Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea unui institut al Academiei Române. Cătălin Avramescu, noul director

Data:

Dan Dungaciu pierde, după 12 ani, conducerea Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ (ISPRI) din cadrul Academiei Române. Funcția de director va fi preluată de către prof.univ.dr. Cătălin Avramescu, potrivit informațiilor PRESShub.

Dan Dungaciu a condus ISPRI din 2011, timp de trei mandate. Al doilea și al treilea mandat le-a obținut după ce a participat singur la concursul pentru postul de director, după cum a relatat PRESShub în urmă cu exact un an.

A pierdut când a apărut un contracandidat

De data aceasta, la concurs s-a mai înscris un candidat, în persoana lui Cătălin Avramescu, în prezent profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Iar acesta din urmă a reușit să obțină un punctaj mai mare decât Dan Dungaciu, potrivit anunțului postat la afișierul intern al Academiei Române.

Astfel, Cătălin Avramescu a câștigat cu media 9,60, în timp ce directorul de trei mandate al institutului a adunat doar 8,62. Dan Dungaciu a obținut notă mai mică atât la prezentarea proiectului managerial, cât și la interviu.

Academia Română nu a făcut încă publică schimbarea, deși mandatul lui Cătălin Avramescu a fost validat oficial, iar acesta va preluat noul post de luni, 9 octombrie.

Citește și: Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, ignorate de Ministerul Educației și de experți

Dan Dungaciu pierde după ce a concurat de două ori singur și a câștigat

PRESShub a relatat în octombrie anul trecut că Dan Dungaciu nu a avut emoții prea mari în 2019, când a candidat din nou și a obținut mandatul care se încheie acum, pentru că a concurat doar cu sine.

„La concursul din 2019 s-a înscris un singur candidat, respectiv prof.univ.dr. Dan Dungaciu. Conform informațiilor furnizate de secția de specialitate din Academia Română, anunțurile pentru concurs au fost puse la: avizierul Academiei Române și la cel al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, pe site-ul Academiei Române și au fost publicat în presa scrisă, anume ziarul Adevărul, din data de 2 aprilie 2019”, se arată în răspunsul Academiei Române, oferit la solicitarea PRESShub.

Potrivit răspunsului, anunțul de concurs a fost publicat în afara Academiei Române doar o singură zi într-o publicație de circulație națională. În schimb, la avizierul instituției și al Institutului aveau acces, practic, doar cei din interior.

Academia Română nu a oferit date și despre concursul la care a participat Dan Dungaciu în 2015, motivând că sunt arhivate în cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale. Care face parte din Academia Română.

Regulamentul Academiei Române, din care face parte și ISPRI, nu are o prevedere expresă pentru situația în care la concurs se prezintă un singur candidat.

Citește și: Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Care este menirea ISPRI

Obiectivul principal al institutului este „dezvoltarea cercetării științifice în domeniul filosofiei sociale şi al ştiinţelor politice” și a efectuat „cercetări asupra schimbărilor politice fundamentale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, după căderea comunismului”, precum și „privind tranziţia de la totalitarism la democraţie, dezvoltarea pluralismului politic şi a societăţii civile din perspectiva principalelor teorii şi ideologii politice contemporane”, potrivit prezentării de pe site-ul oficial.

 Laboratorul de analiză a războiului informațional și comunicare strategică (LARICS) funcționează în interiorul ISPRI, ca structură componentă a institutului, dar cu agendă separată și specifică.

„Scopul principal este de analiză/evaluare a evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaționale””, potrivit detaliilor de pe site-ul ISPRI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...