Dan Dungaciu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. A folosit în interes personal bunurile statului

Data:

Dan Dungaciu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către Direcția Națională Anticorupție, fost director, timp de 12 ani, al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române.

PRESShub a scris, în premieră, în decembrie anul trecut că procurorii DNA îl acuză că, în perioada în care deținea funcția de director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, Dan Dungaciu  a semnat un contract de împrumut de folosință în data de 07.06.2017, și ulterior, alte două acte adiționale, cu Asociația „Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS)” în calitate de comodatar, prin care au fost date spre folosință, cu titlu gratuit și fără organizarea unor licitații publice, două spații situate în sediul instituției ISPRI. Acest institut aparține Academiei Române.

Citește și Cine este mai bine văzut ca președinte al României între Ciucă și Ciolacu. Unde se află Drulă. Ce șanse are Geoană

Fapte din perioada în care era director de institut

Faptele lui Dan Dungaciu au fost comise între 2017 și 2022, în perioada în care era director al ISPRI, conform DNA.

„Nu știu, o să mă lămuresc”, a declarat acesta, pentru G4Media, evitând să spună și dacă a fost audiat de procurori în faza de cercetare penală.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, în acest moment fiind în faza de Cameră Preliminară. Parte civilă în dosar s-a constituit Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Citește și Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Dan Dungaciu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după un control al Curții de Conturi

PRESShub a scris în decembrie 2023 că cercetările DNA au început după o sesizare a Curții de Conturi care efectuase, anterior, un control la Institut.

Pentru perioada în care a fost derulat acest contract de comodat (noiembrie 2017-noiembrie 2022), paguba materială estimată institutului ISPRI ar fi în cuantum de 101.607 lei, reprezentând echivalentul chiriei care nu a fost percepută de instituția publică unei persoane juridice cu drept privat (asociație), în speță LARICS.

Cei care au descoperit neregulile sunt inspectorii Curții de Conturi, care în vederea stabilirii prejudiciului adus entității verificate și bugetului de stat, aceștia au realizat o analiză de piață pentru a stabili prețul zonei la chirii.

Citește și: Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea unui institut al Academiei Române. Cătălin Avramescu, noul director

Laboratorul LARICS, departament distinct în vremea lui Dan Dungaciu

De precizat că în perioada în care Dan Dungaciu a deținut funcția de director ISPRI,  laboratorul LARICS era prezentat pe site-ul instituției drept un departament distinct care aparține institulului.

În fapt, laboratorul de analiză a războiului informațional avea statut de asociație, persoană juridică de drept privat, de interes general, non-profit, neguvernamentală și a fost înființață în anul 2017.

Membrii fondatori ai acestei asociații sunt Dan Dungaciu, Darie Cristea, Lucian Dumitrescu, Mihai Bârsan și Mara Stroescu.

Pe site ul ISPRI, Darie Cristea și Lucian Dumitrescu apar în calitate de cercetătorii instituției. În actul fondator al asociației, adresa sediului LARICS coincide cu adresa ISPRI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristina Călugăr
Cristina Călugăr
Fondator al publicației Nr90 Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...