Afecțiuni ale copiilor, mai des întâlnite în timpul verii

Data:

Vara înseamnă nu doar vacanța copiilor, ci și a părinților și evadarea atât de mult așteptată în concediu. Indiferent unde alegem să ne facem vacanța, la munte, la mare, la bunici la țară este bine să știm care sunt potențialele afecțiuni ale copiilor, generate de specificul anotimpului și ale activităților desfășurate, dar și de faptul că bacteriile, este știut, se dezvoltă la căldură și în mediul umed.

Soarele, marea, simpla bălăceală în râuri, piscine sau plimbările și joaca prin parcuri pot conduce la simptome ale unor boli ce afectează starea de sănătate a copilului.

Orice simptome trebuie observate cu atenție pentru ca de la primele semne să ne adresăm medicului și, la indicațiile lui, să le tratăm corespunzător.

Insolația și supraîncălzirea

Aparent banale, insolația ori arsurile solare vă pot strica vacanța. Chiar dacă soarele favorizează sinteza vitaminei D și fixarea calciului în oase, expunerea prelungită la soare, la ore în care razele soarelui ard la propriu și lipsa utilizării cremelor cu factor de protecție, pot conduce nu numai la arsuri cu consecințe pe loc sau în timp asupra pielii, dar și la dureri de cap și de stomac.

Creșterea temperaturii, grețuri și vărsături, cefalee sunt doar câteva dintre simptomele excesului de soare. Este importanta hidratarea copilului in mod corespunzător și respectarea sfaturilor medicului privind expunerea la soare.

Conjunctivita

Este una dintre afecțiunile des întâlnite la copii vara. Se manifestă prin lăcrimare, fotofobie, iritație a ochilor ca și cum ar exista un corp străin, înroșire, chiar secreții. Este o boală contagioasă, care se poate extinde ușor la ambii ochi sau la alte persoane. Având în vedere că ea poate avea consecințe asupra vederii, este bine ca de la primele semne să vă adresați medicului pediatru sau specialist.

Toxiinfecția alimentară

În anotimpul călduros, temperaturile ridicate favorizează degradarea mai rapidă a alimentelor, ceea ce conduce la creșterea factorului de risc pentru sănătatea noastră, dar mai ales a celor mici.

Alimentele care se degradează ușor, fructele și legumele nespălate corespunzător pot conduce la toxinfecții alimentare ce se manifestă prin sindrom diareic acut, febră, vărsături, dureri de cap, crampe abdominale, deshidratarea gravă a organismului. Trebuie să apelăm la medic încă de la primele simptome pentru a evita agravarea stării de sănătate a copilului și a evita și alte neplăceri.

Enteroviroza

Riscul enterovirozelor este crescut în cazul în care mergem la ștrand sau piscină și copii înghit fără să vrea apă din bazin. Simptomele merg de la cele ale unei răceli (febra, greata, varsaturi,dureri abdominale) până la complicatii (stare generală modificată, deshidratare) dacă nu sunt tratate corespunzător, în aceste condiții fiind obligatoriu să apelăm la sfaturile medicului.

Înțepăturile de insecte

Cel mai mare risc vara este ca atunci când ieșim cu copiii în parc, la iarbă verde, în grădină sau oriunde este vegetație să fi muscati de o căpușă. De aceea este foarte important ca după o astfel de ieșire să verificăm cu atenție întreaga suprafață a corpului copilului și dacă identificăm această insectă să mergem de urgență la medic. Este total contraindicat să încercăm noi să extragem căpușa, operațiunea fiind extrem de delicată, știut fiind că această insectă poate conduce la boli grave.

Otita

Bălăceala în apă, atât de îndrăgită de copii, favorizează apariția otitei, boală ce se manifestă prin dureri de urechi, secreții nazale, febră și frisoane. Otita este o boală care, nebăgată în seamă sau netratată corespunzător la momentul manifestarii simptomatologiei, poate conduce la diminuarea capacității auditive în timp. Este obligatoriu ca la apariția simptomelor să vă adresați medicului.

La Centrul Medical Brâncuși, situat în Drumul Taberei, Drumul Valea Doftanei nr. 113, sector 6, București, va puteti adresa mediciilor specialisti pediatri,  Dr. Martaian Doina Irinel-Mihaela si Dr. Picvan Adina, unde beneficiați în cadrul ambulatoriului de specialitate de consultații decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, consultații de urgență, consultații cu plată si  tratamente medicale in functie de specificul bolii copilului.

Pentru programări ambulator și spital, puteți apela numărul de telefon 031.9119. Veți fi contactat ulterior pentru confirmarea programării.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Maria Capelos
Maria Capelos
Maria Capelos și-a început activitatea jurnalistică în 1991, la cotidianul România liberă. De asemenea, a scris la suplimentul de joi al României libere, Timpul liber, pe toată perioada existenței acestuia (1999-2011), acoperind zone precum beauty, fashion, evenimente, prezentare de carte, interviuri și reportaje, cele mai multe din zona culturală. După o perioadă de opt luni ca redactor-șef într-o editură, în octombrie 2012 s-a reîntors la jurnalism, în calitate de editor, la România liberă. A publicat mai multe cărți: „Alexandru Arșinel, de la Dolhasca pe... Calea Victoriei”, „Marin Moraru, Suntem ce sunt amintirile noastre”, „Vladimir Găitan „Zig-zag prin alfabetul vieții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...