Alegeri în Polonia. Rezultate parțiale confirmă că opozița poate lua puterea de la PiS

Data:

Alegerile în Polonia au fost câștigate de Partidul Lege și Justiție (PiS), dar cu un scor care nu îi permite să formeze singur guvernul, ca până acum. Datele parțiale din 53,73% dintre secțiile electorale, confirmă astfel exit-poll-urile.

PiS a obținut 38,13%, ptrivit Comisiei Electorale de Stat din Polonia. Pe locul doi se află Platforma Civică (28%), iar podiumul este închis de A Treia Cale (14,40%).

Potrivit datelor din 53,73% din secții, la ora 13:25, prezența la vot a fost de 72,85%.

Comisia Electorală de Stat din Polonia a anunțat că a fost înregistrat un număr record de votanți în cadrul acestor alegeri, cel mai mare din 1990 până în prezebt, potrivit Polsatnews.

„Ceea ce am anticipat s-a adeverit. Nu a existat niciodată o asemenea prezență la vot, de peste 70%, în istoria celei de-a treia Republici Poloneze de după 1989”, a subliniat Sylwester Marciniak, președintele Comisiei Electorale de Stat.

În alegerile parlamentare din 2019, PiS a obținut 43,59% din voturi, față de circa 36% în prezent. Partidul a obținut atunci 235 de locuri, ceea ce i-a asigurat că va guverna singur în următorii patru ani.

Citește și: Schimbare importantă în Polonia: opoziția, avans consistent după exit poll, în fața conservatorilor de la PiS

Alegeri în Polonia. Cum au reacționat polonezii la referendum

În paralel cu alegerile parlamentare, în Polonia s-au desfășurat și un referendum, cu mai mult întrebări.

Fiecare dintre întrebări, cu excepția celei de a doua, a fost votată negativ de peste 96% dintre alegători.

„În ceea ce privește răspunsurile la întrebări, se poate spune că, în principiu, la fiecare întrebare, majoritatea avut un vot negativ” – a spus președintele Comisiei Electorale.

Citește și: Cum luptă o agenție a statului cu traficul de persoane: video cu 500 de vizualizări, plătite cu 100.000 de euro

La prima întrebare, „Sunteți de acord că vânzarea activelor statului către entități străine va duce la pierderea controlului polonezilor asupra sectoarelor strategice ale economiei?”, 96,59% au răspuns „NU”.

La cea de-a doua întrebare, „Sunteți de acord cu creșterea vârstei de pensionare, inclusiv cu restabilirea vârstei de pensionare majorate la 67 de ani pentru bărbați și femei?”, 94,86% au răspuns „NU”.

A treia întrebare a fost: „„usțineți eliminarea barierei de la granița Republicii Polone cu Republica Belarus?”. 96,11% dintre votanți au spus „NU”, potrivit Polsatnews.

„Susțineți admiterea a mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa, conform mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?”, a fost a patra întrebare. 96,91% au răspuns „NU”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...