Schimbare importantă în Polonia: opoziția, avans consistent după exit poll, în fața conservatorilor de la PiS

Data:

Schimbare importantă în Polonia: partidele de opoziție au obținut un avans mare, în alegerile care au avut loc duminică. S-a înregistrat cea mai mare prezență la vot din 1990.

PiS, partidul conservator care deține în prezent puterea, a obținut cele mai multe voturi, dar este probabil ca opoziția unită să obțină mai multe locuri în Seim (parlamentul polonez)

Exit-poll-ul făcut public după încheierea votului arată că PiS a obținut 36,8%, Platforma Civică (KO) 31,6%, A Treia Cale cu 13%, Noua Stângă cu 8,60% și Confederația cu 6,20%.

Lucrătorii nepartizani din administrația locală au obținut 2,40% și Polska Jest Jedna cu 1,20%.

O eventuală coaliție formată din KO, A Treia Cale și Noua Stânga poate conta pe circa 231 de locuri în Seim, ceea ce i-ar permite să facă guvernul, în defavoarea PiS.

Dacă rezultatele exit-poll-urilor se mențin și după numărătoarea voturilor, PiS nu va obține o majoritate independentă în Sejm, chiar și în cazul unei coaliții cu Confederația. Ambele ar avea doar 212 locuri.

Citește și: Cum luptă o agenție a statului cu traficul de persoane: video cu 500 de vizualizări, plătite cu 100.000 de euro

Euforie în partidele de opoziție

„Am reușit!”, a fost primul comentariu al liderului KO, Donald Tusk. „Nu am fost niciodată atât de fericit în viața mea. Polonia a câștigat! Democrația a învins!”, a declarat fostul premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European.

Acesta a menționat că va urmări cu atenție numărătoarea voturilor.

„Vom urmări aceste alegeri pe tot parcursul nopții. După cum știți, zeci de mii de oameni se află la secțiile de votare. Ei veghează, nimeni nu ne va mai fura aceste alegeri. Vom păzi fiecare vot.

Vom forma un guvern nou, bun și democratic cu partenerii noștri în viitorul apropiat. Polonia a câștigat, voi ați câștigat”, a declarat Donald Tusk.

Polonezii au venit în număr mare la vot, înregistrându-se 72,9% votanți, cea mai mare prezență la alegerile parlamentare din istoria postcomunistă a Poloniei, conform Comisiei Electorale.

„Dragă Europa, pe 15 octombrie Polonia se întoarce în Europa”, a declarat Robert Biedroń, liderul partidului Noua Stângă, conform Gazeta Wyborcza. „De luni, trebuie să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă”, a adăugat el.

Citește și: Avionul speranței. Am fost cu Asociația Blondie în zborul care dă o șansă la viață copiilor care nu se pot trata în România  

PiS consideră că a câștigat „o victorie istorică”

Jarosław Kaczyński, președintele Partidului Lege și Dreptate (PiS), nu consideră că formațiunea sa a pierdut alegerile, având în vedere că a obținut cele mai multe voturi. Totuși, și-a exprimat deja unele îndoieli privind capacitatea de a păstra puterea.

„Aceasta este a patra noastră victorie în alegerile parlamentare și a treia consecutivă. Este un mare succes pentru formațiunea noastră și pentru proiectul nostru pentru Polonia.

Întrebarea care ne stă în față este dacă acest succes poate fi transformat într-un nou mandat al guvernului nostru. Iar acest lucru nu îl știm încă în acest moment.

Dar trebuie să sperăm și să știm că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziție, vom pune în aplicare acest proiect în diverse moduri. Și nu vom permite ca Polonia să fie trădată! Ca Polonia să piardă ceea ce este cel mai de preț pentru națiunea noastră, și anume independența”, a menționat liderul PiS.

Premierul în funcție, Mateusz Morawiecki, a declarat pentru Polsat News, de asemeena, că nu consideră că PiS a pierdut. Din contră.

„Am vrut să le mulțumesc tuturor alegătorilor. Este un număr foarte asemănător cu cel de la alegerile precedente. Este o victorie istorică. Iar anumite acțiuni ale opoziției, cum ar fi descurajarea referendumului, sunt exemple de comportament nedemocratic”, a afirmat premierul.

Totuși, în alegerile parlamentare din 2019, PiS a obținut 43,59% din voturi, față de circa 36% în prezent. Partidul a obținut atunci 235 de locuri, ceea ce i-a asigurat că va guverna singur în următorii patru ani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Mesaj delirant al lui Steven Seagal la învestirea lui Putin | Aktual24

Mesaj delirant al lui Steven Seagal, după ce acesta și-a făcut apariția în Rusia, la Moscova,...

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru...