Aktual24: Afganistanul se pregătește de război cu Iranul. Talibanii au trimis atentatori sinucigași

Data:

Afganistanul se pregătește de război cu Iranul. Talibanii au trimis atentatori sinucigași, pe lângă soldați, la granița cu Iran. La jumatatea lunii mai, presedintele iranian Ebrahim Raisi a lansat un avertisment catre talibani: respectati acordul de furnizare a apei din Afganistan catre Iran sau veti suporta consecintele, informeaza revista Time.

O figura cunoscuta a talibanilor i-a oferit drept raspuns un cadou batjocoritor constand intr-un recipient de 20 de litri de apa si i-a spus sa nu mai faca ultimatumuri terifiante. Aproximativ o saptamana mai tarziu, a izbucnit o incaierare la granita, soldata cu moartea a doi gardieni iranieni si a unui membru taliban. Talibanii au trimis mii de soldati si sute de kamikaze in zona, potrivit unei persoane familiarizate cu aceasta chestiune, care spune ca grupul este pregatit de razboi.

Citește și 16 jandarmi trimiși în judecată în Dosarul 10 august, la 5 ani de la violențele din Piața Victoriei

Dupa doua decenii de lupta impotriva SUA, liderii talibani se afla acum in conflict cu vecinii, pe masura ce realitatile incalzirii globale se fac simtite. Disputa cu Iranul privind resursele de apa epuizate destabilizeaza si mai mult o regiune deja instabila. „Penuria de apa din bazinul raului Helmand este rezultatul schimbarilor climatice, deoarece tara se incalzeste si sufera de excese uriase de precipitatii urmate de perioade teribile de seceta”, a declarat Graeme Smith, consultant senior pe Afganistan la International Crisis Group, o organizatie non-profit. „Temperaturile din tara au crescut cu 1,8C din 1950”. Mai multe, în publicația Aktual24.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile internaționale

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. De ce este Skynex o armă precisă | Aktual24

Ucigașul german de drone a ajuns în Ucraina. Kievul...