Aleksei Navalnîi a fost ucis înaintea unui schimb de prizonieri

Data:

Aleksei Navalnîi a fost ucis înaintea unui schimb de prizonieri, potrivit unei înregistrări video realizată de echipa opozantului lui Putin. Acesta a murit pe 16 februarie, într-un lagăr din Siberia, unde era închis.

Putin s-a temut că Navalnîi va fi eliberat

Echipa lui Navalnîi susține că politicianul rus de opoziție a fost ucis în mod deliberat la ordinul președintelui Vladimir Putin, în pragul unui schimb de prizonieri. Alexei Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în schimbul unui asasin FSB încarcerat în Germania.

Roman Abramovici a ajutat la intermedierea propunerii de schimb pentru asasinul FSB înainte ca Putin să strice acordul, potrivit aliaților lui Navalnîi.

Citește și: 2 ani de război extins. Cum se apără Ucraina, ce riscă Europa și cât de pregătită este România

Aleksei Navalnîi a fost ucis, deși planul era aprobat

Într-un videoclip publicat luni pe YouTube, intitulat „De ce l-a ucis Putin pe Navalnîi acum?”, Maria Pevchikh, aliatul apropiat al politicianului de opoziție, a declarat că, după luni de zile de lobby pentru un schimb de prizonieri care să-l implice pe Navalnîi, „în primăvara anului trecut, planul nostru a fost aprobat”,

YouTube video

„Navalnîi ar fi trebuit să fie liber în zilele următoare, deoarece am obținut o decizie privind schimbul său”, a declarat aceasta.

Maria Pevchikh a adăugat că oligarhul miliardar rus Roman Abramovici ar fi acționat ca o legătură personală între oficialii occidentali și Putin în intermedierea acordului. Politico nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile lui Pevchikh.

Pevchikh a spus că înțelegerea l-a inclus pe Vadim Krasikov, un agent FSB încarcerat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen în 2019, și pe doi cetățeni americani.

A crezut că Putin s-a răzgândit

Maria Pevchikh a precizat că a primit confirmarea la sfârșitul zilei de 15 februarie că un astfel de schimb urma să aibă loc, dar a crezut că Putin s-a răzgândit apoi.

„Din moment ce, în principiu, sunt dispuși să-l schimbe pe Krasikov, atunci trebuie doar să scap de moneda de schimb [Navalnîi,]”, a presupus Pevchikh că gândea Putin. „Apoi să ofer pe altcineva când va veni momentul”.

„Este absolut ilogic, irațional, este comportamentul unui mafiot nebun. Dar ideea este că Putin a înnebunit de ură față de Navalnîi”, a declarat aceasta, potrivit Politico.

Citește și: Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

Aleksei Navalnîi a fost ucis înaintea unui schimb de prizonieri. Kremlinul neagă

Kremlinul nu a comentat imediat acuzațiile echipei lui Navalnîi. Pe 16 februarie, la o zi după ce Pevchikh susține că a primit confirmarea că înțelegerea era „în stadiul final”, s-a raportat că Navalîi s-a prăbușit și a murit după o plimbare în colonia penală în care era deținut la nord de cercul arctic.

În videoclip, Pevchikh nu a menționat numele celor doi cetățeni americani, dar dacă o astfel de înțelegere ar fi existat vreodată, probabil că i-ar fi inclus pe jurnalistul american Evan Gershkovich și pe Paul Whelan, care au fost încarcerați în Rusia pentru acuzații de spionaj considerate pe scară largă ca fiind false, conform Politico.

Într-un interviu cu expertul american de dreapta Tucker Carlson la începutul acestei luni, Putin a declarat că nu exclude un acord pentru eliberarea jurnalistului Gershkovici de la Wall Street Journal „dacă partenerii noștri iau măsuri reciproce”.

El a vorbit apoi despre „o persoană, care datorită sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene”, într-o declarație considerată pe scară largă drept o confirmare a faptului că Putin dorea ca Krasikov să fie eliberat în schimb.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest la Cotroceni, după ce Iohannis a dat liber la furat 1 milion de euro

Protest la Cotroceni, organizat de Corupția Ucide, după ce...

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat | Aktual24

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat, aceștia...

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei | Curierul Național

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei...