliarde de kilograme. Mai precis, omenirea a produs în anul 2022 peste 62 de miliarde de kilograme de Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE), adică o medie de 7,8 kg per capita.

Doar 13,8 miliarde kg dintre acestea, adică 22,3%, au fost colectate și reciclate în mod corespunzător.

Reciclarea corectă ar contribui la evitarea procesului de extracție anuală a peste 900 miliarde de kilograme de minereu, iar valoarea estimată a metalelor ce pot fi recuperate este de peste 90 de miliarde de dolari, arată cel mai recent studiu Global E-Waste Monitor 2024 (realizat de UNITAR, ITU și Fundația Carmignac), pe care reprezentanții Asociației Environ l-au consultat cu ocazia Zilei Pământului care este marcată pe 22 aprilie.

„Dacă întreaga cantitate de deșeuri de echipamente electrice și electronice s-ar încărca în tiruri de 40 de tone, având 25 metri lungime fiecare, șirul de tiruri necesare ar înconjura Pământul la Ecuator”, arată Roxana Puia, marketing director al Asociației ENVIRON.

Citește și Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Un semnal de alarmă de Ziua Pământului

La nivel global, cantitatea de echipamente electrice și electronice noi plasată pe piață a crescut de la 62 miliarde kg în 2010 la 96 miliarde kg în 2022. Se prevede că va continua să crească până la 120 miliarde kg în 2030.

În același timp a crescut și cantitatea de deșeuri electronice colectate și reciclate formal, de la 8 miliarde kg (2010) la 14 miliarde kg (2022), dar încă departe de ritmul de creștere a cantității de deșeuri generate.

Europa recordurilor. În doar 12 ani, cantitatea de deșeuri electronice generate anual la nivel mondial aproape că s-a dublat.

Dacă în 2010 erau se vorbea de 34 miliarde de kg, s-a ajuns în 2022 la 62 miliarde kg de deșeuri electrice, iar în 2030 se vor înregistra, potrivit estimărilor, 82 miliarde de kg DEEE.

Europa a fost regiunea care a generat cele mai multe deșeuri electronice (17,6 kg per capita), având în același timp și cea mai mare rată documentată formal de colectare și reciclare (7,5 kg per capita), adică 42,8% din deșeurile electronice generate.

În România s-au generat în același interval 250 milioane kg de deșeuri, din care s-au colectat și reciclat 71,5 milioane kg DEEE.

Citește și Instanța i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Raport Integritate pe bune

De ce crește cantitatea deșeurilor?

Principalele cauze: electronificarea și transformarea digitală, pe baza unor tehnologii care schimbă profund modul în care trăim, lucrăm, învățăm, socializăm și facem afaceri.

Conform datelor Global E-waste Monitor, pentru fiecare 100 de persoane există 108 abonamente la telefoane mobile, iar în țările cu venituri mari sunt înregistrate, în medie, 109 articole de EEE (excluzând becurile) pe cap de locuitor.

Alte cauze importante sunt date de creșterea consumului, ciclurile scurte de viață ale produselor, opțiunile limitate de reparare și infrastructura inadecvată de gestionare a deșeurilor electronice.

Principalele categorii DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice). Aproximativ o treime (20 miliarde kg) din deșeurile electronice la nivel mondial provin din echipamente mici precum jucării, cuptoare cu microunde, aspiratoare și țigarete electronice, însă rata de reciclare la nivel global rămâne foarte scăzută: doar 12%.

Urmează echipamentele mari (excluzând panourile fotovoltaice) cu 15 miliarde kg. Ecranele și monitoarele înseamnă 10% din totalul Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (5,9 miliarde kg).

Alte 5 miliarde kg de deșeuri electronice provin de la echipamente IT și de telecomunicații mici (laptopuri, telefoane mobile, dispozitive GPS, calculatoarele personale, imprimantele, routere etc.); doar 22% dintre ele sunt colectate și reciclate formal. Becurile produc deșeuri care cântăresc 2 miliarde de kilograme.

Electronificarea. Chiar dacă rata globală de colectare și reciclare a DEEE se află pe o curbă ascendentă, ea nu ține pasul cu creșterea fenomenul electronificării, care se manifestă prin creșterea numărului de dispozitive electronice, impulsionată puternic de explozia tehnologică, interconectivitatea zonelor urbane, răspândirea internetului și a muncii remote.

