Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

Data:

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza unei legi care nu are nici o legătură cu activitatea unei instituții de presă private, respectiv „legea accesului la informații de interes public”.

Vrancea 24, publicație membră a rețelei PRESShub, a scris un articol despre calificativul obținut de o directoare de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

Directoarea a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, iar juriștii instituției au găsit două soluții absurde pentru a-și pregăti apărarea.

Presiune asupra jurnalistului și necunoașterea legii

Pe de o parte, au cerut jurnalistului Sebastian Oancea, semnatarul articolului, să divulge sursa din interiorul ISJ care se presupune că a furnizat informația despre calificativele profesorilor. Doar că un jurnalist nu poate fi obligat să-și dezvăluie sursele. în acest sens existând decizii inclusiv ale Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (în baza Art. 10 – libertatea de exprimare, din Convenția europeană a drepturilor omului), dar și ale instanțelor românești.

Dar mai absurd este faptul că ISJ face solicitarea în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Actul normativ se referă însă doar la instituții publice, nu la entități private și cu atât mai puțin la jurnaliști.

Citește și Departamentul de stat al SUA despre România: „Unii jurnaliști au continuat să fie hărțuiți”. Cazurile jurnaliștilor Șercan, Pantazi și Cristea, menționate

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele. De ce?

„CĂTRE REDACTIA ZIARULUI VRANCEA 24 – În atenţia donului Sebastian OANCEA

În vederea pregătirii apărării în dosarul nr. 1709/91/2023 aflat pe rolul Tribunalului Vrancea – Secția a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ Fiscal, ce are ca obiect anulare act administrativ, iar subscrisul, Inspectoratul Şcolar Județean Vrancea, are calitatea de pârât, în contradictoriu cu numita Simion Nataşa în calitate de reclamant, prin prezenta, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicităm să ne comunicați în termen legal, dacă instituția noastră v-a furnizat informații cu privire la calificativul de «bine» obținut de sus-numita pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în calitate de director al Colegiului Național Pedagogic Spiru Haret” Focşani în anul şcolar 2022-2023, după soluționarea contestaţiilor”, se arată în adresa trimisă redacției Vrancea 24.

Documentul este semnat de prof. Gabriela Daniela Marghitan, inspectoarea școlară generală, și, atenție, de juristul Zamfir Enoiu.

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”
Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

De ce s-au supărat directoarea și Inspectoratul Școlar Vrancea

Articolulde la care a plecat inițiativa ISJ Vrancea se intitulează Singurul director din Vrancea care nu a obținut calificativ „foarte bine” este de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

Supărarea directoarei de școală care a dat în judecată ISJ, dar și presiunea pusă de instituție asupra jurnalistului nu au nici o bază. Calificativele obținute de directorii de școli sunt informații cu caracter public, nu secret de serviciu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto – Vrancea24

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

2 COMENTARII

  1. Dacă aș fi în locul șefei ISJ l-aș da afară pe „deșteptul” care a născocit o astfel de nerozie. Este clar ca lumina zilei că e total incompetent și că mai bine s-ar mulțumi cu pensia de serviciu pe care o ia ca fost „meapenist” sau ce-o fi fost înainte. Și să conteste decizia de concediere în contencios administrativ, dacă are tupeu, să le arate și altor oameni de drept câtă școală are!

  2. Vrancea Red county, pesedeii sunt la butoane deghizați în mei… Portofele e pă cai mari mulți crezând că sa dat la fwnd…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related