De ce trebuie să-i plătească RTV lui Selly 8.000 de euro

Data:

De ce trebuie să-i plătească RTV lui Selly 8.000 de euro: televiziunea a dorit să-l discrediteze, prin modul în care a realizat prezentarea informaţiilor despre un accident în care ar fi fost implicat acesta, arată în motivarea deciziei date de Curtea de Apel București în procesul dintre vlogger și postul de televiziune, potrivit Pagina de Media.

România TV a pierdut și la Curtea de Apel procesul de calomnie intentat de vloggerul Selly, decizie dată în luna aprilie a acestui an. Recent, însă, judecătorii au dat și motivarea deciziei.

Selly (Andrei Șelaru) a dat în judecată România TV pentru daune de 100.000 de euro. După ce a obținut daune de 20.000 de euro prin sentința Tribunalului București, judecătorii de la Curtea de Apel i-au dat în continuare dreptate vloggerului, dar au scăzut suma la 8.000 de euro.

Decizia nu este definitivă. Procesul merge mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește și: Scrisoare către Constantin Brâncuși

Farsa în care a picat România TV

Potrivit Pagina de Media, în vara anului 2020 vloggerul Selly a făcut o farsă televiziunilor şi publicaţiilor care, în groana după audienţă, nu mai stau nici măcar să verifice o ştire. Selly a lansat în online un filmuleţ în care părea că un copil este gonit de vlogger de la locul unui accident. România TV preia informaţia, fără să încerce o minimă verificare.

O zi mai târziu, Selly a dezvăluit că el a fabricat filmul pentru a da o lecţie despre cât de uşor se poate dezinforma. Spune că nimeni nu l-a sunat pentru verificare. Ulterior, Romania TV porneşte o adevărată campanie de linşaj împotriva lui Selly, aşa că vloggerul decide să dea televiziunea în judecată şi să ceară 100.000 de euro daune.

Curtea de Apel a reţinut că România TV are obligaţia de a informa corect şi complet publicul, iar „în atingerea acestui obiectiv fiind însă obligată să respecte drepturile celorlalţi la reputaţie, imagine ori demnitate”.

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Tribunalul a subliniat că „indiferent de calitatea de persoană publică a reclamantului sau de natura informaţiilor transmise, elementele ce au caracterizat modalitatea de prezentare a acestora, cum sunt în special intervalul mare de timp în care au fost difuzate materiale vizându-l pe reclamant (aproximativ o lună), titlurile folosite, tonul şi termenii utilizaţi de prezentatori, lipsa dovezilor în privinţa informaţiilor transmise, omisiunea solicitării unui punct de vedere din partea reclamantului conduc la concluzia că scopul urmărit de pârâtă prin prezentarea în această modalitate a informaţiilor a fost în realitatea discreditarea acestuia, iar nu atragerea atenţiei publicului asupra anumitor derapaje în comportamentul reclamantului, considerate periculoase prin influenţa negativă manifestată asupra adolescenţilor ce constituie publicul reclamantului.”

RTV a primit o amendă de 7.000 de lei

În motivarea obţinută de Paginademedia.ro se mai menţionează că prejudiciul moral a fost generat de modul în care Romania TV a prezentat informaţii în legătură cu faptele lui Selly, „care fie au fost nereale, fie au creat aparenţa pentru public că anumite acţiuni reprezentând fapte grave au fost săvârşite de intimat (de exemplu, consum de droguri ori agresarea fizică a unor persoane).”

Cazul Selly – România TV a fost discutat şi la CNA, în 2020. Postul de televiziune a fost amendat cu 7.500 de lei. Mai fusese propusă o amendă de 50.000 de lei, însă nu a trecut la vot.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Paginademedia.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...