Agricultură performantă cu bani europeni, chiar și în Teleorman. Oportunități și obstacole

Data:

spot_img

O oportunitate pentru fermierii mici sau mari o constituie fondurile europene, cele mai utilizate și accesibile fiind destinate achiziționării de utilaje, potrivit specialiștilor în domeniu. Paradoxal, însă, accesarea lor devine, cu timpul, tot mai dificilă: birocrația și excesul de zel al autorităților în a efectua controale peste controale reprezintă două dintre cauze, se plâng fermierii. Tot ei recunosc însă că anumite „artificii” folosite în încercarea de a accesa fonduri europene au dus mai mulți tineri fermieri și consultanți în spatele gratiilor. Vizita RFI într-o exploatație agricolă din Teleorman, un județ considerat „cuib al infractorilor”, face puțină lumină. Ștefan Cainamisir, fermier de succes din Teleorman, rememorează cum l-a ajutat fondurile europene să devină competitiv.

„Conduc o exploatație agricolă care în prezent lucrează 1800 de hectare. Activitatea agricolă noi am început-o undeva prin 2007, în condițiile în care mult teren din UAT Orbeasca era nelucrat, abandonat de particulari; am zis să încercăm să desfășurăm și această activitate, fără a avea o specializare la bază. Din pasiune, pentru început pe suprafețe mici. An de an au crescut suprafețele, astfel încât în 2009 am apelat la fonduri europene. Am depus un proiect în valoare de 600.000 de euro și am făcut achiziția de utilaje. Acestea ne-au dezvoltat și într-adevăr ne-au propulsat într-o agricultură performantă, pentru că în momentul în care am depus proiectul, lucram undeva la 300 de hectare, iar apoi am ajuns în decurs de șapte-opt ani, să exploatăm o suprafață de peste 1800 de hectare. (…) Un ajutor nesperat pentru început de drum. Ulterior am mai accesat și alte fonduri europene, în principal tot pentru achiziții de utilaje agricole, dar au fost de mai mică amploare: un proiect de 300.000 de euro și un alt proiect de 200.000 de euro. Evident că, având acest impuls, a fost mult mai ușor ca să ne dezvoltăm ulterior
din surse proprii”, explică fermierul.

Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat. Fermierii și-au mai pierdut din entuziasm, iar cauzele sunt multiple, după cum povestește Stelian Cainamisir.

„Poate că unul din factorii care m-au determinat să nu mai accesez aceste fonduri a fost tocmai această birocrație. Paradoxal, birocrația, în loc să se simplifice, dimpotrivă, a devenit din ce în ce mai complicat să accesezi fonduri europene, multe condiții care duc la neeligibilitatea proiectului, condițiile artificiale, o nebunie pur și simplu din partea celor care concep aceste ghiduri, cred că ei sunt rupți de realitate. Nu au fost în ferme și au impresia că, dacă îi dau posibilitatea unui fermier să acceseze aceste fonduri nerambursabile, să se dezvolte, au impresia că dau niște bani din propriul buzunar, de au pus aceste condiții drastice.”

Citește tot articolul pe RFI România


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Andreea Orosz
Andreea Oroszhttps://www.rfi.ro/
Lucrează în presă de 17 ani, debutând la Radio Contact Reșița. Au urmat Radio Terra-Sat Reșița, MIX FM București, Agerpres, Radio Total București. Din 2005 s-a alăturat echipei RFI România. În 2009 a obținut premiul Reporter European. În 2014, emisiunea „Tânăr în Europa”, al cărei corealizator este, a obținut Premiul de Excelență al Institutului European din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...