Aktual24: Mărturia unui turist israelian în Dosarul 10 August: „Jandarmii ne-au lovit cu pistoalele și cu bastoane”

Data:

Mărturia unui turist israelian în Dosarul 10 August: „Jandarmii ne-au lovit cu pistoalele si cu bastoane”. În rechizitoriul din Dosarul 10 August, în care au fost trimiși în judecată 16 inculpați, apar și mărturii ale unor turiști israelieni care au fost bătuți cu sălbăticie de jandarmi.

Rechizitoriul are aproape 400 de pagini și descrie brutalitatea represiunii.

”În speță, grenadele și cartușele conținând gaze cu efect iritant lacrimogen și grenadele cu efect acustic au fost utilizate asupra manifestanților în mod inutil și excesiv, nu a existat un control efectiv din partea celor responsabili asupra militarilor jandarmi ce au utilizat aceste mijloace tehnice din dotare, în sensul că aceștia nu au urmărit ca utilizarea lor să se facă în conformitate cu dispozițiile legale, în multe situații ele fiind folosite chiar fără a avea dispoziție în acest sens de la comandanți, iar, ulterior misiunii de asigurare și restabilire a ordinii publice, nu au fost întocmite documente din care să reiasă identitatea militarilor jandarmi ce au utilizat respectiva muniție și nici împrejurările ce au determinat folosirea ei…”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul conține și mărturii ale unor cetățeni străini care nu aveau nicio legătură cu protestul, bătuți sălbatic de jandarmi.

“Era o barieră a poliției unde a oprit șoferul nostru de taxi, a venit încet și nu a ridicat nicio suspiciune. S-a recomandat în fața organelor de securitate precum și noi care eram în taxi prin pașaport, eu vorbesc bine engleza și am explicat că suntem turiști iar aceștia pur și simplu ne-au tras afară și ne-au lovit…ei pur și simplu au deschis ușile. În pofida încercărilor noastre de a ne identifica fiind turiști nu i-a interesat deloc. Ei pur și simplu ne-au tras din taxi în timp ce ne loveau pe mine și pe prietenii mei precum și pe femeia care stătea în față în modul cel mai agresiv cu pistoalele scoase și cu bastoane. Un film de groază”, a declarat un turist israelian care luase un taxi împreună cu prietenii pentru a se îndrepta către un restaurant.

Continuarea în Aktual24.ro

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Două piețe din Timișoara, modernizate după sărbătorile pascale

Două piețe din Timișoara, modernizate. Cu investiții în derulare...

Armata obligatorie? Un fost ofițer se împotrivește categoric. De ce? | Aktual24

Armata obligatorie. Hari Bucur Marcu, ofițer în rezervă și...

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, pe traseul „300 de scări” din Slănic Moldova

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, vineri, pe traseul...

Strada surpată din Slănic. Operaţiunile de umplere a craterului au fost finalizate | VIDEO

Strada surpată din Slănic. Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu,...