Potrivit datelor din Global E-Waste Monitor 2024, cantitatea de deșeuri generate crește în fiecare an de cinci ori mai rapid decât a deșeurilor colectate.

Citește și Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Echipamente mici, cea mai mică rată a reciclării

Rate de colectare. Cele mai mari rate de colectare (34%) se întâlnesc la echipamentele de mari dimensiuni (mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, imprimante mari, copiatoare etc.).

Urmează, cu 27%, echipamentele de transfer termic (frigidere, congelatoare, aer condiționat și pompe de căldură),iar apoi ecranele și monitoarele.

Chiar dacă sunt cele mai numeroase, echipamentele mici înregistrează și cele mai mici rate de colectare la nivel global (12%).

Țigările electronice. În ceea ce privește echipamentele de dimensiuni mici, cea mai răspândită categorie de DEEE, se constată o creștere a numărului de țigări electronice cu arome.

În anul 2022 s-au vândut peste 844 milioane de vape-uri, cele mai multe fiind de unică folosință și transformându-se instant în peste 40 de milioane kg de deșeuri, care conțin plastic, baterii cu litiu-ion (peste 130.000 kg de litiu), un element de încălzire și o placă de circuit.

Impact economic. Experții care au contribuit la realizarea studiului Global E-Waste Monitor 2024 arată că deșeurile generate în 2022 înseamnă 31 miliarde kg metale, 17 miliarde kg de plastic și 14 miliarde kg de alte materiale (minerale, sticla, alte compozite).

Citește și Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Un semnal de alarmă de Ziua Pământului. Planeta versus Plastic

În ceea ce privește metalele, 4 miliarde de kilograme fac parte din ceea ce numim materii prime critice: aluminiu (3,9 miliarde kg), cobalt (34 milioane kg) și antimoniu/stibiu (28 milioane kg).

Tema din acest an a Zilei Pământului este Planet vs. Plastic, iar deșeurile electrice, pe lângă metale grele și substanțe periculoase, sunt foarte mari generatoare de plastic.

Gestionarea eronată a DEEE, în afara schemelor formale de colectare și reciclare, a avut ca rezultat, în perioada analizată, eliberarea în mediu a 58.000 kg de mercur și 45 milioane kg de plastic, cu impact direct și sever asupra mediului și sănătății oamenilor.

În același timp, gestionarea lor în mod responsabil poate aduce beneficii din toate punctele de vedere. De exemplu, producția actuală de materii prime secundare evită extracția a 900 miliarde kg de minereu”, mai spune Roxana Puia.

Recuperarea deșeurilor electronice și aportul economic

Cât valorează deșeurile electrice. Valoarea economică a metalelor din Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) a fost, la nivelul anului 2022, de 91 miliarde USD.

Chiar dacă toate acestea ar putea fi recuperate eficient, utilizând tehnologii actuale de gestionare a deșeurilor electronice, în anul analizat s-au reciclat materii prime în valoare de doar 28 miliarde USD.

Cele mai mari pierderi au apărut din cauza incinerării, a depozitării defectuoase sau a tratamentelor necorespunzătoare.

Metalul cu cea mai mare rată de recuperare a fost fierul, urmat la distanță de zinc și plumb.

La rândul lor, metalele prețioase, prezente în cantități mult mai mici, se estimează că pot beneficia de o recuperare viabilă de 300 mii kg într-un an.

Din punctul de vedere al valorii recuperate, pe primul loc este cuprul (19 miliarde USD), urmat de aur (15 miliarde USD) și fier (16 miliarde USD).

Citește și Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Despre Asociația Environ 

Asociația ENVIRON este unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice din România. Environ reprezintă obligațiile a circa 1.150 de producători care pun pe piață echipamente electrice și electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la ANPM.

În cei aproape 17 ani de activitate a reușit să gestioneze peste 230.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare. 

Organizația preia responsabilitatea pentru toate cele 6 categorii de echipamente electrice și electronice, respectiv: echipamente de transfer termic, monitoare și ecrane, lămpi, echipamente de mari dimensiuni, echipamente de mici dimensiuni și echipamente IT&C.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...