Aktual24 | Hamas și-a semnat condamnarea la moarte odată cu masivul atac terorist. „Mișcarea va fi anihilată”

Data:

Hamas și-a semnat condamnarea la moarte odată cu masivul atac terorist lansat pe 7 octombrie asupra Israelului. E foarte puțin probabil că vreunul din liderii acestei organizații să iasă viu din Fâșia Gaza, pentru a nu mai vorbi despre supraviețuirea pe termen mediu ori lung, estimează Călin Georgia, expert în studii de securitate și relații israeliano-palestiniene, într-un interviu acordat aktual24.ro.

În cazul, improbabil, în care luptători Hamas vor reuși să fugă din Fâșia Gaza, aceștia vor fi vânați de Israel pe tot globul, așa cum s-a întâmplat cu teroriștii implicați în atacurile de la 11 septembrie 2001, mai spune specialistul.

Atacurile la scară largă lansate de Hamas au însă consecințe majore în întreaga regiune, care a fost puternic destabilizată, spune Calin Georgia, ceea ce înseamnă că în acest moment nu se mai poate vorbi de pace, de reconciliere sau altceva asemănător.

Israelul va invada la sol Fâșia Gaza, o vă ocupa militar și nu se știe dacă le vă mai permite palestinienilor refugiați de acolo să se întoarcă.

În același timp, israelienii sunt implicați acum pe foarte multe fronturi, pentru că organizația libaneză Hezbollah a lansat atacuri dinspre nord și au fost semnalate mișcări în zona Înălțimilor Golan.

Citește și: Al treilea lider Hamas responsabil de măcelul din Israel a fost ucis

În același timp, au apărut acțiuni violente ale unor grupări palestiniene în Cisiordania, dar și ciocniri cu militanți înarmați în jurul unor așezări israeliene aflate în zona de sud a țării.

Israelul controlează militar, în acest moment, 60% din Cisiordania, însă e puțin probabil să ocupe întreagă regiune, pentru că Autoritatea Palestiniană a rămas singurul partener de dialog viabil din tabăra palestinienilor.

Aceasta administrație va fi chemată, probabil, să umple golul lăsat de Hamas în Fâșia Gaza, după ce organizația teroristă va fi exterminată.

Analistul a explicat cum sunt organizate în acest moment teritoriile palestiniene, care sunt diferențele și relațiile între Fatah, Hamas și Hezbollah, de ce a reacționat atât de slab Israelul în momentul atacurilor din 7 octombrie și anticipează la ce să ne așteptam în perioada următoare într-un conflict a cărui finalitate nu este previzibilă.

Continuarea în Aktual 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...