2 ani de război extins. Cum se apără Ucraina, ce riscă Europa și cât de pregătită este România

Data:

2 ani de război extins în Ucraina înseamnă zeci de mii de morți, peste 8 milioane de refugiați, în special copii, femei și bătrâni, orașe distruse total și un context internațional din ce în ce mai complicat.

Acum exact doi ani, Federația Rusă a invadat pe scară largă Ucraina, marcând cea mai gravă criză de securitate pentru Europa de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Agresiunea rusă a provocat o serie de atrocități poporului ucrainean, iar tragedia acestor oameni încă nu s-a terminat. Ba dimpotrivă, contextul internațional este unul dificil pentru ucraineni.

Susținerea Ucrainei din partea Statelor Unite a devenit subiect de dispută electorală între republicani și democrați, aflați în competiție pentru cea mai înaltă funcție în stat, cea de președinte american.

Trump a declarat public că, în cazul în care Rusia ar ataca un stat NATO, nu ar sări în apărarea acestuia, conform Articolului 5 din tratatul organizației, dacă țara respectivă nu și-a plătit cotizația.

În interiorul UE se discută des despre sindromul „war fatique”, iar această situație îi deznădăjduiește pe ucraineni, care luptă în continuare cu resursele militare pe care le au, uneori insuficiente, pentru a-și apăra integritatea teritorială.

Citește și: Rareș Burlacu, președintele ARICE: Avem nevoie de o strategie pentru produsele care să fie privilegiate de statul român pentru export

YouTube video

Citește și: Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

2 ani de război extins în Ucraina

În acest context, PRESShub a invitat la un dialog două experte în relații internaționale și studii de securitate: Iulia Joja, director de programe pentru regiunea Mării Negre la Middle East Institute și profesor asociat la Georgetown University, și pe Ileana Racheru, director de programe la Institutul Diplomatic Român, doctor în științe politice pe tematica politicii externe a Republicii Moldova.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
1 COMENTARIU
  1. „…dacă țara respectivă nu și-a plătit cotizația…”___–___si ce este anormal in asta? NATO este o asigurare, si este obligata sa-si respecte obligatiile atata timp cat asiguratul isi plateste -la timp- politele de asigurare…iar cine cumpara o asigurare , o cumpara pentru ca are nevoie de ea, nu doar de pamplezir, asa ca trebuie sa plateasca…///2-„…tragedia acestor oameni inca nu s-a terminat…”___–-__si va continua ani si ani, chiar dupa teminarea razboiului, cu multi morti si raniti accidental pe campurile minate, monitie neexplodata, etc.,la care -de la inceput- sunt puse tragediile individuale ale mutilatilor si greutatile familiilor lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un europarlamentar german a fost atacat în timpul campaniei electorale. A ajuns la spital

Un europarlamentar german a fost atacat și a fost...

Super-dronele care vor ajunge în Ucraina din SUA | Aktual24

Super-dronele care vor ajunge în Ucraina din SUA sunt...

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...