272.000 de lei/an, indemnizație de revoluționar, pentru prefectul acuzat că face jocurilor imobiliarilor

Data:

Veniturile anuale ale familiei lui Toni Greblă, actual prefect al Capitalei, au totalizat, în perioada iunie 2021- iunie 2022, 548.229 lei. Asta înseamnă că prefectul și soția sa au câștigat împreună 45.686 pe lună, adică 9.322 euro.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, l-a acuzat duminică pe prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, că va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri noi între clădirile vechi.

„Ce vrea să facă prefectul? Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti, care va avea două consecințe foarte grave:

În primul rând, dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. De exemplu, investitorul care a construit blocuri în grădina Vilei Filipescu din Bulevardul Aviatorilor va putea să solicite PMB intrarea în legalitate a acelor blocuri.

Iar orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea ceară Primăriei Capitalei demolarea acelei case. Iar dacă primarul refuză, îl va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de reglementări”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Citește și: Nicușor Dan: Prefectul Bucureștiului vrea liber la blocuri între case în zona istorică

Bani pentru că este „erou-martiri”

Potrivit declarației de avere depuse în iunie 2022, înainte a deveni prefect al Capitalei, el a câștigat 116.808 de lei pe an de la Consiliul Legislativ. Asta înseamnă 9.734 de lei pe lună, respectiv 1986 euro, scrie Punctul de Fierbere.

De la Senat, Toni Greblă a câștigat indemnizații anuale în valoare totală de 47.150 de lei, respectiv 3.929 lei pe lună.

În baza Legii 341/ 2004 recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, Toni Greblă a încasat venituri substanțiale, respectiv 272.000 de lei. Asta înseamnă o sumă lunară de 22.666 de lei (4.625 de euro).

Ultima declarație de avere a lui Toni Greblă, din iulie 2022

Acesteia i s-a adăugat suma de 12.300 de lei, încasată în baza tot a unei legi speciale, pe care Greblă nu o precizează în declarația de avere.

Continuarea în Punctul de fierbere.

Cum a ajuns Toni Greblă revoluționar

Jurnalistul Grigore Cartianu a povestit pe pagina sa de Facebook cum a ajuns Toni Greblă revoluționar. În 1989, era jurist în Gorj.

„În după-amiaza de 22 decembrie 1989, după ce s-a anunțat la televizor că «dictatorul a fugit», tovarășul avocat Toni Greblă s-a instalat pe scaunul primului-secretar PCR, în Județeana de Partid.

Cu o vitejie rară, Greblă și-a apărat scaunul timp de trei zile (în fața altor pretendenți), până când a sunat telefonul de la București, iar vocea suavă a lui Ion Iliescu l-a numit oficial șef peste județ, din partea CFSN.

În aceste trei zile, Greblă s-a ridicat de pe scaun doar pentru a merge la WC sau pentru a ține câte-un discurs de la balcon. În aceste momente, scaunul de șef era păzit cu strășnicie de un prieten al avocatului avid de putere.

Mulțimea din piață își amintește că gesturile de maxim curaj ale lui Greblă au fost măscărirea tablourilor lui Ceaușescu (căruia i-a scos ochii, i-a pus mustăți și i-a desenat colți de vampir) și arderea unor cărți avându-i ca autori pe «odiosul dictator și sinistra sa consoartă».

Toate astea se întâmplau când soții Ceaușescu nu mai aveau nicio putere, fiind arestați la Târgoviște.

Gorjenii adunați sub balcon au mai reținut o replică istorică a lui Greblă, baricadat în Județeana de Partid, atunci când alți conjudețeni forțau intrarea în clădire, pentru a ajunge și ei la cașcavalul puterii: „«Bă, nu mai împingeți de ușă, că și-așa suntem destui înăuntru, și suntem nemâncați și nepișați de trei zile!»”, a scris Grigore Cartianu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related